Guide til bæredygtig energi

0
1424

De fleste er enige om, at bæredygtig energi er vejen frem, hvis vi skal passe på vores miljø. Og selvom Danmark er et af de førende lande inden for bæredygtig energi, er der stadig meget mere, vi kan gøre. Der er heldigvis masser af tiltag, som den enkelte forbruger kan tage sig i hverdagen uden de større vanskeligheder.

Hvad er bæredygtig energi

Bæredygtig eller grøn energi er energi, der kommer fra vedvarende energikilder. Vedvarende energikilder er kilder, der ikke slipper op, og de udvindes af de fire elementer: vind, sol, vand og jord. Vindmøller er den mest udbredte form for vedvarende energi, og forsyner næsten 40% af Danmarks forbrug af el. I modsætning til vedvarende energikilder findes de ikke-vedvarende energikilder som kul og olie. Ulempen ved ikke-vedvarende energikilder er, at de på et tidspunkt slipper op, at de udleder en masse CO2 i modsætning til vedvarende energikilder.

Hvordan får jeg grøn energi

Ingen elleverandører i Danmark er 100% grønne, da el fra fossile brændstoffer og vedvarende energi samles i samme elnet. Derfor er det ikke muligt at få udelukkende grøn energi ud af stikkontakterne. Men det betyder ikke, at der ikke er noget, du kan gøre for at gøre en forskel. Der er el firmaer, som investerer i bæredygtige energikilder som vind- og solenergi. Ved at vælge disse leverandører gør du stadig en indsats for grøn energi.

Hvordan investerer jeg i grøn energi

Ud over at købe el hos en forbruger, der investerer i grøn energi, kan du også selv producere grøn energi i husstanden. Mange private husstande vælger at investere i egen vindmølle eller solcelleanlæg. Den sidste mulighed kan både placeres på taget, facaden eller på jorden. Den dag i dag kan solceller omsætte omtrent 20% af lysets energi til strøm, og et solcelleanlæg kan fås i forskellige størrelser alt efter behov og plads. Læs mere her og se, hvordan du kan gøre en forskel.

Hvordan bliver jeg grønnere

En omstilling til grøn energi kræver blandt andet en politisk indsats, men der er også meget, som kan ændres af den enkelte forbruger. Størstedelen af den udledte CO2 kommer fra den enkelte verdensborger. Derfor er det en god ide at tænke over, hvordan man selv kan gøre en indsats for at redde vores klima.

  • Køb genbrugstøj!
    Det udleder 50 kg CO2 at producere et nyt stykke tøj. Brug derfor lidt ekstra tid på at shoppe i genbrugsbutikker, hvor der finde mange gode alternativer til de varer, du kan finde i almindelige tøjbutikker.
  • Gør transporten til en del af ferien
    Flytransport er en af de helt store syndere, når det kommer til udledning af CO2. Tag i stedet toget og gør selve turen til en del af ferien. Eller tag på festival, som er en af de mest CO2-venlige måder at holde ferie på.
  • Find alternativer til de røde bøffer
    At skære ned på indkøbet af kød gør en kæmpe forskel. Fx udleder et kilo skært oksekød 27 kilo 27, mens et kilo kartofler udleder 0,22 kilo. Så her kan man virkelig gøre en forskel!