Sikring af din mobiltelefon

Det er efterhånden en del år siden, at den danske mobiltelefonpark holdt op med at bestå af små solide mursten i vores lommer. I dag er en telefon næsten alt andet end en telefon. Det er en elegant maskine, der har en flot skærm, tager gode billeder og er konstant forbundet til internettet.

Det har unægteligt gjort vores liv lettere, at vi kan tjekke mails og have adgang til vores netbank, når vi sidder i toget eller er på ferie i Thailand. Det har aldrig været lettere at være tilgængelig 24 timer i døgnet. Det fremgår tydeligt, når man ser den stigende mængde textdestrians (personer der sms’er, mens de går på gaden) og insta-foodies, der tager et foto, før de tager den første bid af maden.

Der er en lille hård kerne af smartphone-ejere, der stadig sværger til primært at bruge deres telefon til at tale i. Ikke desto mindre bliver denne gruppe mindre og mindre. Selvom du tror, at du ikke bruger din mobil til ret meget, har du uendelige mængder af data liggende på mobilen. Det er data, der fortæller rigtigt meget om dig og dit liv. Når du installerer programmer, skal du acceptere, at de får adgang til dine kreditkortinformationer, kontakter osv. Det betyder, at du skal være forsigtig med hvilke apps, du installerer. Der har været mange eksempler på programmer, der har set ud som om, de var én ting, men i virkeligheden var udviklet til at trænge ind i private mobiltelefoner. Her kan både være tale om spil og endda programmer, der hævder at være udviklet af banker og betalingssystemer.

 

Din mobil er en computer

De fleste af os er opmærksomme på, at vi skal være forsigtige med, hvad vi downloader og installerer på vores computere. Men antallet af personer, der sikrer deres mobiltelefon er overraskende lille i forhold til hvor mange personlige informationer, vi har på den. Der er både fotos, beskeder, kontakter osv. på selve din telefon, men den er også din adgang til internettet. Med andre ord kan alle der stjæler en telefon, der ikke er låst forårsage megen skade. De får adgang til din mailkonto, instagram profil, kan sende beskeder via messenger, lave Facebookopdateringer og alt det, du ellers bruger telefonen til.

Værst er det, hvis du automatisk er logget ind på din netbank og andre steder, hvor du har personfølsomme oplysninger. Det er ikke bare pinligt eller irriterende, når andre mennesker får adgang til dine informationer. Det kan være direkte skadeligt. Du kan risikere, at din bankkonto bliver tømt for penge, eller at du bliver udsat for identitetstyveri.

Nu skal du ikke blive bange for at bruge din smartphone og nyde alle de goder, der kommer med den. Det er nemlig ikke så svært at sikre din mobiltelefon, og de nemmeste og mest effektive løsninger er gratis. Du skal altså ikke være et IT-geni eller poste tusinder af kroner i din personlige sikkerhed, når du har en smartphone. Der er nogle enkle ting, du kan gøre allerede nu og her.

 

Få en skærmlås

Når du sætter din skærm til automatisk at låse efter et bestemt antal sekunder eller minutter, betyder det, at du skal taste en kode for at komme ind i din telefon. Det er en nem måde at sikre sig imod at andre kan få adgang til din telefon. En skærmlås kan både være smart, hvis den ligger fremme på et bord, du har glemt den på biblioteket, eller den slet og ret er blevet stjålet. Du låser din skærm op med en kode på samme måde, som du bruger en pinkode, når du tænder for din telefon.

Det er lidt forskelligt, hvordan du opsætter din skærmlås, alt efter hvilken slags telefon du har, men det foregår altid inde fra dine indstillinger. Du skal huske at vælge en unik kode til at låse din skærm op, og altså ikke bare bruge din pinkode. Du kan også vælge at benytte et mønster, som du kan genkende. I nogle sammenhænge er det muligt at benytte sit fingeraftryk. Selv hvis du bare vælger en klassisk kode bestående af tal, er du meget bedre sikret, når du begynder at bruge en skærmlås.

Udover at sikre sig bedre mod identitetstyveri sikrer skærmlåsen også, at du undgår de gode gammeldags lommeopkald. Lommeopkald kan give et smil på læben hos personen, der taler med din lomme, men de er også er generelt irriterende og kan være meget dyre, hvis mobilen ringer til udlandet eller servicenumre.

 

 

Vælg de rette programmer

For det andet skal du være opmærksom på, hvad du installerer på din telefon. Der er vanvittigt mange programmer, som kan alt muligt i Google Play Butik og App Store. De fleste er helt sikre at benytte og enten praktiske redskaber eller sjove indslag i hverdagen. Det er blevet meget lettere at udvikle programmer til smartphones og udover at give et større udvalg til forbrugerne, giver det også større risiko for sikkerhedsbrud. Apps til smartphones bliver for det meste ikke udviklet af de firmaer, der udbyder telefonerne, så det er altså ikke nødvendigvis Apple, Google eller Microsoft der står bag et program, du installerer.

Det første skridt i forhold til at få mere sikkerhed i forbindelse med installering af apps er altid at downloade dem fra de officielle tjenester, f.eks. App Store eller Google Play. Der er utroligt høj risiko ved at downloade og installere programmer, der ikke findes via disse tjenester, og det kan på ingen måde anbefales. Du skal også ændre i dine indstillinger, så din telefon ikke kan installere det, der hedder “third party apps”. Det er programmer, der er lavet af ukendte udviklere og som ofte besidder malware i form af vira eller software, der kan overvåge din telefon og få adgang til alt, hvad du laver og gemmer.

 

Sikker webbrowsing

Sidst men ikke mindst skal du være opmærksom på, hvilke sider du besøger, når du er på nettet. Det er let at forvilde sig ind på en hjemmeside, der automatisk installerer malware på din telefon. Det sker især, hvis du følger et link i din mail, via messenger eller via et opslag på Facebook. De værste eksempler er phishing mails fra afsendere, der udgiver sig for at være SKAT eller banken og skriver, at der er ny post til dig. I mailen er der et direkte link til en side, hvor du skal udfylde dine personlige informationer. Du skal altid benytte skat.dk og internetbank ved at gå ind på deres hjemmeside. Ikke via links i dine emails. Et andet tip til sikker surfing er at have en pop-up blocker. Det er et lille program, der sikrer dig imod usikre pop up vinduer på de sider, du besøger. Automatisk installation af malware sker ofte via pop ups. Og med en pop up blocker er du samtidig fri for irriterende pop-up reklamer og vinduer, som ikke truer din sikkerhed, men bare kan være rigtigt irriterende.

Der er mange flere ting, du kan gøre for at sikre din mobiltelefon, men hvis du følger disse tre råd, er du rigtigt godt på vej og har gjort meget mere end de fleste. Helt grundlæggende skal du altså huske at bruge en skærmlås og forholde dig kritisk til de applikationer, du installerer, og de hjemmesider du besøger.

Flere artikler

Start din casino oplevelse med bonuskoder

Det kan virke overvældende og som lidt af en...

Lær reglerne til whist

Whist er et spil, der har fascineret kortspillere i...

Sådan indberetter du moms

Du har formentligt hørt om moms, og hvis du...

Hjerterfri

Savner du lidt sjov underholdning til en hjemmeaften med...

Sådan sletter du Instagram

Selvom Instagram er en populær platform, kan der være...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.