Guide: Find din kommende a-kasse på internettet

Annonce

Der er stort set ingen grænser for, hvad man kan foretage sig, hvis man blot ejer en computer og har adgang til internettet. Du kan låne penge, du kan spille, du kan chatte, du kan dele dine bedste oplevelser på de sociale medier – og så kan du selvfølgelig finde din kommende a-kasse.

Er det vigtigt for dig at vælge den billigste og / eller bedste a-kasse, skal du være villig til at bruge tid på research. Research kan lyde tørt og tidskrævende, men det behøves det ikke at være, hvis du ved, hvordan du skal gribe det an.

Hvad kræver du af din kommende a-kasse?

Før du bruger en masse tid på at lede efter en a-kasse, kan du med fordel tænke over, hvad du kræver af din kommende a-kasse. Det er ingen hemmelighed, at der er nogle danskere, der er mere krævende end andre, når det drejer sig om a-kasser. Før du vælger en arbejdsløshedskasse, kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

 • Ønsker jeg kun at blive medlem af en a-kasse for at få udbetalt dagpenge i tilfælde af ledighed?
 • Er det vigtigt for mig at få adgang til kompetent rådgivning og sparring? (hjælp til at skrive jobansøgning o.l.)
 • Foretrækker jeg en faglig- eller tværfaglig a-kasse?
 • Er prisen den vigtigste faktor?
 • Er det vigtigt for mig, at min a-kasse har en lokal afdeling?

Ovenstående er nogle af de spørgsmål, du kan stille dig selv. Det er en rigtig god øvelse, fordi du tvinger dig selv til at overveje, hvad du kræver af din kommende a-kasse. Der findes selvfølgelig også mange andre relevante spørgsmål, som du kan tage op til overvejelse.

Vælger du derimod ikke at gøre dig nogle tanker, kan det blive vanskeligt for dig at vælge mellem de mange tilgængelige arbejdsløshedskasser.

Skab dig et godt overblik – Hvilke a-kasser findes der?

Der er nogle a-kasser, der er mere kendte og større end andre, men det ændrer ikke på, at der findes rigtigt mange arbejdsløshedskasser. Det er den primære grund til, at du er nødt til at skabe dig et overblik, så du kan gøre det efterfølgende forløb meget nemmere.

Hvis du vil skabe dig et overblik over danske a-kasser, behøver du ikke at udarbejde din egen liste. Det er der allerede flere hjemmesider, der har gjort – netop for at hjælpe dig. Det er dog ikke sikkert, at du kan finde en komplet liste, da der sagtens kan være en eller flere a-kasser, der ikke er blevet nævnt.

Du kender med al sandsynlighed allerede til en håndfuld a-kasser – måske via tv-reklamer, dine kollegaer og omgangskreds. Det er selvfølgelig en god start, men du bør også være åben over for a-kasser, som du hidtil ikke har hørt om. Der bliver jævnligt grundlagt nye arbejdsløshedskasser, som måske kan tilbyde dig noget ekstraordinært.

Der findes bl.a. følgende danske arbejdsløshedskasser:

 • Min A-kasse
 • FTF-A
 • Det Faglige Hus
 • Lederne
 • Frie Funktionærer
 • Krifa (Kristelig Fagbevægelse)
 • Magistrenes A-kasse
 • CA
 • ASE
 • Business Danmark
 • BFA
 • FOA
 • HK

Bemærk at ovenstående blot er et uddrag af den komplette liste. I den indledende fase vil du komme langt, hvis du blot har et basalt kendskab til disse danske a-kasser.

Hvilke a-kasser kan du blive medlem af?

Du kan næsten helt selv vælge, hvilken a-kasse du vil være medlem af – men også kun næsten. Det er nemlig den enkelte a-kasse, der bestemmer, hvem de ønsker at optage. I den anledning er det værd at kigge på, hvad der adskiller henholdsvis faglige- og tværfaglige a-kasser, som hver især byder på fordele og ulemper.

En tværfaglig a-kasse optager alle uanset erhverv. Det er altså underordnet, om du arbejder som skolelærer, elektriker, butiksekspedient eller noget helt fjerde. De tværfaglige a-kasser specialiserer sig ikke i specifikke arbejdsområder, hvorfor alle er velkommen. Den tværfaglige arbejdsløshedskasse er særlig attraktiv pga. det lave kontingent, som ofte gør sig gældende.

En faglig a-kasse optager kun udvalgte medlemmer fra specifikke erhverv. Det kunne f.eks. være erhverv såsom pædagogik, journalistik og handel. De faglige a-kasser er attraktive, da de har indgående kendskab til det pågældende erhverv. Det indgående kendskab og den specialiserede viden kan være en fordel, når det kommer til rådgivning og jobsøgning.

Hvordan skal jeg sammenligne arbejdsløshedskasser?

Har du gjort dit forarbejde ordentligt, vil det være ganske simpelt for dig at sammenligne arbejdsløshedskasser. Du kan nemlig nøjes med at følge nogle elementære trin, som kan pege dig i retningen af din ideelle a-kasse. Du lægger ikke nødvendigvis vægt på de samme værdier som dine kollegaer, hvorfor du skal finde netop den a-kasse, som opfylder dine krav og ønsker. Det er nemlig et individuelt valg:

Nærmeste afdeling – Såfremt du finder det vigtigt, at din kommende a-kasse har en afdeling i nærheden af dig, vil det selvfølgelig være noget, du skal prioritere i din søgen. Tilbyder a-kassen personlig rådgivning, vil det f.eks. være en fordel, hvis der findes en lokal afdeling.

Medlemsfordele – Skal du læse og vurdere forskellige tilbud, skal du også være opmærksom på, hvilke medlemsfordele der gør sig gældende. Selvom medlemsfordele ikke er altafgørende, kan det betragtes som en bonus, som også er værd at have in mente.

Pris – Prisen er ofte den vigtigste faktor, når danskerne skal vælge deres kommende a-kasse. Selvom du måske ikke var klar over det, så kan prisen variere markant. Det vil du finde ud af, når du begynder at sammenligne priser. Det er ikke unormalt, at der kan spares mange hundrede kroner hvert år.

Overflytning og bevarelse af anciennitet

Sammenlign a-kasser på Akassefinder.dk, hvis du vil vælge rigtigt første gang. Tegner du et medlemskab, binder du dig ikke til a-kassen flere år ud i fremtiden. Overflytning mellem a-kasser er en ganske simpel proces, som du nemt kan gennemskue.

Du skal desuden ikke bekymre dig for at miste din anciennitet, da den selvfølgelig følger med, når du skifter a-kasse. Har du allerede optjent ret til dagpenge, mister du altså ikke den ret, selvom du vælger at skifte. Det er altså værd at overveje at skifte, hvis du finder ud af, at der er penge at spare. Du kan selvfølgelig også forsøge at forhandle med din nuværende a-kasse, hvis du vil gøre dig forhåbninger om at få reduceret dit nuværende kontingent.

Flere artikler

Hjerterfri

Savner du lidt sjov underholdning til en hjemmeaften med...

Sådan sletter du Instagram

Selvom Instagram er en populær platform, kan der være...

Afmystificering af batterityper til gaming

Gaming er blevet en integreret del af moderne underholdning,...

Se den nye indretningstrend: Det runde spisebord

Det runde spisebord er hurtigt blevet populært i hele...

Sunde kostvaner: Nyttige tips til et energifyldt liv

I dagens moderne verden, hvor travlhed og stress kan...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.