Om kortspillet Canasta for hele familien

Canasta er et hyggeligt kortspil, der ofte spilles i selskab med venner og familie. Det minder om Rommikub, som du sikkert har prøvet.  Canastas spilleregler er ret enkle – man skal blot prøve at samle så mange point som muligt ved at lægge kort i stakke på bordet.

Det er dog ikke så let, som det lyder, men vi har forsøgt at samle reglerne her.

Hvor mange spillere kan deltage:
2-6

Varighed:
Op til 1 time

Redskaber:
2 stk kortspil inkl. jokere plus noget at skrive på og med til pointføring.

Formålet med spillet

Canasta er et pointspil, som normalt spilles af fire spillere i to par. Hvis der er færre eller flere end fire, vil man skulle deltage alene.

Målet med Canasta er at samle så mange kort som muligt for derefter at score point ved at sætte dem sammen til kombinationer af canasta’er.

Det er et fantastisk spil, der skal prøves! Her kommer de detaljerede regler til kortspillet:

Del kortene ud

Spillerne får 11 kort hver. Resten af kortene lægges imellem spillerne med billedsiden nedad. Det er trækbunken.

Det øverste kort i bunken vendes og lægges på bordet ved siden af trækbunken.

Hvis det kort, der er blevet trukket, er en joker, en 2’er, en rød eller sort 3’er, skal et andet kort trækkes og placeres oven på dette kort. Dette gentages indtil der bliver afsløret et gyldigt kort, som kan spilles.

Kortenes pointværdi

  • Joker: 50 point
  • Es: 20 point
  • 8, 9, 10, Bonde, Dronning, Konge: 10 point
  • 4, 5, 6, 7: 5 point
  • Sorte 3’ere: 5 point
  • Røde 3’ere: 100 point
  • 2’ere: 20 point

Spillets vigtigste begreber

Når du begynder at spille Canasta, er det godt, at du forstår de forskellige begreber, som indgår i spillet:

2’ere og Jokere

Disse kort er ”wild cards” og kan bruges som stedfortrædere for ethvert andet kort. For eksempel, hvis du har 3 dronninger og en 2’er, så kan 2’eren erstatte den manglende dronning. Det samme kan jokeren.

Røde og sorte 3’ere

Sorte 3’ere

Der er visse kort i spillet, som har specielle egenskaber. Sorte 3’ere er et af dem, og det fungerer som et stop-kort. Når det bliver lagt i afkastbunken, kan den næste spiller ikke tage afkastbunken op på hånden i løbet af deres tur.

Røde 3’ere

Røde 3’ere er meget vigtige, da de giver et bonuspoint på 100. Hvis man er heldig at få alle fire røde 3’ere, så fordobles bonussen, så det bliver 800 point i stedet for 400. Når man tager en rød 3’er, skal man straks lægge den ned med billedsiden opad og trække et nyt kort op fra bunken.

Ægte og uægte canasta’er

Ægte canasta

En ægte canasta er en samling af 7 kort af samme type. For eksempel kan en ægte canasta bestå af syv 6’ere eller syv dronninger.

Uægte canasta

En uægte canasta indeholder mindst ét jokerkort. Fx 4 konger og 3 jokere. Dog skal størstedelen af kortene i en uægte canasta være “ægte” – det vil sige, at 3 konger og 4 jokere er ikke tilladt. Jokerne skal altid være i undertal i en canasta.

Pointforskel

Canasta’er med ægte og uægte kort har forskellige pointværdier. En ægte canasta er 500 point værd, mens en uægte canasta kun giver 300 point.

Samarbejde i par

Når man spiller Canasta i par, kan man hjælpe hinanden med at lave kombinationer, som man ikke kan, når man spiller som enkelt person.

Man vælger fx i stedet at lægge en halvfærdig canasta (også kendt som “kombination”). På den måde kan ens partner hjælpe med at fuldføre den.

En kombination skal minimum indeholde 3 ens kort. Der må gerne bruges “wild cards” i sættet, men der skal altid være en overvægt af ægte kort.

Når det er din tur, kan du lægge en ny kombination på bordet eller lægge noget til din egen eller din makkers kombination. Det er en god idé at have flere forskellige kombinationer kørende på én gang, da det giver muligheden for flere canasta’er og dermed større chance for at lukke flere.

Om at åbne spillet

Når man starter en ny runde i kortspillet, er det ikke altid, man kan lægge den ønskede kombination ned og åbne spillet. Man skal have opfyldt en bestemt minimumsværdi, før man kan gøre det. Minimumsværdien afhænger af antallet af point, de forskellige spillere eller makkerpar har ved starten af runden. Hvor mange point man skal lægge ned i startrunden, afhænger af hvor mange point man har totalt set ved rundens start.

Se her hvilken minimumsværdi der gælder:

  • Hvis man har minuspoint som totalscore, skal man kunne lægge 15 point ned første gang
  • 0-1495 point som totalscore kræver et udlæg på 50 point
  • 1500-2995 kræver 90 point
  • 3000-4995 kræver 120 point

Tage bunken

Når en spiller trækker et kort fra bunken, skal de også lægge et af deres egne kort i afkastbunken. Imidlertid kan man vælge at tage hele bunken, hvis der er opfyldt 2 regler: Den første regel siger, at det kun er tilladt at tage den hele bunke, hvis spilleren ved, at de tidligere har lagt et kort i bunken, som kan bruges til at lave en kombination efter optrækning af bunken.

Den anden regel angiver, at man skal have to kort på hånden, som har samme værdi som det øverste kort i bunken.

Det lyder indviklet, men det er en detalje, som nok skal give mening, når du først er kommet i gang med spillet.

Før man tager bunken op, skal man lægge kortene efter de ovennævnte regler.

Frys bunken

Nogle gange kan det være en fordel at ”fryse” bunken. Det betyder, at du lægger et kort øverst på afkastbunken og har dermed kontrol over den. Der er 2 måder at fryse bunken på:

  • En sort 3’er bliver lagt øverst på afkastbunken. I dette tilfælde gælder frysning kun for den næste deltager.
  • Læg en rød 3’er eller et wild card. Så gælder frysereglen for alle spillerne.

En måde man kan ‘optø’ bunken på er hvis modstanderen lægger 2 kort af samme værdi oven på det frosne kort. Så bliver bunken opløst og du kan igen bevæge dine kort.

Hvis du formår at nedfryse bunken to gange i træk, så kan afkastbunken ikke trækkes op af din modstander resten af spillet. Det giver en stor fordel og kan føre til sejr.

Afslutning af spillet

Hvis man har et forspring, er det en god ide at overveje at lukke spillet.

For at lukke et spil skal man som makkerpar eller enkelt spiller have mindst to canasta’er. Når dette er tilfældet, kan man vælge at lukke spillet. For at gøre det, skal man placere de resterende kort i kombinationer og lægge det sidste kort oveni på afkastbunken. Man kan undlade at benytte afkastbunken, hvis alle kortene kan bruges til kombinationer.

Der er dog en speciel regel, man skal tage hensyn til, når man ønsker at lukke et spil og man sidder med sorte 3’ere på hånden. Man kan ikke lukke et spil ved hjælp af to sorte 3’ere. Dog, hvis man har tre eller fire af de sorte 3’ere, er det tilladt at kombinere dem for at kunne lukke et spil. Denne regel gælder kun i forbindelse med en lukning.

Hvis trækbunken bliver tom

Når kortene er brugt fra trækbunken, er spillet slut, uanset om der er blevet afsluttet af en spiller eller ej.

Ved enkeltmandsspil

Når der er færre eller flere end fire deltagere, spilles der enkeltmandsspil. Det betyder, at man ikke spiller i par. I dette tilfælde skal visse regler justeres lidt:

  • Hver spiller skal modtage 13 kort og ikke 11
  • For at lukke spillet, skal en spiller kun have 1 canasta og ikke 2

Spillets forløb

Den første spiller til venstre for kortdealeren starter spillet, og derefter bevæger turen sig rundt om bordet i urets retning. Når det er ens tur, skal hver spiller:

  • Trække et kort fra enten trækbunken eller fra afkastbunken
  • Lægge en kombination på bordet, hvis man kan
  • Afslutte sin tur ved at lægge et kort tilbage i afkastbunken

Spillet fortsætter, indtil trækbunken er tom eller en spiller beslutter at lukke det.
Når spillet er færdigt, skal alle deltagerne optælle deres point. Den med den højeste score vinder.

Pointoptælling

Alle spillere modtager point for de kort, som de lagde på bordet under spillets gang. Desuden ydes der bonuspoint for visse kort og kombinationer:

  • Lukning giver 100 point
  • En rød 3’er: 100 point
  • Alle røde 3’ere: 800 point
  • En ægte canasta: 500 point
  • En uægte canasta: 300 point

Når et spil lukkes, får man også trukket point fra for de kort, som stadig er på hånden. Det beregnes ved at bruge den ovenstående liste med kortenes værdi. Hvis du sidder med en rød 3’er på hånden når et spil slutter, så trækker den normalt 100 point, men bemærk, at den trækker 200 point i tilfælde af, at man sidder med den til sidst.

Den person, eller det makkerpar, som først når 5000 point, vinder spillet.

Må man tale med sin partner?

Det er ikke tilladt at tale med sin partner, selvom det er fristende. Der er to ting, man kan spørge om:

  • Må jeg lukke?
  • Hvor mange kort har du på hånden?

Hvis reglen ikke overholdes, kan man aftale indbyrdes, om der skal gives strafpoint når reglen brydes. Der er ikke nogen officiel regel for dette.

Lignende spil

Hvis du føler dig lidt udfordret af de mange regler og pointsystemer i Canasta, så kan det måske være en god idé at afprøve kræfter med kortspillet 500. Det spil indeholder mange af principperne, der er i Canasta, men 500 har mere simple regler. Det vil hjælpe til en bedre forståelse af grundprincipperne, som Canasta består af.

Det kan også være, du har prøvet det klassiske Rummikubspil. Man kan få spillet, hvor både spilleregler og spillebrikker er givet ud og lige til at gå i gang med. Kortspillet Canasta er lidt mere råt i forhold til regler og at det helt enkelt blot består af to kortspil. Men prøv det klassiske Rummikub brætspil, hvis I vil starte med noget mere simpelt.

Rummikub og Canasta er to spil, der ligner hinanden på mange måder. De er begge kortspil, der involverer at samle point ved at lægge kort i en bestemt rækkefølge. Men der er også nogle forskelle mellem de to spil. Canasta er et mere strategisk spil end Rummikub, og det har flere regler og restriktioner.

Rummikub giver en mere afslappet følelse, mens Canasta føles mere udfordrende.

Flere artikler

Start din casino oplevelse med bonuskoder

Det kan virke overvældende og som lidt af en...

Lær reglerne til whist

Whist er et spil, der har fascineret kortspillere i...

Sådan indberetter du moms

Du har formentligt hørt om moms, og hvis du...

Hjerterfri

Savner du lidt sjov underholdning til en hjemmeaften med...

Sådan sletter du Instagram

Selvom Instagram er en populær platform, kan der være...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.