Sådan har HDTV ændret måden vi ser tv på

0
1243

Nogle teknologier er blot en design forbedring. Andre ændrer den måde, vi lever på. Den store kasse, der stod og brummede over i et hjørne i stuen overalt i verden og som dominerede tv-salget i den anden halvdel af det 20. århundrede, var bestemt et fremskridt i forhold til sort/hvid, men High Definition Television (HDTV) har medført en større forandring.

HDTV-apparater har i hvert fald ændret vores dagligstuer. De har gjort smart og moderne design økonomisk. Deres design, udseende og størrelse har ændret den måde, seerne kan interagere med en skærm på. Billederne er behagelige, klare og skarpe. Alle detaljer, rynker, buler og skrammer forstørres af kameraet og vises på forbrugernes store skærme. Levende billeder har aldrig været så levende før.

Men det er denne gengivelseskvalitet, der har forandret seeren. HDTV og de ledsagende digitale teknologier er kommet frem samtidig med at seerne begyndte at forlange mere interaktive oplevelser, end deres gamle tv-apparater kunne tilbyde dem. Det er ikke kun fordi High Definition ser bedre ud. Det er også fordi teknologien er mere virkelighedstro. Og hvis der findes en trend, som har redefineret hvad seerne vil have, er det underholdning, der føles ægte. Realityprogrammer er blevet mainstream, og barrieren mellem sociale medier og traditionelle programmer er ved at forsvinde, alt sammen på grund af det design, den kvalitet og de muligheder, som først blev mulige på grund af High Definition. For at sige det enkelt, har HDTV bragt seerne tættere på det de ser.

Mulighederne for at tjene penge på og styrke denne trend er først nu ved at blive forstået, og HDTV ser ud til fortsat at være det medium, som bedst kan opfylde seernes krav. Tv og internet bliver mere og mere forbundet, og dermed øges mulighederne hastigt for at interagere direkte med de programmer, man holder af. Med apparater, der både kan fungere som tv og computerskærm, ser det ud til at HDTV også vil ændre den måde, som folk bruger internettet på.

Så hvad vil fremtiden bringe? Vil 3D tage over fra HD som den nye standard i dagligstuerne? Er grænsen mellem seer og programindholdet forsvundet fuldstændigt? Den næste generation af skærme vil sikkert give os et fingerpeg.