Sådan undgår du at blive snydt til Black Friday

0
1175

Black Friday er forbrugsfesten over dem alle. Det er en amerikansk tradition, som efterhånden har spredt sig til resten af verden, og den bygger på én simpel ting, som de fleste mennesker kan lide: tilbud. Det er en dag, hvor butikkerne sænker deres priser på alverdens forskellige produkter, således at du eksempelvis kan få de nyeste gadgets og fremtidens elektronik for tæt på ingenting. Der er imidlertid også mange, der oplever at blive snydt til Black Friday, og vil du undgå at være én af dem, skal du læse med her.

 

IT-svindlerne har fået øjnene op for Black Friday

De seneste år er det blevet mere og mere populært at handle på nettet, og det betyder, at der også er flere og flere, der forsøger at svindle sig til penge online. Det gælder ikke mindst på Black Friday, hvor købeglade danskere svinger dankortet for flere milliarder kroner. Som udgangspunkt er der da heller intet i vejen for at handle lækre, nye smartphones eller spilkonsoller til billige penge på nettet, men du bør være påpasselig med, hvor du lægger dine penge. Der er nemlig et stigende antal IT-svindlere, som på netop en dag som Black Friday lokker med vanvittige tilbud, der faktisk viser sig at være for gode til at være sande – du får nemlig aldrig dit produkt. Det kan dog være svært at gennemskue, for netop på Black Friday ringer ens alarmklokker ikke nødvendigvis, når man spotter et tilbud, der næsten ikke er til at tro på. På netop denne dag forventer man jo netop, at der er helt enorme besparelser at hente, og derfor er det nemt for IT-svindlere at få dig til at tro på, at deres ”tilbud” naturligvis bare er endnu et fantastisk Black Friday-tilbud.

 

Sådan sikrer du dig imod IT-svindel

Vil du sikre dig imod disse IT-svindlere og deres falske tilbud, skal du sørge for at undersøge grundigt, hvem der står bag den hjemmeside, du påtænker at handle på. Det betyder i bund og grund bare, at du skal gå ind på webshoppens ”Om os”-side, hvorved du hurtigt vil kunne gennemskue, om det er en reel webshop eller ej. Langt de fleste IT-svindlere kommer nemlig fra eksempelvis Kina, og det betyder, at de har brugt oversættelsesprogrammer til at skabe deres hjemmeside. Resultatet er naturligvis dansk, der både er grammatisk ukorrekt og underligt formuleret. Desuden er der typisk blandet engelske ord ind i det, og ser du netop dette på en webshop, bør dine alarmklokker altså gå i gang. Vil du vide mere om IT-svindel, og hvordan du sikrer dig imod det i forbindelse med eksempelvis Black Friday, så læs mere hos BT.dk.

 

Du kan også blive snydt i en fysisk butik

Der er altså forhøjet risiko for at blive snydt på nettet til netop Black Friday, hvor man forventer tilbud, der næsten er for gode til at være sande. Det er dog ikke kun i de mange onlinebutikker, du kan risikere at blive snydt – det samme gælder nemlig i de fysiske af slagsen.

Det er klart, at du ikke kan blive snydt i den forstand, at du ikke får dit produkt, selvom du har betalt, når du handler i en fysisk butik. Du kan dog blive snydt og narret til at købe ting og sager, som du i virkeligheden slet ikke har brug for. Butikkerne kæmper nemlig en brav kamp for at få dig til at bruge dine penge hos lige netop dem, og derfor bruger de alle de psykologiske tricks, de kan komme i tanke om. Det vil sige, at de for eksempel lokker dig ved at skrive procentvise besparelser. Her skal du imidlertid huske på, at denne procentvise besparelse på eksempelvis 30% er i forhold til deres egen normalpris. Er det således en butik, der generelt har nogle højere priser, end hvad du kan finde andre steder, er besparelsen måske i virkeligheden slet ikke så stor.

Derudover er ens hjerne desværre en smule mere primitiv, end man måske gerne vil gå og tro. Derfor reagerer langt de fleste automatisk positivt på skilte, der indikerer, at man kan spare nogle penge. Ser du således et skilt med teksten ”køtilbud” eller ”vanvittige besparelser”, er du sandsynligvis allerede solgt. Om du havde brug for en ny smartphone, iPad, spillekonsol eller ej, kan du næsten ikke sige nej til dette tilsyneladende helt vildt gode tilbud, og på den måde snyder butikkerne dig til at købe meget mere, end du i bund og grund har brug for eller havde planlagt.

 

Sådan undgår du at lade dig narre

Butikkerne er altså fuldkommen med på, hvad der skal til for at få dig til at bruge dine surt tjente penge, og selvom man gerne vil sige sig fri for at blive lokket af deres manipulation, må man desværre erkende, at deres dygtige markedsføringsfolk kan nogle tricks. Vil du undgå at blive narret til dumme køb, skal du derfor forsøge at være virkelig skarp på, hvad det egentlig er, du har brug for, hvis du skal shoppe til Black Friday.

Står du for eksempel og mangler en ny laptop, er det derfor fornuftigt, at du på forhånd undersøger, hvad det er for en type eller mærke, du gerne vil have. Når så butikkerne kommer med deres tilbud til Black Friday, kan du hurtigt se, om der er noget af det, der faktisk er relevant for dig. Det nytter nemlig ikke noget, at du køber en anden laptop end den, du egentlig gerne vil have, bare fordi der er en besparelse på den. Sørg derfor for at være kritisk og overvej, om de tilbud du kan få, i virkeligheden giver mening for dig. Butikkernes ”køtilbud” er ikke nødvendigvis det mest fornuftige valg for dig, og det er derfor smart at kigge grundigere igennem butikkernes sortimenter end som så. Vil du vide mere om, hvordan du smartest handler ind på Black Friday, kan du besøge Forbrugsguiden.dk. Her kan du læse alt, hvad der er værd at vide, når du deltager i årets største forbrugsfest.