Sådan kan varmen genbruges i din bolig

0
2683

Der er en del fokus på at have en miljørigtig og energibesparende husholdning i sin bolig. Som person kan man selv gøre en forskel ved at forbruge mindre vand, varme og el – men i løbet af de kolde måneder i Danmark er en stor del af ens forbrug også afhængig af den tekniske installationer som er tilstede i ens bolig.

Mange boligejere oplever hvert år at energipriserne stiger på især vand og varme – en stor del af denne prisstigning er gebyrer og afgifter som staten pålægger forbrugsregningen, både for at skabe øgede indtægter til sig selv, men også for at opfordre forbrugeren til at forbruge mindre og omstille sig til en mere miljøvenlig husstand.

En oplagt mulighed for at komme disse stigende forbrugspriser i møde er at installere et ventilationsanlæg i sin bolig. Men kan et ventilationsanlæg ikke kun hjælpe med at ventilere luften og forbedre indeklimaet vil den vakse læser spørge.

Det er i princippet fuldstændigt korrekt, men et moderne ventilationsanlæg udlufter ikke blot ens bolig – den er også i stand til at genbruge en stor del af den varmeenergi som befinder sig i den udluftede luft. Idéen her er, at den luft som ventilationsanlægget leder ud af boligen bliver genbrugt for sin varmeenergi, så man som boligejer ikke skal opvarme den kolde og friske luft som bliver ventileret ind i boligen.

Det er denne form for varmegenbrug som er vigtig for boligejerens forbrugsregning. Hvis du som boligejer er fri for at opvarme alt ind-ventileret luft i din bolig, især i vintermånederne, så kan du reducere dit varmeforbrug væsentligt.

Udover, at du med et ventilationsanlæg kan genbruge varmen i boligen, så vil ventilationsanlægget også opfylde sin primære funktion ved at udlede “brugt” luft og erstatte den med nye og frisk luft, der vil bidrage til et langt bedre indeklima.

 

Fordelene ved et ventilationsanlæg

 

Et moderne ventilationsanlæg fra f.eks. Nilan ventilation vil året rundt, i gennemsnit, genbruge fra 70% og op til 85% af alt varme i din bolig.

Samtidigt vil filtrene i et Nilan ventilationsanlæg sørge for at sortere den udefrakommende luft fri for urenheder, pollen partikler og unødvendig fugt og lugte. Ved at trække fugten ud af den ventilerede luft minimeres risikoen for fugtskader og skimmelsvamp i din bolig.

 

Vær opmærksom når du vælger en løsning

 

Det er vigtigt, at du er omhyggelig ved valget af ventilationsanlæg eftersom det ikke er billigt at investere i og du skal især være opmærksom på, at energimærket er A eller A+ ift. elforbrug. Husk nemlig, at et ventilationsanlæg stadigvæk kræver strøm for at afvikle sin ventilation og hvis du ender med at vælge en løsning med en lav energimærkning vil du nok spare på varmen, men betale prisen i overdrevet elforbrug.

Energimærket viser dig, hvor energieffektivt anlægget er, på en skala fra A+ til G. De mest energieffektive anlæg er mærket med A+. Læs mere om mulighederne for energibesparing på Sparenergi.dk

Du bør også kigge din varmeregning igennem og danne dig et overblik over dit nuværende forbrug, så du kan se hvad du potentielt kan spare og hvilke rum i boligen som kan være “det svage led” – er der svage led, så gør dig selv en tjeneste og sørg for at få isoleret disse inden du installerer et ventilationsanlæg.

 

Sidste praktisk hensyn

 

For et ventilationsanlæg kan fungere effektivt året rundt er det også vigtigt at være opmærksom på at vedligeholde de filtrer som ventilerer luften i din bolig. Ofte skal et filter skiftet 1 gang om året, men du bør alligevel tjekke filteret et par gange om året ellers risikerer du et ventilationsanlæg som ikke fungerer optimalt og din besparelse bliver dermed reduceret indtil filtret er skiftet.