Reglerne til backgammon

0
453

Hvis du kan huske tiden før computere, internet og sociale medier kom til, så kan du sikkert også huske de dejlige minder fra spilleaftener sammen med familie og venner. Der var engang, at fysiske spil var et af de største hits i form af underholdning når familien eller venner skulle samles. For nogle, er dette naturligvis en tradition de holder fast i, for andre er der måske et ønske om at genoptage disse aktiviteter. Et af de populære spil som nærmest er tidløst, er spillet backgammon.

Backgammon har en enormt lang historie bag sig, men er stadig et populært spil som mange kender til. Måske har du engang spillet, men måske mangler en opsummering på, hvordan reglerne er. Du kan her på siden få forklaret reglerne på dansk eller du kan følge dette link, hvis du hellere vil have reglerne til backgammon på svensk.

Backgammon skal spilles af to personer og der er faktisk flere måder man kan spille på. Dette varierer af, hvilken type Backgammon man spiller. Nogle af de kendte typer er Acey Deucy og Tric Trac. Spillet er et brætspil, som består af 24 punkter/spidser, som har placering i fire kvadranter. I midten findes der en barre som adskiller højre og venstre side af spillet. Brætspillet skal placeres mellem de to spillere, således at begge personer har de 12 punkter foran sig. Disse 12 punkter af hver af spillernes ’hjemland’. Yderligere kan hjemlandet så deles op i indre hjemland og ydre hjemland.

Backgammon – sådan stilles spillet op

Hver felt i spillet har et nummer. I den nederste del af spillet, som én af spillerne kommer til at have er der nogle sorte brikker. Disse indikerer det indre hjemland med nummer 1-6. Punkterne i det ydre hjemland har således 7-12. Ved modstanderes side af spillet har det indre hjemland tallene 13 til 18 og i det ydre hjemland har tallene 19 til 24.

For at forklare ryk af brikkerne nærmere, så kan de beskrives med tal som svarer til punkternes numre. Hvis man rykker eksempelvis seks felter frem, fra punktet som har tallet 24, så skrives det som 24/18.

Det indre hjemland, kan både være til højre, men også til venstre for spilleren. Hvis man spiller med de sorte brikker, vil det sige, at det er til venstre for en. Spiller man med de hvide brikker, så er det altså til højre for en. Der findes ingen direkte regler for om det absolut skal være således og hvis spillerne er uenige, så kan der med fordel trækkes lod om dette.

Hvad er formålet med spillet?

Backgammon handler om at bringe alle sine brikker hjem til det indre hjemland, man selv har, for så at tage dem ud af selve brættet. Den af de to spillere som allerførst får brikkerne ud af brættet har vundet spillet. Hvordan man spiller Backgammon, kan du læse meget mere om i følgende afsnit.

Sådan spiller du Backgammon

Man starter spillet ved at hver enkelt af de to spillere, kaster en terning. Den som slår det højeste på terningen må rykke som den første i spillet. Den person som starter skal benytte det antal som er slået på begge terninger, både sin egen og modstanderens. Hvis begge spillere slår det samme antal af øjne på terningerne, så skal der slås om, da de skal være forskellige. ¨

Brikkerne og flytning af disse

Begge spillere i Backgammon har femten brikker. Den som har      

Regler for rykning af brikker i Backgammon

Der er nogle generelle regler for, hvordan brikkerne skal flyttes i Backgammon, hvilke dækker over følgende:

  • Brikkerne i spillet rykkes altid fremad. Det betyder således, at brikkerne altid skal rykkes til et punkt som har en lavere værdi.
  • Man kan kun placere en brik på et punkt som er åbent. Det betyder et punkt, hvor man selv har en enkelt eller flere brikker placeret, hvor modspilleren kun har én enkelt brik placeret eller, hvor der overhovedet ingen brikker er. Der er altså ingen begrænsninger i forhold til, hvor mange brikker der kan placeres på det sammen punkt.
  • Terninger som udgør et rul skal anses som separate. Dette betyder, at man kan vælge at benytte hver terning på forskellige brikker. Hvis man eksempelvis ved det første slag får 54, så kan man enten rykke med én enkelt brik, altså 24/15, eller man rykker to i stedet, så det hedder 24/20 og 13/8. Hvis man alligevel vælger kun at bruge slaget på én enkelt brik, så skal dette gøres via åbne punkter.
  • Hvis man får dobbeltslag når man slår med terningerne, altså eksempelvis 4-4 eller 5-5, så rykker man som om det var fire terninger.
  • Begge terninger skal så vidt muligt bruges i et rul. Hvis man kun kan rykke en den ene, så gør man det. Hvis det kun er den ene, skal denne rykkes. Hvis det kun er enten den ene eller anden terning og altså ikke begge to, så er det den terning med det højeste der skal spilles. Er der ingen af numrene som kan spilles, så er det modstanderes tur til at spille.

Brikkerne

Hvis der kun er en enkelt brik på et punkt, så kendetegnes det som et ’blot’. Når en brik ender eller mellemlander på et punkt, hvor den anden modstander har en af deres brikker, så bliver blottet ramt og skal derefter sættes på baren. Når man er på baren, så handler det om at få brikken eller brikkerne ind. Når brikkerne således er inde, så må andre brikker rykkes.

Når en brik er slået, så får man den i spil igen inde i modspillerens indre hjemland. Dette gøres ved at flytte brikken fra baren som den er på og over på den spids, som er i modspillerens indre hjemland, som altså svarer til de øjne som er på en af terningerne. Man kan komme ind på et punkt, som ikke er besat af ens modspiller. Er der ingen punkter som altså svarer til, hvad man slår, så mister man sin tur. Hvis det kun er nogle af brikkerne som kan bringes ind, så gør man det og det er derefter modspillerens tur.

Om punkter og blokader i Backgammon

Punkter i dette spil opstår ved at man placerer to eller flere brikker på det samme punkt. Det som gør det fordelagtigt at lave et punkt er, at man ikke kan slå brikkerne hjem på et givne punkt. Derudover kan modstanderen ej heller mellemlande der. Hvis man således laver flere punkter som så er i rækkefølge, så laver man en blokade. Det som er en fordel ved blokader, er selvfølgelig, at ens modspiller for det sværere ved at komme forbi og få sine brikker hjem. Det er også svære for modspilleren at få brikkerne fra baren.

Brikkerne tages ud af spillet

Når alle 15 brikker er i ens eget hjemland, så kan brikkerne tages ud. Dét som det betyder når man snakker om at fjerne brikkerne, betyder at tage dem ud af brættet. Dette kan kun gøres hvis man slår et antal øjne på terningen som er nok til at rykke en brik ud. Viser en terning højere end det højeste punkt man har, som der er brikker på, så skal der fjernes en brik fra spidsen/toppen. Eksempel, du slår en 6’er med har brikker fra fem-punktet og ned, så tages der en brik ud fra 5-punktet. Hvis man både slår for eksempel en 6’er og en 2’er og der er brikker på begge sider, så kan man rykke begge ramte brikker ud. Den som først får taget sine brikker af spillet, vinder således.

Den som allerførst får brikkerne ud, vinder enten et, to eller tre point. Der er tre måder at vinde på, som kaldes enten for single spil, gammon (dobbelt spil) eller Backgammon (triple spil)

  • Singlespil – når en spiller får ryddet alle sine brikker fra spillet. Hvis modspilleren har taget én eller flere af sine brikker ud.
  • Gammon – Når modspilleren ikke har taget nogle brikker ud.
  • Backgammon – når modspilleren hverken har taget brikker ud og stadig har brikker ved vinderens hjemland.