Crypto currencies, kryptovaluta, Bitcoin, Dogecoin, ja der er mange forholdsvis nye begreber og termer, som du sikkert allerede er stødt på. Kryptovaluta er nemlig et meget omtalt emne i medierne, lige så vel som på de sociale medier og blandt folket. Kryptovaluta er en type digital valuta, som egentlig har til formål som et betalingsmiddel der benytter kryptografi til netop at sikre transaktioner.
Kryptovaluta er således også decentraliserede, hvilket betyder at de hverken er styret eller reguleret af centralbanker eller andre pengeinstitutter. Dette adskiller sig naturligvis fra de almindelige og velkendte elektroniske pengesystemer, som er centraliserede. Den første decentraliserede kryptovaluta var Bitcoin, som kom til i 2009. Siden Bitcoins opstandelse er der kommet mange flere digitale valutaer, faktisk over 3.000 af slagsen. Disse kendetegnes typisk desuden som ’altcoins’, hvilket kommer af ordene ’alternative’ og ’coin’. Kryptovaluta har taget verden med storm, men før du eventuelt begynder at investere i disse typer valutaer, så bør du sætte dig nøje ind i, hvad kryptovaluta er, samt læse mere om kryptovaluta kurser.
Spekulationer
Der er rigtigt mange mennesker, som har svært ved at forstå at der er en type penge, som altså er elektronisk og ikke kan findes i fysisk form, og så stadig have værdi. Der er også mange som tror, at kryptovaluta bliver de penge, som der kommer til at blive brugt i fremtiden og som altså erstatter de fysiske. Kryptovaluta er et brandvarmt emne og det kan give mening at grave lidt dybere i forhold til emnet. I denne artikel vil du kunne lære mere om emnet.
Handelsplatforme for kryptovaluta
Der findes mange forskellige handelsplatforme og kryptobørser, hvor man kan handle med kryptovaluta på. Der er fordele og ulemper ved mange af dem, hvorfor det også giver god mening at sammenligne de forskellige. Af de mest populære handelsplatforme er der blandt andet følgende:
- eToro
- Saxobank
- Binance
- Coinbase
Der kan være forskel i både udbud af kryptovaluta samt gebyrer etc. Derfor bør du veje fordele og ulemper op mod hinanden ved de forskellige handelsplatforme.
Kryptovaluta – hvad er det egentlig?
Kryptovaluta er baseret på den teknologi, som hedder blockchain. De skabes igennem en proces, som kaldes for mining. Til dette bruges der enorme mængder computerkraft til at løse komplicerede udregninger, som altså generer disse digitale mønter. Ved kryptovaluta bruges der et ’peer-to-peer’ system, som muliggør det for alle at både sende og modtage betalinger, uanset hvor ens lokation er og så er det anonymt. Når man handler med kryptovaluta, så kan man på en måde sammenligne det med når der handles med aktier, i forhold til processen på handelsplatformene.
Værd at vide om kryptovaluta
Der er mange grunde til at sætte sig grundigt ind i kryptovaluta og lære dem at kende. Hvorfor det er værd at interesse sig for, kan du få svaret på i næste afsnit.
Sikkerheden ved kryptovaluta
Da kryptovaluta er decentraliserede, betyder det mere anonymitet og sikkerhed i forhold til hacking. I forhold til transaktionshistorien, er det meget svært, hvis ikke umuligt at ændre i denne. Hvis der skulle overtages kontrol over eksempelvis Bitcoin netværket, så ville det betyde overtagelse af millioner af computere, hvilket både vil være enormt dyrt og krævende. Det er i øvrigt heller ikke sikkert det overhovedet er en mulighed. Bitcoin ville desuden blive værdiløs, hvis dette skete.
Overførsler
Ved kryptovaluta kan man lave hurtige overførsler i hele verden, på en sikker måde. Dette adskiller sig blandt andet fra SWIFT-netværket, som er kendt i forhold til overførsler og dette er både langsommeligt og gebyrerne kan være høje. Gebyrerne ved kryptovaluta er ikke bare lave, men overførslen sker også lynhurtigt.
Bitcoin
Den allermest kendte kryptovaluta er selvfølgelig Bitcoin. Denne digitale valuta har været stødt stigende siden år 2009, hvor værdien i gennemsnit er steget 200 procent om året. Fra begyndelsen blev der udmeldt, at der kun skulle produceres 21 millioner Bitcoin, hvor dette tal naturligvis nærmer sig. Dog skal de resterende 3,5 millioner Bitcoin produceres frem til år 2140, som altså er en længere periode.
Bedre vilkår til de fattige
Der er skam også fokus på, hvordan kryptovaluta kan gøre en forskel i forhold til at hjælpe med at give folk bedre levevilkår. Blandt de 1,7 milliarder mennesker som ikke har adgang til en bankkonto, der er er cirka 1 milliard, som har en mobiltelefon. Dette kan give adgang til, at disse eventuelt kan få et wallet (elektronisk bankbog til kryptovaluta) i stedet for en bankbog. Det giver mange mennesker mulighed for både at sende penge og modtage penge. Facebook er blandt andet i gang med flere projekter indenfor krypto-området i den forbindelse.
Kryptovaluta er sværere at forfalske
Forfalskning af penge er desværre et problem, som stadig finder sted. Ved kryptovaluta såsom Bitcoin, er det dog en del sværere, hvis ikke umuligt. Dog kan svindel skam stadig finde sted i forhold til Bitcoin og andre kryptovaluta, dog handler det om andre svindelnumre.
Vil kryptovaluta stige?
I forhold til Bitcoin som er det mest populære og den mest værdifulde, så er det relevant at analysere denne. Efter Bitcoin halveringen i 2020, som var et højdepunkt indenfor kryptovaluta der blev der derefter kun produceret halvt så mange Bitcoins. Dette betyder naturligvis, at mange antager at prisen vil stige. Der har været tidligere halveringer tilbage i 2012 samt 2016, hvor der altså efterfølgende skete en enorm udvikling i prisen. Tilbage i 2012 efter halveringen af Bitcoin, der skete det at udviklingen førte til en stigning året efter på over 8000%. i 2013 kom prisen op på 1200 dollars. Efter denne prisstigning på Bitcoin, så kom der dog en negativ periode, blandt andet på grund af et børs hack. Værdien faldt hele 80 procent, hvorefter værdien først begyndte at stige da endnu en halveringen var på vej. I 2016 skete det så igen med nærmest samme mønster, også med en mindre negativ periode efter en positiv periode, for derefter faktisk at stige kraftigt igen i pris. Prisen steg igen med næsten 3000 procent i de efterfølgende sytten måneder. Halveringen i 2020, gjorde naturligvis at der bliver kigget tilbage på de tidligere halveringer og om mønsteret gentager sig. Antagelserne omkring om udviklingen er den samme, er naturligvis kun spekulationer.
I fremtiden vil det blivedyrere at producere Bitcoins, da gevinsten til dem som miner dem, altså bliver halveret. Det betyder således at udgifterne bliver højere og der vil blive produceret færre Bitcoins. Det vil betyde, at Bitcoin altså bliver sjældnere, hvilket selvfølgelig betyder at prisen altså kan stige.
Kryptovaluta sammenligning med guld
Bitcoin kan sammenlignes med guld, selvom der er mange som har svært ved at forholde sig til at have noget værdifuldt som egentlig ikke er fysisk, men derimod digitalt. Sammenligningen mellem guld og kryptovaluta er heller ikke bare et noget man siger, der er faktisk tale om nogle reelle ligheder. Guld og andre tungmetaller har en stock to flow værdi (SF) som ligger på 62. Det betyder således at det vil tage 62 år at udvinde det guld der altså på nuværende tidspunkt findes i verden. Kryptovaluta ligger faktisk meget tæt op ad denne SF værdi. Det som gør dette enormt interessant, er hvordan værdierne for Bitcoin altså ligger sig så tæt op af guld og andre tungmetaller.
Hvorfor ikke reagere så?
Hvis modellerne kan sammenlignes, hvorfor er der så ikke mange som har ageret på dette. Det kan der være mange grunde til, for eksempel at investorer ikke kender til sammenligningen/modellen eller at de ikke tror på den. Der er stadig meget usikkerhed omkring udviklingen af kryptovaluta, hvilket man også lige skal være opmærksom på. Den seneste halvering på Bitcoin, kan altså både medføre en prisstigning eller et prisfald. Bitcoin har tabt op til 80 procent i markedsværdi, men altså også været steget med 200 procent. Der kan være penge at tabe, men der kan også være penge at vinde.
Skal du investere i kryptovaluta?
Før du begynder at investere i kryptovaluta, så er det en god idé at lære de forskellige kryptovaluta at kende som du har øje for. Det samme gør sig gældende for når du eksempelvis investerer i aktier eller obligationer. Kryptovaluta-markedet er usikkert, derfor kan du altså både risikere at få gevinst på din investering, men du kan også risikere at tabe det hele. Det er derfor også en rigtig god idé at tænke over, hvor meget du gerne vil investere i de digitale valuta.
De gode råd
Først bør du lære alt hvad du kan om krypto valuta generelt, derefter kan du oprette en såkaldt ’wallet’ til at opbevare dine kryptovaluta i. Derefter skal du finde en passende handelsplatform, som passer til dine behov. Nogle platforme er mere brugervenlige end andre for eksempelvis begyndere indenfor dette felt. Derefter skal du oprette en konto, som naturligvis kræver verificering af dig som person. Dét som kan være relevant at kigge efter når du skal finde en handelsplatform er om hvorvidt du også skal investere i aktier udover kryptovaluta. Der er flere platforme som muliggør dette.
De mest kendte kryptovaluta
De mest velkendte kryptovaluta dækker over følgende:
- Bitcoin
- Ethereum
- Binance Coin
- Dogecoin
- Polkadot
- Tether
- Cardano
- Litecoin
- Uniswap