Sådan sikrer du din data i skyen

0
1457

Mange personer og firmaer bruger nu en cloud-baseret løsning eller service, på en, eller anden måde, undertiden endog uden at være klar over, at de gør det – det som hedder cloud-baserede løsninger er det vi i folkemunde kalde at ”være i skyen”. Hvis man som bruger, ikke er helt klar hvordan man begår sig i skyen, betyder uheldigvis også, at folk ikke altid er så beskyttede, som de burde være og det er i stadig højere grad blevet vigtigt at vide, hvordan man skal sikre sin information i cloud.

Et ofte overset problem ved brugen af skyen til f.eks. økonomiske transaktioner og aftaler er, at de personfølsomme og personhenførbare oplysninger som en person udleverer ved at optage billige forbrugslån kan blive kompromitteret og misbrugt. Det er derfor vigtigt, at du er varsom med at valget af leverandør hvad enten det drejer sig om en online tjeneste eller optagelse af et lån online.

 

Gør brug af cloud-tjenester som krypterer din data

Det første skridt i forsvaret mod datatab og identitetstyve er, at anvende en cloud service, som krypterer dine filer både i skyen og på din computer. Kryptering sikrer, at serviceleverandører og deres serviceadministrationer, så vel som tredjeparter, ikke har adgang til dine private oplysninger.

 

Læs brugeraftaler

Indgå aldrig aftale om cloud service, uden at have læst brugeraftalen helt igennem. Den indbefatter vigtig information, som i detaljer redegør for, hvorledes serviceydelsen beskytter dine oplysninger og hvorvidt du på nogen måde giver leverandøren tilladelse til at bruge, eller sælge dine oplysninger, ved at underskrive. Underskriv aldrig noget uden en tilbundsgående forståelse af, hvad hver paragraf i aftalen betyder. Hver gang din serviceleverandør opdaterer sin privatsfærepolitik, vil du blive underrettet via e-mail, tekst, eller en advarsel, når du logger ind. Læs altid disse meddelelser for at sikre, at ændringer ikke påvirker dine personlige oplysninger negativt.

 

Klargør dine indstillinger vedrørende privatsfære

Så snart du tilmelder dig en leverandør af cloud service, skal du konfigurere dine privatsfæreindstillinger for at sikre, at du ikke deler private oplysninger via de apps eller tjenester til din serviceleverandør. Du bør også afgøre, hvor længe din data bliver lagret og hvilke former for information som kan hentes fra dine enheder, eller apps. Efter den indledende opsætning af dine privatsfæreindstillinger, skal du med få ugers mellemrum sikre dig, at de forbliver forsvarlige.

 

Brug stærke kodeord

Et stærkt kodeord er vigtig for hver konto, som du har, men især når det drejer sig om at beskytte konti, som rummer private oplysninger. Mere end 75% af angreb skyldes svage kodeord, hvad der betyder, at du må være omhyggelig, når du opretter dine. Brug aldrig et, som er kortere end otte tegn og skab et med 15 tegn, eller mere for at få den bedste beskyttelse. Undgå brug af identificerende information, så som dit navn, fødselsdag, firmanavn, eller navne på folk, eller kæledyr, som er tæt på. Opret aldrig et kodeord kun med bogstaver. Du skal sikre dig at bruge både store og små bogstaver, så vel som tal og symboler. Til sidst, opdatér dine kodeord regelmæssigt og undgå at bruge det samme til forskellige konti. Du kan med fordel anvende kodeordsprogrammer som LastPass til at holde styr på alle din brugernavne og kodeord.

 

Brug to-faktor bekræftelse

Når der foreligger en valgmulighed, så brug altid to-faktor bekræftelse. Det betyder, at enhver som logger ind på din konto, vil behøve information ud over dit kodeord. Almindelige metoder til bekræftelse indbefatter besvarelse af et hemmeligt spørgsmål, tilvejebringelse af et personligt PIN-nummer, eller indlæsning af en kode, som cloududbyderen e-mailer, eller SMS’er til dig. Du vil også kunne vælge at downloade en bekræftelsesapp. Ikke alle konti vil automatisk anmode dig om at installere en to-faktor bekræftelse, så vær sikker på at kontrollere dine indstillinger for at se, om valgmuligheden er tilgængelig.

 

Del ikke personlige oplysninger

Nogle af dine personlige oplysninger vil kunne synes uskadelige, men hvis de falder i de forkerte hænder, vil det kunne efterlade din identitet ubeskyttet. Oplys aldrig din fødselsdato, eller din mors pigenavn offentligt, hvad der ofte stilles som spørgsmål for at verificere din identitet. Du bør også undgå at forsyne folk, som du ikke kender, eller har tillid til med visse oplysninger, så som navnet på den by hvor du voksede op, eller navnet på dit første kæledyr. Ligegyldig hvor stor tillid du har til en, eller anden, så giv dem aldrig de fire sidste cifre af dit sociale sikkerhedsnummer.

Nogle leverandører giver dig mulighed for at vælge dine spørgsmål til besvarelse for verifikation. Hvis du har valgmuligheden, så brug spørgsmål og svar, som du let kan huske, men som de fleste folk ikke let vil kunne være i stand til at vide om dig, så som et irriterende øgenavn i barndommen, eller hvor du gik hen ved dit første stævnemøde.

 

Lad være med at lagre følsomme oplysninger

Undgå lagring af følsomme oplysninger i skyen. Udover de, der er oplagte, så som dit CPR-nummer, kopier af dine pas og kørekort, eller vigtige finansielle meddelelser – selv gamle – skal du overveje hvilken anden form for oplysning, nogen kunne få deres fingre i.

 

Brug et kraftfuldt anti-malware program

Eftersom skyen overfører information over internettet, er det vigtigt at have kraftfuldt antivirus og anti-malware til beskyttelse på din computer, bærbar, smartphone, tablet, eller ethvert andet cloud-anvendende enhed. Disse programmer hjælper med at blokere mistænkelige og bedrageriske hjemmesider og downloads. Nogle tilbyder også funktioner, som fjernsletning, sikkerhedskopiering og identitetsbeskyttelse.

 

Husk softwareopdateringer

Det er måske fristende at ignorere meddelelser, som gør opmærksom på f.eks. opdateringer af dit operativsystem eller de softwareapplikationer du har installeret, men disse opdateringer er ofte vigtige for at sikre beskyttelsen af din computer og dine oplysninger. De tjener tit til at ordne programmeringsfejl, der er fundet i systemet og som udsætter dig for risiko. Ved at ignorere dem på grund af deres undertiden ubekvemme timing, bringer du dig selv i endog større vanskeligheder. Du skal sikre, at du installerer alle opdateringer så hurtigt, som muligt. På den måde sikrer du også din information i skyen ved at din computer ikke har sikkerhedshuller.

 

Brug offentlig Wi-Fi forbindelser meget sparsomt

Mens du kan fastsætte kreative kodeord, bruge firewalls og sørge for antivirus og anti-malware programmer, når du bruger dit hjems trådløse internetforbindelse, kan du ikke garantere, at en offentlig forbindelse er sikker. Når du endelig bruger offentlig Wi-Fi, skal du verificere forbindelsen gennem firmaet eller det sted som stiller det til rådighed. Undgå at bruge internet hot spots, hvis du ikke kan verificere deres kilde.

Cyberkriminelle bruger disse åbne Wi-Fi forbindelser til at stjæle information, når du tilslutter dig stedet. De behøver ikke engang at være teknologisk avancerede for at gøre det. Alt hvad der behøves, er en lille enhed og smarthed til at sidde inden for 100 meter fra dig, mens du bruger forbindelsen. For yderligere at beskytte dine oplysninger, skal du holde din Wi-Fi funktion slået fra, indtil du er parat til at logge ind på en verificeret forbindelse. Brug altid et virtuelt privat netværk hvis du ser følsomme oplysninger offentligt. Eller brug VPN-forbindelse som beskytter og krypterer din data, når du bruger offentligt Wi-Fi.

Til trods for, at du ved, hvorledes du skal sikre dine oplysninger i skyen, finder cyberkriminelle nogle gange vej til dine private oplysninger. Hvis du har mistanke om, at din konto er blevet bragt i fare, så skift øjeblikkeligt dit kodeord og verifikationsinformation og alarmere din serviceleverandør. Ved at beskrive mistænkelig adfærd for leverandøren, kan du hjælpe dem med at forhindre fremtidige angreb.