Sådan søger du om opholdstilladelse i Danmark

0
812

Som udlænding skal man i mange tilfælde søge om opholdstilladelse i Danmark. Her skal vi kigge lidt nærmere på, hvordan det fungerer, og hvorfor mange vil søge om statsborgerskab i Danmark, selv hvis de har et CPR-nummer og et sygesikringskort, der giver adgang til offentlige ydelser.

CPR-nummer

Det første du vil opdage, når du flytter til Danmark, er at du ikke kommer særligt langt uden et sygesikringsbevis og et CPR-nummer. Dette er noget man vil opdage, selv hvis man er flyttet fra et nordisk land, eller fra andre EU-lande. For at få et CPR-nummer, skal du være registreret på en adresse. Når du har fået en lejekontrakt eller købt en bolig, så kan du søge om et CPR-nummer.

Inden du har et CPR-nummer, så kan du ikke få en dansk bankkonto, blive tilknyttet en læge eller få NemID, så du får tilgang til de offentlige systemer som SKAT og E-boks. Derfor er det helt essentielt, at man så hurtigt som muligt skaffer sig et CPR-nummer, så man kan få tilgang til de ting man har brug for, for at fungere som normalt i Danmark.

Derfor er det vigtigt, at bolig er noget af det første man finder, måske allerede inden man flytter, så man hurtigt har mulighed for at søge om Establishment card denmark.

Dette er noget som mange udlændinge finder lidt bøvlet, når man sammenligner med andre lande, hvor man i mange tilfælde kun skal melde flytning, og så kan man få tilgang til det man skal. Det fortoner sig dog lidt anderledes, hvis man søger om statsborgerskab eller permanent opholdstilladelse.

Permanent opholdstilladelse i Danmark

Hvis man har boet i Danmark i 8 år eller mere, så kan man faktisk søge om statsborgerskab. Det er dog en lang proces, og det er også en proces, der kræver at man står for selv at betale alle udgifter, der er tilknyttet processen. Det skal man have med i tankerne, når man skal overveje om man vil søge statsborgerskab eller forsøge at få indvilget permanent opholdstilladelse i Danmark. Det er lovligt at have dobbelt statsborgerskab i Danmark, og derfor kan du søge om statsborgerskab, og stadig beholde dit oprindelige fra det land du er født i. Det kan være praktisk, hvis man for eksempel får børn, mens man bor i Danmark. 

Der er nogle fordele ved at have statsborgerskab i Danmark, især hvis du ikke er EU-borger eller statsborger i et andet nordisk land. Noget af det vigtigste, er at man ikke kan stemme ved folketingsvalg. Når man kun er boende i Danmark med et CPR-nummer, så har man kun ret til at stemme ved kommunevalg. Dermed får man ikke udnyttet sin demokratiske ret til at stemme på hvilket parti, der skal styre Danmark – selv om man bor i landet og betaler skat. Det kan være en motivation for mange, for at søge om statsborgerskab i Danmark.

Hvis du kommer fra et land udenfor EU, så kan du altid få forlænget din opholdstilladelse, hvis du kan bevise, at der er god grund til det.