Reglerne til brætspillet backgammon

0
367

Der findes mange sjove spil i verden, men intet slår alligevel de gode gamle brætspil. Brætspil anses for mange som mere klassiske spil, som på ingen måde kan erstattes med nutidens moderne online versioner. Der var nemlig engang før computeren og videokonsollerne tog over i forhold til underholdnings verden, og netop brætspil var top moderne.

Brætspil er den dag i dag stadig med til at samle familien og vennerne til en uforglemmelig stund. Du kender måske allerede til spillet Backgammon, men hvis du alligevel har glemt reglerne og gerne vil gøre dig klogere på dette populære spil, så kan du det være en fordel at læse med her.

De mange spilmuligheder

Selvom brætspil hvor man samles med folk man holder af, kan noget helt særligt så er der naturligvis også fordele ved online spil. Spil på nettet og på applikationer såsom en LeoVegas app er for nogle mennesker god underholdning når man er på farten eller er alene. Online er det desuden også muligt at finde de helt klassiske spil såsom Backgammon som med garanti kan få nostalgien frem igen.

Historien bag backgammon

Dette topersoners brætspil er faktisk ét af de ældste i verden og brætspillet har altså hele 5000 år bag sig. Teorien er blandt andet, at spillet skulle være opfundet i Mesopotamien som var det gamle Persiske Emperium. Lignende spil blev dog også fundet i både Grækenland og Egypten.

Backgammon helt generelt

Når man spiller backgammon, så skal man være to personer. Selve spillet spilles på et bræt, som har 24 punkter som er formet som spidser. Spidserne har placering på kvadranterne på brættet og i midten finder man ’baren’, som adskiller venstre og højre side. Begge spillere skal have brætspillet placeres, således at begge har 12 punkter der vender ind mod dem (24 i alt på brættet). Disse punkter er på hver side, hver spillers ’hjemland’. Hjemlandet kan endvidere deles op i det man kalder for ’ydre hjemland’ og ’indre hjemland’. Spidserne(felterne) på brættet, som hedder 1 til 6, er det ’indre hjemland’, hvor at tallene 7 til 12 er det ’ydre hjemland’. Modstanderen har således 13 til 18 som er ’ydre hjemland’ og 19 til 24 som er ’indre hjemland’.

Spillets formål er at hente alle brikkerne hjem til ens eget indre hjemland og så derefter at tage dem ud af brættet. Vinderen bliver den, som får alle sine brikker ud.

Backgammon – disse redskaber skal du bruge

For at spille Backgammon skal du først og fremmest have et spillebræt, men også 2 gange 15 brikker i en forskellig farve for hver enkelt spiller. Derudover skal du have fire terninger, hvor der altså skal være to til hver spiller.

Opsætning af spillet

Setup af backgammon foregår således at du skal have to brikker stående på plads nummer 1 ved din modspillers side. Derudover skal der endvidere ligges fem brikker på plads nr. 12 ved modspilleren og tre brikker ved nr. 8 ved dig selv. Fem brikker skal også lægges ved plads nr. 6 på din egen side.

Hvordan spilles spillet?

Spillet startes ved, at begge spillere kaster en af terningerne, hvor at den som slår højest antal øjne må rykke først. Slaget som blev slået (antal øjne) af begge spillere, er det som spilleren skal bruge når der skal rykkes. Slås det samme antal øjne, så gælder slaget ikke og det skal slås om af begge deltagere i spillet.

Når der slås et slag med to terninger, kan man enten vælge at flytte en enkelt terning eller to. Hvis der eksempelvis slås en 6’er og en 4’er, så kan man vælge at flytte en af brikkerne seks felter og så en anden 4’er felter. Det er endvidere også muligt at flytte blot en enkelt brik med 10 felter (4+6). Slaget må kun bruges til at flytte én brik, hvis den altså kan ’mellemlande’ inden der flyttes videre. Det betyder således, at brikken kun kan flyttes seks eller fire felter, hvor den kan lande inden den rykkes videre. En brik må rykkes til et felt, hvor en af modstanderens brikker står eller, hvor der er tomt.

Hvis feltet er blokeret af flere brikker af modstanderens, så er det noget sværere at komme forbi. Dét som du selv kan gøre for at besværliggøre for modstanderen, er ligeledes at lave disse blokader, som gør det sværere for modspilleren at få sine brikker hjem.

Slår en spiller det samme antal øjne på terningen(dobbeltslag/passlag) skal flyttes fire gange 2 felter(spidser) frem. Dette kan gøres på flere måder, hvis der altså ikke er blokerede spidser.

Man kan rykke 1. brik med 8 felter/spidser, rykke brik 2 med 4 spidser eller rykke den 1. brik seks spidser og så rykke en anden brik med to spidser/felter frem. Lander man således på en brik hvor der er én af modstanderes, bliver vedkommendes slået hjem og skal derefter anbringes på baren(midten).

Modstanderes skal nu få brikken på baren tilbage på spillepladen, før det er muligt at rykke rundt med vedkommendes andre brikker. Brikken skal med en terning nu flyttes tilbage til de spidser der hedder 19-24. Brikkerne kan ikke lande på en spids, hvor der står to eller flere af den anden spillers brikker på grund af blokade.

Udtagning af brikker i Backgammon

Når brikkerne står på spidserne/felterne der hedder 1 til 6 kan vedkommende bruge slagene fra terningerne til at tage en brik fra et felt/spids, som altså svarer til udfaldet af slaget (antal øjne). Hvis der ikke er brikker på felt/spids nr. 6, kan der udtages en brik fra nr. 5. Er der heller ingen brikker på det nummer, kan der bruges både 5’er og 6’er til at tage en brik fra felt nr. 4. Bliver der slået en 2’er, samt en 6’er på terningerne og der er brikker på spidserne/felterne med disse numre, så kan begge af brikkerne rykkes ud.

For at vinde spillet Backgammon, skal man altså have alle sine brikker ud af spillet, før modstanderen gør. Hvis du stadig er i tvivl om spillereglerne for Backgammon, så kan du med fordel læse brugsvejledningen for brætspillene.