Gratis alternativer til Microsoft Office

Er du blevet træt af at bruge Microsoft Office? Eller synes du bare, at det generelt er for dyrt at skulle købe til din PC? Grundene til, at du ikke vil bruge Microsoft Office mere, kan være mange, men ikke desto mindre, så er det højst sandsynligt stadig nødvendigt, at du har muligheden for at tilgå en eller anden form for kontorpakke.

Men da Microsoft Office generelt er den mest velkendte serie af kontorprogrammer, så kan det være lidt svært at finde frem til, hvilket program der kan være en god erstatning. For at gøre denne jagt lidt nemmere for dig, så har vi samlet 5 forskellige bud på kontorpakker, som du kan bruge i stedet for Microsoft Office.

1. LibreOffice

En af de største konkurrenter til Microsoft Office er LibreOffice. Denne kontorpakke er nemlig – i modsætning til Microsoft Office – ganske gratis, hvilket kan være enormt tillokkende, hvis man netop har ikke råd eller lyst til at betale de 1200kr, som den nyeste opdatering af Microsoft Office koster.

LibreOffice kan downloades til både Windows, Macintosh og Linux, hvormed du altså har muligheden for at bruge pakken, stort set uanset hvilken computer du ejer. LibreOffice-pakken indeholder seks forskellige programmer, som du kan bruge til alt fra tekstproduktion til databehandling til tegning. De seks forskellige programmer er:

 • Writer; et skriveprogram, hvor man kan skrive og redigere i tekster.
 • Calc; et regnearksprogram, som både indeholder nemme og mere avancerede funktioner.
 • Impress; et præsentationsprogram, som indeholder alt fra clip-art til fine animationer.
 • Draw; et tegneprogram, hvor du kan skabe fine billeder via en række funktioner.
 • Math; Matematikprogram, som gør det nemt at skabe og indsætte formler og ligninger i andre dokumenter.
 • Base; et desktop-databaseprogram, hvori du kan behandle alle former for personlige og professionelle data

LibreOffices filformat er generelt ODF (Open Document Format), men pakken kan også åbne og gemme diverse forskellige filformater fra Microsoft Office pakken (som f.eks. Word eller Excel). Dermed er du altså dækket godt ind, hvis du vælger at bruge LibreOffice kontorpakken.

2. Apache OpenOffice

Apache OpenOffice er et andet bud på en kontorpakke, som ligeledes er ganske gratis at downloade og bruge. Dermed kræver det altså ingen licenser, førend du kan gå i gang med at bruge denne kontorpakkes forskellige programmer.

Apache OpenOffice benytter sig af de samme seks programmer, som LibreOffice også tilbyder. Dermed får man altså muligheden for at få programmer såsom f.eks. Writer, som på mange måder af modsvaret til Microsoft Offices program kaldet ’Word’. Writer tillader dig at skrive alt fra nogle korte, hurtige noter til bøger på mange hundrede sider.

Ligesom med LibreOffice så kan Apache OpenOffice også downloades til Windows, Macintosh og Linux, hvormed langt de fleste computere altså kan køre kontorprogrammerne.

3. Google Docs

Hvor LibreOffice og Apache OpenOffice altså lignede ret meget hinanden ved at være kontorpakker, som man skal downloade, såvel som at de havde de samme seks programmer, så skiller Google Docs sig noget mere ud fra mængden.

Ikke nok med at Google Docs er en stærk konkurrent til de to ovennævnte gratis kontorpakker, så har denne kontorpakke også formået at blive en stærkt konkurrent til Microsoft Office indenfor de sidste par år.

Med Google Docs får du adgang til fire forskellige programmer, nemlig:

 • Docs
 • Sheets
 • Slides
 • Analyse

Dog er det klart nemmere at sammenkoble disse programmer med f.eks. din Google mail eller drev, end hvis du bruger en kontorpakke, som er downloadet til din computer.

Det, som Google Docs virkelig skiller sig ud på, er, at du netop ikke behøver at downloade den. Denne kontorpakke er nemlig lageret i skyen, hvormed du altså har muligheden for at rette dokumenter online i din browser. Dermed kan du altså tilgå dine dokumenter fra alle computere, hvilket er enormt smart, når man er meget på farten.

Google Docs gør det ligeledes nemmere for dig at skrive og rette i dokumenter sammen med dine kollegaer, venner eller familie. Man kan nemlig tilføje andre brugere til sine dokumenter, hvormed de også får muligheden for at læse og rette i dette dokument. Dette er enormt praktisk, hvis man skal arbejde sammen om et projekt uden at have muligheden for at sidde sammen.

4. Kingsoft Office

Skulle de tre ovennævnte kontorpakker dog ikke lige falde i din smag, så bør du afprøve Kingsoft Office, som er endnu et bud på en gratis kontorpakke. Ligesom med LibreOffice og Apache OpenOffice så skal du downloade Kingsoft Office til din computer. Denne kontorpakke kan downloades til Windows, Macintosh og Linux.

Ud af de fire gratis alternativer til Microsoft Office, så er Kingsoft Office den kontorpakke, som indeholder de færreste programmer. Med denne pakke får du adgang til:

 • Writer
 • Spreadsheets
 • Presentation

Disse tre programmer svarer til henholdsvis Microsoft Offices Word, Excel og PowerPoint. Hvis det netop hovedsageligt er disse tre programmer, som man har brugt hidtil, så kan Kingsoft Office altså være et udmærket bud på et gratis kontorprogram, som fint kan erstatte Microsoft Office. 

5. WPS Office Free

WPS Office Free er endnu en kontorpakke, som helt gratis tilbyder dig en række programmer. Dette firma er relateret til det samme firma, som udbyder KingSoft Office pakken, men denne udgave variere altså en smule fra KingSoft Offices tilbud.

Med WPS Office Free pakken får du adgang til programmerne:

 • Writer
 • Spreadsheets
 • Presentation
 • PDF

Dermed skiller programmet PDF sig altså ud, da denne netop ikke var inkluderet i Kingsoft Office pakken. Dette program tillader dig af redigere i, såvel som at konvertere andre filformater om til PDF.

WPS Office skiller sig dog også ud på den måde, at du har muligheden for at tilkøbe andre nyttige og mere avancerede funktioner, hvis du netop er villig til at betale for dem. Du kan vælge imellem pakkerne kaldet ’WPS Office Business’ eller ’WPS Office Premium’, hvor sidstnævnte er den dyreste pakke. Dog er begge pakker stadig langt billigere årligt en Microsoft Offices kontorpakke er. WPS Office pakkerne kan ligeledes downloades til både Windows, Macintosh og Linux, såvel som at de kan bruges på Android og iOS smartphones.

Flere artikler

Hjerterfri

Savner du lidt sjov underholdning til en hjemmeaften med...

Sådan sletter du Instagram

Selvom Instagram er en populær platform, kan der være...

Afmystificering af batterityper til gaming

Gaming er blevet en integreret del af moderne underholdning,...

Se den nye indretningstrend: Det runde spisebord

Det runde spisebord er hurtigt blevet populært i hele...

Sunde kostvaner: Nyttige tips til et energifyldt liv

I dagens moderne verden, hvor travlhed og stress kan...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.