Tre gode råd til en bærdygtig og besparende livsstil

Dette er sponsoreret indhold

De fleste kender følgende scenarie: man tænder for sit fjernsyn, og endnu en klimadebat ruller over skærmen. I sin sofa sidder man eftertænksom tilbage, og tænker: “Hvordan i alverden kan jeg gøre en forskel og ændre i mine egne vaner?” De fleste er enige om, at klimadebatten er noget, alle skal tage del i, og at alle efterhånden har bør sørge for at tage ansvar for at mindske eget CO2 udslip. Muligheden for at påbegynde en mere bæredygttig livsstil er ikke længere forbeholdt et mindretal, og efterhånden er det noget alle taler om, og nye alternativer til etablerede produkter dukker hver dag op på markedet. Hvis du er i tvivl om, hvordan du kan forbedre nogle af vanerne i din hverdag og leve mere klimavenligt, får du herunder tre gode råd til, hvordan du kan implementere nogle simple ting i din hverdag, samt ændre nogle små ting, og dermed leve væsentlig mere bæredygtigt.  

Elektronik og andre gadgets 

De fleste kender følelsen, når der i starten og slutningen af året udkommer en ny iphone. Den gamle mobil er småslidt, kameraet er ikke, hvad det har været, og skærmen er fyldt med ridser. En ny telefon ville ikke være dårligt. Det er dog en stor udgift, og noget, man ofte overvejer længe, før man tyer til at købe en splinterny mobil. En god, bæredygtig og økonomisk måde at være ajour med de nyeste gadgets er at købe brugt. Dette kan for eksempel finansieres ved, at man sælger sin gamle telefon. På den måde genbruger man elektronikken, som de fleste ellers er tilbøjelige til at kassere. Køb og salg af brugt elektronik og gadgets er i udvikling, og i flere og flere butikker kan man købe en brugt iphone xs og xs max eller andet udstyr fra eksempelvis apple. 

Minimer madspild

Fødevarer er en af de ting, der afsætter et højt CO2 aftryk, hvorfor der er meget at hente på netop dette område. Nogle af de store CO2 syndere er lammekød og oksekød. Det kan derfor være en god ide, at finde nogle alternativer hertil eksempelvis plantebaseret fars, da det er væsentlig mere klimavenligt. En mulighed er også at fravælge kødet, hvilket både er bæredygtigt og besparende. Hvis ikke man ønsker at ændre i sine madvaner, og stadig ønsker at bevare kødet som en del af sin kost, er madspild en faktor, man i stedet kan fokusere på. Der er mange penge at spare, såfremt man ikke handler mere ind end nødvendigt eller sørger for at bruge rub og stub. Et godt råd er at spise sine rester eller fryse dem ned til en dag, hvor overskuddet ikke er til madlavning. På den måde spares både tid, penge og CO2 udslip. 

Second hand fashion

Tekstilindustrien er en af de industrier på international plan, der har den mest miljøbelastende produktion.  Der er forskellige elementer af tøjproduktionen, der skader klima og miljø. Det er blandt andet udnyttelsen af land, mængden af vand og brugen af kemikalier, under produktionen af tøjet, der er skadeligt. Ofte produceres tøjet i u-lande, hvor der i forvejen er stor mangel på rent vand. Når tekstilproduktionen  bruger store mængder vand, vil der ikke være nok af denne ressource til blandt andet fødevareproduktion, som i disse lande ofte er svært plaget af fødevaremangel. For at imødekomme disse udfordringer, kan en bæredygtig, besparende og ikke mindst moderne løsning være, at gå second hand butikker frem for at købe nyt. Gennem second hand får gammelt tøj nyt liv, og forbrugeren sparer penge. I de fleste byer kan man finde genbrugsbutikker, hvor man kan købe brugt, og desuden findes der også second hand luksus butikker, hvor man kan købe brugte designervarer til en god pris. At købe brugt tøj er en god, billig og bæredygtig løsning.

Flere artikler

Hjerterfri

Savner du lidt sjov underholdning til en hjemmeaften med...

Sådan sletter du Instagram

Selvom Instagram er en populær platform, kan der være...

Afmystificering af batterityper til gaming

Gaming er blevet en integreret del af moderne underholdning,...

Se den nye indretningstrend: Det runde spisebord

Det runde spisebord er hurtigt blevet populært i hele...

Sunde kostvaner: Nyttige tips til et energifyldt liv

I dagens moderne verden, hvor travlhed og stress kan...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.