Sådan beskytter du dit navn og Logo!

0
1375

Du kan beskytte dit navn og logo ved at registrere dem som varemærker. Med en varemærkeregistrering opnår du eneret over de produkter og kendetegn, som forbindes med din virksomhed. Måske står du med en ny virksomhed i rivende udvikling, men har du helt styr på hvordan du beskytter dit image? Her kan du læse om hvad du skal overveje, hvis du leger med tanken om at beskytte dit navn og logo.

 

Hvad kan registreres og beskytte?

Som firma vil man jo gerne genkendes af sine kunder, ved hjælp af nogle gode kendetegn, og derfor er det godt at have et stærkt varemærke, som er unikt. En fordel ved at beskytte sit varemærke, er at forhindre andre i at efterligne dit brand, og i så fald der alligevel opstår en konflikt, så står du stærkere, hvis du har registreret dit varemærke. Du bør overveje om der er flere ting der kendetegner din virksomhed. Du har muligvis et unikt navn, men hvad med logo eller en kendingsmelodi?

Du kan både beskytte ordmærker, som f.eks. firmaets navn, eller lydmærker, som kan være kendingsmelodier eller signaturlyde. Vi kender f.eks. alle sammen den dejlige lyd af Hjem-is bilen der ankommer. Derudover er der figurmærker, som f.eks. logoer, og vareudstyrsmærker, som er specifikke kendetegn ved et produkt.

 

Krav

For at kunne registrere og beskytte dit varemærke, er der selvfølgelig nogle krav. Først og fremmest kan du ikke beskytte ord eller almindelige vendinger, som kun er med til at beskrive den service du yder. Du kan på den måde ikke få eneret over ”sagtige burgere” eller ”slidstærke dæk”, da det er en meget generel produktbeskrivelse, som andre også har ret til at bruge.  Du kan ikke få lov til at beskytte noget der forvirrer kunden, som f.eks. en vildledende forklaring. Dit varemærke må kun indeholde en beskyttet titel, hvis du har fået lov til at bruge den. Dit varemærke må ikke indeholde officielle statskendetegn, som en krone eller et flag, medmindre du har fået tilladelse. Det er ikke en hel nem opgave at kaste sig ud i, og måske du har brug for hjælp af professionelle advokater, der har stor erfaring med hensyn til registrering af varemærker, der kan rådgive dig i den rigtige retning.

 

Gebyret for selve registreringen er 2350 kr. i Danmark og varemærket er gældende i 10 år. Du kan også beskytte dit varemærke i udlandet, men dette skal du ansøge om separat.