Derfor holder vi fastelavn i Danmark

I Danmark er det en stolt tradition, at vi hvert år præcis 50 dage før påskedag holder fastelavn, hvor lokalsamfundet byder op til fastelavnsfest, og hvor man kan være sikker på, at det lokale forsamlingshus tilbyder tøndeslagning for de helt små. Og selvom man traditionstro iklæder sig halv-uhyggelige kostumer, er det alligevel en munter fastelavnsfest – hvor alle kommer hinanden nær. Men hvad er egentlig meningen med fastelavn? Et det bare en gammel temafest, eller er der en mening med, at man i forbindelse med fastelavn smider en kat i tønden og holder fælles tøndeslagning?

I artiklen her kigger vi ind i, hvad historien beretter om fastelavn og de prægtige fastelavnsfester. Læs med videre, og bliv klogere på årets måske største temafest.

Fastelavn: Skiftet fra vinter til forår

I dag forbinder man hovedsagligt fastelavn med kristen overtro og en periode, der betød faste frem til påske og færre mængder af kød. Men i Danmark har vi faktisk fejret fastelavn og holdt fastelavnsfest længe før, kirken byggede sine første kirker. Og det skyldes, at traditionen har sig grundlag i traditioner forbundet med sæsonskifte. For selvom navnet ”fastelavn” uden tvivl er opfundet af højpræsterne i kirkens imperialistiske fortid, er den dertilhørende temafest ikke alene opstået i samme periode. Længe før fasten blev indført, holdte man nemlig fastelavnsfest i det nordlige Europa for at fejre, at vinteren var ovre, og det nu igen var forår.

Derfor slår vi katten af tønden

At vi slår katten af tønden, har egentlig ikke meget med selve fastelavn og den fastende tid at gøre. Ej heller her det særlig meget med sæsonskiftet at gøre, da den gamle tradition og temafest i højere bestod af fuldskab og muntre lege. Men ikke desto mindre har vi beholdt den gamle fællesleg, der bestod i, at alle byens borgere deltog i tøndeslagning med en rigtig kat i tønden.

Formålet med denne tøndeslagning var, at vi ved at dræbe en kat på en ellers makaber måde, undgik pesten i det kommende år. Og Selvom vi i dag godt ved, at der ingen sammenhæng er mellem det at dræbe en kat og pest, var det altså noget, man i ældre tid havde stor tiltro til. Netop derfor var denne tøndeslagning da også uhyrlig vigtig for de små lokalsamfund, der hvert år gladeligt deltog i aflivning af den stakkels kat. Find et stort udvalg af billige fastelavnstønder her.

Lykkedes det dog ikke til denne temafest at aflive katten gennem tøndeslagning, måtte man derfor forvente, at man muligvis blev ramt af pest inden årets næste fastelavn. Og med kirkens ord var der ikke nogen, der turde trodse denne vigtige skik.

Flere artikler

Mousel

Mousel er et fascinerende dansk kortspil, der stammer fra...

Brus

Kortspillet Brus er en fascinerende del af dansk kulturarv,...

L’Hombre

L'Hombre-variationerL'Hombre er et klassisk kortspil med spanske rødder, der...

Spar

Mange har hørt om det sjove kortspil spar, men...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.