Bliver Samsung og Apple overhalet på smartphone-markedet?

0
1772

For ikke mere end omkring 10 år siden begyndte smartphonen at blive så populær, at den i en rygende fart blev et allemandseje. I dag er det derfor mere reglen end undtagelsen at have en smartphone. I mange år har det været iPhonen fra Apple, der i høj grad er blevet associeret med smartphones og let har kunnet genkendes som det foretrukne mærke i bussen, toget eller på gaden. Men det ser ud til at ændre sig. Store mastodonter som Google og Amazon er nemlig ved at trænge ind på smartphone-markedet. Men hvordan det? Smartphone-markedet er i den nuværende ”post-smartphone-æra blevet mere mættet over de senere år, og det har gjort, at andre aktører kan komme ind på markedet.

Amazon og Google i spidsen

Det amerikanske analysefirma ABI Research skriver i en ny undersøgelse, at Google og Amazon vil overhale Apple og Samsung indenom på smartphone-markedet. Påstanden kommer ikke bare ud af det blå, da ABI Research har lavet saglige undersøgelser af de pågældende aktører.

I undersøgelsen har ABI Research blandt andet set nærmere på forskellige virksomheders investering i forskning og innovation, antal opkøb og patent-porteføljer. Efter at have gået igennem disse emner har analysefirmaet udvalgt de største selskaber og har foretaget en sammenligning af dem. De største selskaber er: Apple, Lenovo, Amazon, Microsoft, Samsung, Google, LG, Nokia og Facebook. På baggrund af en række parametre er Amazon og Google herefter blevet udvalgt som de selskaber, der i relation til smartphones og smart devices vil lave den næste innovationsbølge.

ABI Research definerer post-smartphone-æraen som en form for håndfrit interface, der vil indebære mere artificial intelligence (AI), augmented reality og virtual reality. På netop disse områder beretter analyseselskabet, at Google og Amazon har en række fordele fordele, men hvilke?

De kommende markedslederes fordele

En af de afgørende fordele, som Google og Amazon har, er, at de ikke har en allerede etableret smartphone-industri. Derudover har de heller ikke andre hardware- og legacy-systemer, som flere af de andre store aktører har. Det kan nemlig være en ulempe, når man skal tænke ud af boksen og skabe innovation. Google og Amazon har derfor, i forhold til eksempelvis Apple og Samsung, en stor fleksibilitet, der er gavnlig i skabelsen af nye, innovative produkter.

ABI Researchers direktør David McQueen nævner i den forbindelse, at det netop er den fleksible tilgang, som Google og Amazon har, der er den rette for at kunne skabe de rammer, der skal til for at udarbejde nye måder i ”menneske-til-maskine-interaktioner”.

Udover fleksibilitet har Amazon og Google også vækst på en række af de områder, der er interessante i forhold til brugeroplevelser. En af disse områder er blandt andet computerteknologi.

Fra leder til efterfølger

Når Amazon og Google vil blive de næste markedsledere, så vil Apple og Samsung blive de nye efterfølgere. ABI Research vurderer nemlig, at de ikke vil kunne drive innovationen frem i samme grad som Amazon og Google. Apple og Samsungs etablerede smartphone-forretninger gør dem nemlig meget mindre fleksible i takt med, at de også skal tage hånd om deres eksisterende investeringer for at sikre deres nuværende markedsandele.

Apple og Samsung skal alligevel ikke afskrives helt fra smartphone-markedet. De har nemlig stadig en væsentlig indvirkning i kraft af deres store markedsandele.

ABI Research fæstner også, at ”voice assistants” er det, der vil blive satset stort på. Google, Amazon, Apple og Samsung har alle givet deres bud på de såkaldte ”voice assistants”. Med stemme-assistenterne kan smartphonens funktioner bruges, uden at det er nødvendigt at røre ved skærmen, da det blot er stemmen, der skal bruges. På den måde skabes et håndfrit interface.

Stemmeassistenter ser ud til at blive det helt nye inden for post-smartphone-æraen, der vil skabe nye måder og oplevelser i den måde, smartphone og smart devices kan benyttes på. Et kapløb mellem de teknologiske spillere, hvor Apple og Samsung vil halte bagefter Amazon og Google.