Guide til dit eget domæne

Har du fået lyst til at starte din egen hjemmeside, blog eller lignende, så skal du købe et domæne. Der findes flere sider, hvor det kan lade sig gøre. Vi viser dig, hvordan du kommer i gang.

Vælg et godt domænenavn

At få valgt et godt domænenavn er bestemt ikke en ligegyldig proces. Der findes mange sider på nettet, der giver gode råd til valg af domænenavn. Vi vil blot give dig en række af de basale tips til valget, så du kan foretage et kvalificeret køb og dermed mindsker risikoen for at spilde dine penge på et dårligt navn.

Der er mange grunde til, at man skal tænke sig godt om inden man vælger det endelige domænenavn. Hvis du har planer om at lancere en virksomhed, er et godt navn naturligvis ekstra vigtigt. For det er trods alt navnet du skal markedsføre og som folk skal huske efterfølgende.

Ellers er disse råd gode at have i baghovedet, når du undersøger mulige domænenavne:

• Hold det enkelt og let at stave – helst ikke mere end max. to ord
• Det skal være let for brugerne at huske
• SEO-mæssigt er det godt at vælge et domænenavn der er beskrivende for din side
• Vælger du et meget specielt (ikke-beskrivende) navn, kræver det mere af dig og din markedsføring
• Undgå bindestreg i navnet, det er ikke let at huske
• Registrér flere kombinationer og eventuelle alternative stavemåder, når du har valgt dit endelige domænenavn

Hjælp til at finde det helt rigtige domænenavn

køb domæne

For at komme i gang med at finde et domænenavn, er det en god idé at sætte dig med et hvidt papir og en kuglepen.

Nu skal du brainstorme over alt der kan have noget med din hjemmeside at gøre. Stort som småt.

Herefter kan du highlight de centrale ord, som i højere grad beskriver sidens indhold. Hvis du har svært ved at komme på egentlige domænenavne ud fra stikordslisten, kan du anvende flere hjemmesider, der hjælper dig med at generere mulige kombinationer.

Jeg har selv med succes benyttet bustaname.com. En side hvor du kan indtaste dine nøgleord, hvorefter siden genererer de ledige kombinationer for dig. Der er også nogle andre værktøjer tilknyttet siden, som i høj grad kan være en genvej til at se om dit favoritnavn er ledigt, eller åbne dine øjne for en domænenavns mulighed du måske havde overset.

Når du har valgt dit ønskede domænenavn (eller domænenavne), så er det med at teste om det overhovedet er ledigt. Hvis du ikke allerede har gjort det. Det kan være rigtig svært at finde et godt, ledigt navn og valget af domænenavn kræver sin tid.

Hvis ikke .dk (eller .com) er ledigt, så tjek efter andre endelser. Fx .net, .nu, .me mm.

Sådan registrerer og køber du dit domænenavn

Når du har undersøgt, at dit favoritnavn er ledigt, er selve registrerings- og købsprocessen enkel.

Du kan registrere dit domænenavn hos DK Hostmaster, som står for registreringen af .dk-domænenavne. Det koster et årlig gebyr på 45 kr. at have et .dk-domæne. Det er altså hér du køber selve rettigheden til domænenavnet.

Det er også DK Hostmaster, der opbevarer alle kontaktoplysninger på dem, der har købt domænenavne. Du kan fx søge på et givent domænenavn gennem deres Whois-database og hvis domænenavnet allerede er optaget, vil du kunne se kontaktoplysninger på ejeren af navnet.

Vælg webhotel

Det mest almindelige er dog, at du vælger en webhoteludbyder, som udbyder selve den lagerplads du har behov for i forbindelse med din kommende hjemmeside.

Hér kan du samlet betale de 45 kr. for domænenavnsregistreringen og hvad lagerpladsen nu engang koster hos webhoteludbyderen.

Der findes adskillige webhotelleverandører, men de tre største i Danmark er:

• One.com
• Surftown.dk
• Dandomain.dk

Er du i tvivl om, hvem du skal vælge, kan du lade måneds- eller årsprisen være afgørende, eller se på deres bruger-omdømme på Trustpilot.dk. Naturligvis skal du også se på, hvad du rent faktisk får for pengene. Der kan være tale om mere mindre omfattende support og kundeservice, lagerpladsmængde, Google Adwords-beløb, tilknyttede e-mail-konti, antivirus, daglig backup mm.

Når først du har købt og registreret dit domænenavn og webhotel, er det bare med at komme i gang med selve hjemmesiden. Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe det an, kan du se på de gode guides, der findes på de store udbyderes sider. Melder der sig stadig spørgsmål hen ad vejen, kan du kontakte deres support for hjælp til opsætning.

Herefter modtager du en årlig e-mail eller et brev, hvor du bliver bedt om at betale årsgebyret på de 45 kr. for dit domænenavn. Det er vigtigt, at du betaler dette beløb, da dit domænenavn ellers vil blive udbudt til offentligt salg igen.

Dette indlæg er skrevet af Anne-Sophie Rasmussen. Anne-Sophie er til daglig skribent på Bredbåndsluppen.dk, hvor du kan finde flere gode tips og tricks til bredbånd, tablets og computere. Få helt opdaterede oversigter over priser på bredbånd og priser på mobilt bredbånd.

Flere artikler

Start din casino oplevelse med bonuskoder

Det kan virke overvældende og som lidt af en...

Lær reglerne til whist

Whist er et spil, der har fascineret kortspillere i...

Sådan indberetter du moms

Du har formentligt hørt om moms, og hvis du...

Hjerterfri

Savner du lidt sjov underholdning til en hjemmeaften med...

Sådan sletter du Instagram

Selvom Instagram er en populær platform, kan der være...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.