Sådan holder du din computer sikker

Photo of author

By Amanda Chimbonda

Uanset om vi er klar over det eller ej, så støder vores computere konstant på farer på internettet. Internettet er fyldt med virus, spyware, trojanske heste, hackere og spam. Det er disse ting, vi skal være på vagt overfor, og gøre vores computere kampdygtige overfor. Hertil har din computer brug for at blive iført en rustning, der får disse farer til at prelle af på den.
Ligesom du i trafikken ville udstyre dig med en cykelhjelm, vil du ligeså skulle beskytte din computer. Diverse antivirusprogrammer og firewall er perfekt i denne sammenhæng, idet de har samme funktion som en cykelhjelm.

Til at beskytte din computer bør du eksempelvis tænke i sikkerhedspakker. Sikkerhedspakkerne indeholder en bred vifte af forskellige sikkerhedsprogrammer. Med en samlet sikkerhedspakke er det nemmere at opsætte og vedligeholde forskellige programmer, end hvis du skal ud og finde programmerne enkeltvis. Nogle af de mest kendte pakker er Norton, McAfee og Bitdefender.

 

Hold dine programmer opdaterede

Windows og dine diverse programmer skal konstant være opdaterede. Det er igennem såkaldte sikkerhedshuller, at virus og hackere kan trænge ind på din computer. Når programmerne opdateres, så lukkes disse sikkerhedshuller typisk.

Modtager du en e-mail, og ser en mistænkelig vedhæftet fil, bør du lade være med at klikke på den. Særligt hvis afsenderen for dig er ukendt, bør det få dine alarmklokker til at ringe. Selv hvis afsenderen er kendt af dig, kan der være overvejelser at gøre sig. Af og til er de såkaldte sikkerhedshuller ikke lukket, og man kan derfor stå i en situation, hvor ens ven ved et uheld har klikket på et link med en virus, der spreder sig. Overvej derfor altid lige en ekstra gang om det linkede/vedhæftede er noget, som vedkommende har haft som intention at sende til dig.

Undgå at besøge lumske steder, som tilbyder forskellige piratprogrammer. Der er ofte indlagt ubehagelige overraskelser i den slags, som du ikke ønsker, din computer skal gøre sig bekendt med. Du kan heller ikke regne med, at selvom du har installeret antivirusprogrammer og antispywareprogrammer, at de fanger alle virus og spyware. Du ved aldrig om den downloadede fil indeholder en ny virus, som antivirusprogrammerne ikke har en kur imod.

 

Brug den sunde fornuft

Vigtigst af alt er det, at du lader fornuften styre dig, når du færdes på internettet. Du ville ikke gå overfor rødt i trafikken, så undgå at klikke ind på e-mails, hjemmesider og links, der virker mistænkelige, og burde få de røde alarmklokker til at ringe.
Ikke mindst: virker noget for godt til at være sandt, så er dét det sandsynligvis også.
Der vil altid være en risiko for virus og andet. Men hvis man kan undgå at miste sine data og informationer, er det i hvert fald en god idé at tage stilling til disse ting, og dermed begrænse risikoen mest muligt.