Hvad er WLAN og WiFi? Her er forskellen mellem de to

Vi har alle hørt om trådløse netværk og WiFi, og mange af os bruger det nærmest dagligt. Måske er du også stødt på begrebet “WLAN” og undret dig over, hvad det egentlig er, og om det er det samme som WiFi.

Helt kort kan man sige, at WiFi er den mest populære type af WLAN, og at WLAN er en betegnelse for de trådløse signaler, som man bruger til at forbinde computere og enheder. Forivret? Det er forståeligt. Læs med her hvor vi gennemgår begge begreber samt deres ligheder, forskelle, fordele og ulemper.

Mangler du en VPN? Se de nyeste VPN-tjenester på finsk.

Hvad er WLAN?

WLAN står for trådløst lokalnetværk og er en teknologi, der giver mulighed for at oprette et trådløst netværk mellem enheder inden for samme område. Det er det mest almindelige trådløse netværk, som folk bruger til daglig.

Det kan bruges til at forbinde computere, tablets, smartphones og andre enheder i hjemmet eller på kontoret. WLAN har flere forskellige standarder såsom IEEE 802.11a/b/g/n/ac, som hver især støtter forskellige hastigheder af dataoverførsel.

I bund og grund er det WLAN, som gør det muligt for dine enheder såsom computere, TV, smartphones og tablets at kommunikere uden brug af ledninger og kabler.

Hvad bruger man WLAN til i det daglige?

WLAN bruges i dag til mange forskellige ting. Det er især udbredt på offentlige steder som hoteller, caféer og lufthavne. WLAN giver brugerne mulighed for at få adgang til internettet uden at skulle bruge ledninger, og så gør WLAN det muligt for enheder at kommunikere sammen. Det kan f.eks. være printere og lignende, som kan oprette forbindelse til din computer uden ledninger via WLAN.

Her er nogle af de mest gængse eksempler på brug af WLAN i dag:

  • Trådløs forbindelse til f.eks. printere og servere på arbejdspladser
  • Internetforbindelse (WiFi) til dine enheder i dit hjem
  • Gaming på et lokalt netværk med andre enheder på samme lokale netværk (f.eks. på en internetcafé)

Hvad er WiFi?

WiFi er trådløs teknologi, der giver forbrugere mulighed for at tilslutte enheder til internettet uden brug af kabler. WiFi-forbindelser fungerer ved hjælp af en router, der sender og modtager radiosignaler fra enheder, der er i nærheden.

WiFi er et brand-navn for en form for WLAN-teknologi og en af de mest populære standarter indenfor trådløse netværk. WiFi blev udviklet af Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) og bruges som den mest almindelige form for trådløse netværk i dag.

WiFi har et meget højere hastigheds­potentiale end de ældre WLAN-standarder og kan overføre data med en hastighed på op til 1,3 Gbps. Det giver dig mulighed for at koble flere enheder til dit netværk uden at skulle bekymre dig om langsomme hastigheder eller andet internet-trafik.

Hvilke typer af WiFi findes der?

WiFi er ikke kun én type teknologi, for der findes flere forskellige typer WiFi. De mest almindelige er 802.11a, 802.11b, 802.11g og 802.11n. Hver af disse har sine egne fordele og ulemper, og det er vigtigt at vælge den type WiFi, der passer bedst til dine behov:

  • 802.11a: Denne type WiFi har en høj båndbredde på op til 54 Mbps og kan sende data over lange afstande. Dette gør den velegnet til store netværk med mange brugere eller til streaming af video og lyd over trådløse forbindelser. Ulempen ved denne type WiFi er, at den kræver et dedikeret access point for at fungere optimalt, så det er ikke altid nemt at få adgang til et 802.11a-netværk.
  • 802.11b: Denne type WiFi har en mindre båndbredde på 11 Mbps, men kan sende data over lange afstande ligesom 802.11a-netværket. Dette gør den velegnet til mindre netværk med få brugere, såsom hjemmenetværk. Ulempen ved 802.11b er, at det ikke kan modtage data over lange afstande, hvilket gør det uegnet til større netværksmiljøer.
  • 802.11g: Denne type WiFi har en båndbredde på 54 Mbps og kortere rækkevidde end 802.11a og 802.11b-netværkerne. Dette gør det velegnet til mindre netværk i hjemmet eller på kontoret, da det ikke kræver dedikeret Access Point for at fungere optimalt. Ulempen ved 802.11g er, at den ikke kan modtage data over lange afstande som 802.11a-netværket.
  • 802.11n: Denne type WiFi har en meget høj båndbredde på op til 600 Mbps og en lang rækkevidde. Dette gør det velegnet til store netværk med mange brugere eller streaming af video og lyd over trådløse forbindelser. Ulempen ved denne type WiFi er, at den kræver et dedikeret Access Point for at fungere optimalt.

Hvad er forskellen mellem WLAN og WiFi?

WLAN og WiFi er to trådløse teknologier, der ofte forveksles. De er begge baseret på IEEE 802.11-standarden, men der er forskelle mellem de to teknologier.

WLAN står som tidligere beskrevet for Wireless Local Area Network, og det er en trådløs netværksteknologi, der bruges til at forbinde computere og andre enheder til et lokalt netværk. WiFi står for Wireless Fidelity, og det er en trådløs teknologi, der bruges til at forbinde enheder som f.eks. computere, smartphones og tablets til internettet.

Med andre ord er forskellen mellem WLAN og WiFi, at WLAN forbinder enheder til et lokalt netværk, mens WiFi forbinder enheder til internettet.

Hvad er fordelen ved at bruge WLAN or WiFi?

Der er mange fordele ved at bruge WLAN eller WiFi i dagens moderne hjem og virksomheder. For det første er det meget fleksibelt og nemt at installere. Derudover giver det os mulighed for at være online nærmest alle tænkelige steder.

En anden stor fordel ved WLAN eller WiFi er, at det giver os mulighed for at dele vores internetforbindelse med andre enheder i nærheden. Det betyder, at vi kan få adgang til internettet på flere enheder på samme tid, hvilket er ideelt, hvis man f.eks. har brug for at streame video eller downloade store filer på sin computer og samtidig surfe på internettet på sin smartphone eller tablet.

I dag bruger vi alle WiFi nærmest dagligt, og det ville ikke være muligt, hvis ikke det var for den banebrydende WLAN-teknologi, som danner grundlag for hele vores internetoplevelse.

Flere artikler

Mousel

Mousel er et fascinerende dansk kortspil, der stammer fra...

Brus

Kortspillet Brus er en fascinerende del af dansk kulturarv,...

L’Hombre

L'Hombre-variationerL'Hombre er et klassisk kortspil med spanske rødder, der...

Spar

Mange har hørt om det sjove kortspil spar, men...
Tidligere artikel
Næste artikel
Historien om spillemaskiner
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.