Hvad er en rente på et lån?

0
1358

Når man optager et lån, er der altid en rente på det. Renterne på lån går op ned, og de kan have stor indflydelse på, hvordan et boligmarked for eksempel udvikler sig. Men hvad er en rente på et lån egentlig? Og hvad vil det sige, at lån har en fast eller en variabel regning? Det og mere til får du svar på lige her, hvor vi kigger nærmere på renter.

 

Renten er ”takken” for at låne penge

Den korte version er, at den rente, du betaler, er din ”tak” for at få lov til at låne penge. Det er klart, at banker og andre låneudbydere også skal tjene penge, og det gør de blandt andet gennem renter. Vil du eksempelvis gerne låne 100 kroner, og bliver du tilbudt en rent på fire procent, vil det sige, at du kommer til at betale 104 kroner tilbage til låneudbyderen. Så har denne tjent fire kroner på at låne dig pengene. Renten bestemmer dermed, hvor meget du kommer til at betale tilbage for dit lån.

 

Er en lav rente lig med et godt lån?

Af ovenstående eksempel fremgår det tydeligt, at det er en fordel at optage et lån med en lav rente. Jo lavere renten er, desto færre penge skal du betale for at få lov til at låne penge. Du skal imidlertid huske, at der også kan være mange forskellige gebyrer forbundet med at låne penge. Derfor er en lav rente ikke nødvendigvis lig med et billigt lån. I forbindelse med forbrugslån er der flere eksempler på udbydere, der lokker med lave renter, men som til gengæld kræver en masse gebyrer. Vær derfor opmærksom på renten og på diverse gebyrer, når du skal vælge et lån.

 

Variabel rente eller fast rente

Når du optager et lån, kan du ofte vælge mellem en fast rente eller en variabel rente. Optager du et lån med fast rente, vil du skulle betale den samme rente i hele afdragsperioden. Det vil sige, at hvis du bliver tilbudt en fast lav rente på lånetidspunktet, vil det som udgangspunkt være den mest fornuftige løsning. Så er der ikke risiko for uforudsete udgifter i form af rentestigninger. Vælger du derimod et lån med en variabel rente, vil den gå op og ned, i takt med markedet udvikler sig. Det kan både være en fordel og en ulempe for dig som låntager. Går renten ned, er det selvfølgelig godt for dig, men går den derimod op, kommer du til at betale endnu mere for dit lån end først antaget.

 

Sådan får du den laveste rente

Hvis vi ser bort fra diverse gebyrer, er det en fordel at finde et lån med en lav rente. Det vil som regel være et realkreditlån, og derfor er det også den foretrukne lånemulighed i forbindelse med et huskøb. I Norge kan du “søke” forbrukslån og måske endda kviklån. Vil du have den absolut bedste rente, gør du generelt klogt i at undersøge dine muligheder grundigt – og både kigge på banklån og realkreditlån.