Sådan vælger du den rigtige harddisk

0
1521

Behovet for mere plads på sin computer er vokset de seneste år i kraft af, at vores digitale liv fylder mere mere. Fotografier og videoer med høje opløsninger fylder mere end for blot få år siden samtidig med, at programmer også kræver mere plads i forbindelse med nye funktioner og bedre teknologier. Alt sammen bidrager til, at harddiskene i vores computere bliver fyldt og mange investerer derfor i nye harddiske for at have plads til det hele.

Samtidig er priserne på harddiske faldet, og man kan i dag få mange gange mere plads for den samme pris, som man kunne for få år siden. En ekstra harddisk er der mange, der har købt sig, men denne har fået nye konkurrenter, som byder på nye muligheder og forberede vilkår for opbevaring af sit data.

HDD og SSD

Når man snakker om harddisken, så refererer man som regel til den mekaniske harddisk med roterende dele i et kabinet. Denne form for harddisk er desværre meget sårbar for stød, tab og andre former for uheld. Derfor vælger mange, når de skal have ny computer, at gå efter en af de nyere forme for harddiske – en SSD. En SSD adskiller sig fra en normal mekanisk harddisk ved ikke at have mekanisk roterende dele, hvilket gør den mindre i både den fysiske størrelse men også angående strømforbruget. En anden ting er, at den er baseret på flashhukommelse. Det giver en meget større læse – og skrivehastighed, da der ikke er en fysisk mekanisk del i harddisken, der skal bevæges først for at finde det relevante data. Det gør SSD’en den ideelle løsning for mennesker, som har krav til, at computeren skal kunne læse og skrive data meget hurtigt. Og samtidig med, at den både er lettere og mindre strømkrævende er den ved at vinde ind på markedet som en harddisk, som mange vælger i deres nye computere. Ulempen er, at man må gå på kompromis med prisen pr. GB, man får – her har den mekaniske harddisk en klar prisfordel.

Online Harddisk – fremtiden?

Men udviklingen stopper ikke her. I og med at manges internethastigheder bliver hurtigere og hurtigere, takket være blandt lysteknologier, er spørgsmålet, om man overhovedet har brug for en fysisk disk at have sit data på. Derfor er der kommet endnu en type harddisk på markedet – en online harddisk (også kendt som ’cloud-storage’ eller ’cloud-computing’.) Denne type harddisk har naturligvis nogle klare fordele i forhold til de andre harddiske. Udover at sikkerheden ved en online harddisk, som administreres og sikres af et professionelt datacenter, så er den også meget fleksibel. Der er naturligt nok ingen kabler til dataoverførsler eller strømkabler, som skal kobles til – du har adgang til harddisken udelukkende via din internetforbindelse. Og det betyder, at du kan have den med dit overalt uden at tænke på, om du kommer til at tabe den på gulvet. Det er bare at tænde for computeren og forbinde til den, så har du dine filer med dig. Det er både smart, fleksibelt og en sikker måde at opbevare sit data på – og så behøver du ikke spekulere over, hvornår du skal ud at investere i endnu en harddisk, for du kan altid opgradere den online.

Der er naturligvis også ulemper ved denne type harddisk, men de er udelukkende tidsbegrænsede i og med, at nogen mennesker ikke ville kunne have sådan en harddisk på grund af, at deres internethastighed simpelthen er for langsom. Men dette er kun et spørgsmål om tid – og Danmark er hurtig hvad det angår. Mange mennesker har allerede fiberbredbånd (internetopkobling vha. lys) og det giver nogle helt nye muligheder. Nogle enkelte steder i landet tilbydes sågar så hurtige forbindelser til private, at man begynder at snakke om, at en online harddisk ville kunne erstatte den fysiske harddisk i computeren – for det er bestemt muligt og en del af fremtiden.

Danske leverandører

De fleste ved, hvor man kan få fat i en almindelige harddisk eller en SSD. Men online harddiske/cloud storage er en anden sag, for i mange tilfælde er det udenlandske leverandører, og hvis de er danske, er de dyre. Hvis du vil have en stor mængde plads (hvilket giver mening, hvis man skal have sine store filer på den) hos f.eks. Dropbox, iCloud eller Dansave, kan man hurtig komme op i et prisleje, hvor mange ikke synes det er attraktiv længere.

Så derfor – hvis du er på udkig efter lagerplads i skyen, bør du kigge nærmere på Onlime. Dette firma er dansk og sælger både online backup og online harddiske til priser, hvor alle kan være med – og det er uden at gå på kompromis med kapaciteten og kvaliteten. Som standart kan man få en 500GB online harddisk til 59 kr. om måneden eller 649 kr. om året. Og du kan naturligvis altid opgradere, hvis det bliver nødvendigt.

 

Selvom den traditionelle harddisk stadig er det mest populære alternativ til at anskaffe sig mere plads på sin computer, vil det være et spørgsmål om tid, før denne type harddisk vil være alment kendt. Men tidshorisonten er til at få øje på. Mulighederne er mange, og det bliver spændende at se, hvordan man i fremtiden vil tage i mod dette koncept – at have sit digitale liv i skyen.

Har du kommentarer? Så er du velkommen til at lægge en besked herunder.