Ergonomiske kontormøbler: skab det bedste arbejdsmiljø

0
605

Vi bruger rigtig mange af døgnets timer på at arbejde. Hvis vi ikke skal blive trætte af arbejdet og belaste kroppen på forkerte måder, er det vigtigt, at vi trives på arbejdspladsen. Et godt arbejdsmiljø er noget af det vigtigste, en arbejdsplads kan gå op i. Arbejdsmiljø betyder, at flere forskellige faktorer giver medarbejderne en god dag. Det gælder blandt andet:

  • Hvordan kollegaerne har det med hinanden – den sociale del
  • Ergonomien på arbejdspladsen – den fysiske del
  • Om hver enkelt medarbejder trives – den psykiske del 

Vi vil her i artiklen mest komme ind på den fysiske del, og hvordan vi kan give kroppen de bedste forudsætninger for at have det godt på arbejdet. Læs med og bliv klogere på, hvordan du kan øge trivslen blandt medarbejderne. Find inspiration til gode ergonomiske kontormøbler hos DPJ Workspace.

God ergonomi er alfa omega på arbejdspladsen

Uanset typen af arbejde, er god ergonomi ekstrem vigtig; hvis du har mange tunge løft under arbejdsdagen, er det vigtigt, at du løfter rigtigt, så du skåner din ryg; hvis du sidder ned mange timer om dagen, er det vigtigt, at du sidder rigtigt, så du ikke belaster kroppen. Her kommer ergonomiske kontormøbler ind i billedet – med de rette møbler kan du både skåne din krop og blive stærkere under arbejdsdagen, og dermed blive mere sund, frisk og glad.

God ergonomi betyder, at kroppen bliver støttet, og at du ikke gør nogle bevægelser eller løft, som eventuelt kan føre til overbelastning eller skader. God ergonomi indebærer, at kroppen kan være i en god og sund stilling, mens du arbejder, og at kroppen ikke belastes unødigt.

Læs mere om, hvordan vi påvirkes af stillesiddende arbejde hos Arbejdstilsynet og få gode råd til at undgå inaktive arbejdsdage.

Mange skader blandt kontormedarbejdere

Selvom at et kontorarbejde ikke indebærer tunge løft, kan det alligevel belaste kroppen gevaldigt. Statiske arbejdsstillinger, altså arbejdsstillinger, hvor kroppen er i den samme position i lang tid ad gangen, er ikke gode for vores kroppe. Kroppen er bygget til at blive bevæget, rørt på og brugt i løbet af dagen. Gode ergonomiske kontormøbler er derfor ekstremt vigtige på arbejdspladsen. Med de rette møbler bliver kroppen støttet, får mulighed for at bevæge sig og undgår unødig belastning.

Hvis I på arbejdspladsen føler, at I har brug for mere hjælp til at få god ergonomi ind i arbejdsdagen, kan I bestille en ergonomisk fagekspert fra ergosolutions.dk til at komme ud og hjælpe jer.

Ergonomiske kontormøbler

Det er individuelt, hvilke ergonomiske kontormøbler, der passer til den enkelte person. Nogle behøver meget støtte i lænden, når de sidder ned og nogle vil gerne sidde på en sadelformet stol uden ryglæn, mens andre står op hele dagen og har brug for et hæve sænkebord samt en god arbejdsmåtte. Uanset medarbejdernes behov findes der gode løsninger på ergonomiske kontormøbler, der kan gøre arbejdsdagen mere behagelig.

Hæve sænkebord

Et hæve sænkebord, som dem I finder hos DPJ Workspace, er et af de vigtigste redskaber, en kontormedarbejder kan have. Det er guld værd at have mulighed for at hæve skrivebordet og stå op og arbejde. Det er forskelligt fra medarbejder til medarbejder, hvor meget man ønsker at stå op under arbejdsdagen – det vigtige er, at der kommer variation i arbejdsstillingen i løbet af dagen, så I mindsker belastningen fra statiske stillinger samt får bedre blodcirkulation i kroppen.

Arbejdsmåtte

Det er godt for kroppen at stå op og arbejde. Dog er det vigtigt, at I på arbejdspladsen er opmærksomme på, hvordan I står, så I ikke belaster kroppen unødigt. En arbejdsmåtte er et godt og vigtigt redskab til jer, der står meget op i løbet af dagen. En arbejdsmåtte er fremstillet af blødt og eftergivende materiale, ofte kork eller gummi, og giver dermed både støtte til fødder, knæ og ryg. Når I står op, kan I tænke på følgende ting for at stå bedst muligt:

  • Pas på ikke at overstrække knæene. Bøj hellere benene lidt, så de store muskelgrupper aktiveres og knæene ikke overbelastes.
  • Sørg for at have gode sko på. Helt flade sko og højhælede sko er ikke gode at stå i – vælg hellere en sko, som sidder godt på foden, og som har en støttende sål og bund.
  • Pas på, at ikke falde sammen i lænden og nakken. Ret ryggen og nakken, træk underlivet ind og sænk skuldrene. Tænk en rank og stolt holdning med brystkassen fremme og maven inde.
  • Sæt dig ned, hvis du bliver træt. Det er bedre at variere mellem at stå og sidde, end at komme til at stå og hænge.

Ergonomisk kontorstol

Når du sidder ned og arbejder, har siddepositionen stor betydning for, hvordan din krop har det. Hvis du har tendens til at falde sammen i ryggen, kan du let overbelaste både nakke, skuldre og ryg, og derved risikere længerevarende smerter og skader. En ergonomisk kontorstol er bygget til at støtte din krop, så du undgår at havne i de stillinger, som kan være skadelige for dig. Ergonomiske kontorstole kan indstilles på flere forskellige måder, så den passer til lige netop dig og din krop. DPJ Workspace har et stort udvalg af ergonomiske kontorstole – tjek det ud og find en ny ergonomisk kontorstol.

Sadelstol

Hvis du af en eller anden grund ikke kan stå op og arbejde, eller hvis du gerne vil have variation fra din ergonomiske kontorstol, kan du overveje at anvende en sadelstol som disse fra DPJ Workspace. En sadelstol har et sadelformet sæde, så benene kommer på hver side af sædet og derved åbner bedre op for blodcirkulation. Sædet mindsker belastningen på baller og baglår og gør det samtidigt lettere at rette ryggen. Ofte er der blot et lille eller slet ingen ryglæn på en sadelstol, så du bliver tvunget til at rette kroppen. Det styrker din core og giver dig gode forudsætninger for en sund arbejdsstilling.

Vi håber, at I nu føler jer bedre rustet til at skabe et godt arbejdsmiljø med ergonomiske kontormøbler. Husk, at jo bedre man har det på arbejdspladsen, både fysisk, psykisk og socialt, jo bedre præsterer man. Held og lykke!