Har din virksomhed brug for en investering?

0
1060

Mange virksomheder startes hver måned af håbefulde iværksættere med gode ideer. De drømmer alle om at gøre verden til et bedre sted og samtidig tjene nogle penge på det. For størstedelen af entreprenørerne er det selvsagt, at man ikke kommer langt med en god ide. En ide kan være nok så god, men hvis eksekveringen fejler, så er der langt til succes. Så for at skabe de bedste forudsætninger for at give ideen liv, tager de fleste iværksættere på en rejse ud for at finde en investering. Dette kan eksempelvis være gennem medvirken i DR seersuccesen Løvens Hule. Det er bare ikke alle, som egentlig spørger sig selv, hvorvidt det egentligt er nødvendigt med en investering? Så hvilke tanker skal du gøre dig, inden du deler ud af din virksomhed?

Husk at eje din egen virksomhed

Som selvstændig kommer du til at bruge enormt meget tid på dit iværksætterprojekt. Uanset om du arbejder med fokus på at sælge til B2B eller B2C, kommer du til at bruge meget tid og energi på at arbejde. Kendte iværksættere som Mark Zuckerberg, Jeff Bezos og Bill Gates, som står bag henholdsvis Facebook, Amazon og Microsoft, har alle knoklet r*ven ud af bukserne. De første år af virksomhedens eksistens kommer du til at arbejde for lav løn, og du bliver nødt til at nedprioritere familie, venner og fritidsinteresser. Hvis du tidligt i virksomhedens liv har solgt 50% af din virksomhed til en investor, så knokler du altså 100%, men tjener kun 50%.

Selvfølgelig skal man ikke underkende, at investoren har penge i spil, og dermed et retfærdigt krav på virksomhedens succes. Det er bare vigtigt, at du finder en balance, hvor du kan forblive motiveret. Hvis du har mulighed for at klare dig uden en investering, så vil du også have mere motivation, da virksomheden udelukkende tilhører dig. Og måske den ekstra motivation er mere værd end penge?

Vent med at hente investeringen

Som følge af ovenstående kan det give god mening at vente på investeringen. Som regel kommer din forretningsplan til at ændre sig, ofte flere gange, efterhånden som din virksomhed udvikler sig. Det kan derfor give god mening at starte med at bygge en stabil og sund forretning op, hvor du kan gøre alle fejlene, inden den store investering kommer. Du står også med et projekt, som er nemmere at ”sælge” overfor potentielle investorer. Grunden til det skal findes i det faktum, at du jo allerede har bygget noget op, uden stor kapitalindsprøjtning. Hvad kan der ikke ske, hvis din, i forvejen sunde, forretning tilføres en investors penge, ekspertise og netværk. Så kan dit projekt altså skaleres og dermed komme endnu tættere på målet om at blive en succes.

Ved at vente med investeringen og bygge en forretning op inden, kan du også få en højere værdiansættelse og derfor få flere penge for færre procenter af din virksomhed.

At være nystartet iværksætter er altså en rolle, som kræver en masse valg. Disse valg kan være svære, men ikke umulige. Det handler bare om, at du gennemtænker din situation og undersøger dine muligheder. Har du en god ide, men det er umuligt at komme i gang uden en investering, jamen så er det altså bare at komme ud og skaffe en investor. Der er ikke noget universelt sort/hvidt svar, men derimod en masse overvejelser, som kommer an på din situation.