5 gode råd til en bedre nattesøvn

Søvn spiller en stor rolle i forhold til vores helbred og velbefindende. Det skyldes, at der foregår en række vigtige processer i hjernen og i vores immunforsvar, når vi sover. Disse processer er med til at holde os modstandsdygtige overfor diverse sygdomme. På baggrund af en artikel bragt af Politiken samt en søvnguide bragt af Netdoktor har vi samlet 5 gode råd, som kan hjælpe dig til at få en bedre nattesøvn.

 

1: Hav en fast søvnrytme

Det er meget individuelt, hvor mange timers søvn man skal have for at føle sig veludhvilet. De fleste mennesker har brug for mellem 7 til 8 timers sammenhængende søvn hver nat. En stabil søvnrytme er alfa omega, og kan være med til at sikre, at du får den søvnmængde og kvalitetssøvn, som du har brug.

Hvis du prioriterer at gå i seng på det samme tidspunkt hver dag og samtidig står op på det samme tidspunkt hver dag, så vænner du hjernen til dette mønster. Det betyder, at det bliver betydeligt lettere at falde i søvn, samtidigt med at du får det optimale ud af søvnen. Dette kan i sidste ende være med til at nedsætte din sygdomsrisiko.

 

2: Undgå koffein før sengetid 

Koffein virker direkte stimulerende på centralnervesystemet, hvilket giver en opkvikkende fornemmelse. Derfor er det en god idé at holde igen med de koffeinholdige drikke hen ad aftentimerne, så du kan falde i søvn.

Det er vigtigt at huske på, at koffein ikke kun findes i kaffe men også i en lang række andre drikke. Ved at drikke en kop stærk te kan man faktisk nå op på det samme koffeinindhold, som der er i en almindelig kop kaffe. Koffein findes også i sodavand, kakaomælk og en række energidrikke. Et godt tip er, at nøjes med vand eller danskvand efter aftensmaden.

 

3: Skab et godt sovemiljø 

Et rart og trygt sovemiljø har en stor effekt på søvnen. Først og fremmest er det vigtigt at sørge for, at der er ro og mørkt omkring dig, når du skal sove. Sluk derfor altid for tv’et, telefonen og computeren, og læg dig efterfølgende til at sove, så du undgår at blive forstyrret af lyset og lyden fra skærmene.

Herudover er det vigtigt at sørge for, at temperaturen i soveværelset er let sænket, da det vil give dig en bedre søvn. Det skyldes at kroppens temperatur falder under søvn, hvilket omgivelserne derved vil matche. Som tommelfingerregel må temperaturen ikke være lavere end 16 grader, da det kan forstyrre hjernen under søvnen, og derved vække dig.  

 

4: Invester i en god seng 

Man bruger rigtig mange timer på at ligge i sin seng, og mennesket sover i gennemsnit en tredjedel deres liv. Derfor er det en god idé at investere i en ordentlig seng og madras, som passer til din specifikke kropstype og vægt. En passende madras og en god seng er en af de ting, du selv kan gøre for at optimere din søvn.

Når man skal vælge madras, er det en god idé at få professionel rådgivning i forhold til at få afdækket sine behov. En madras kommer i forskellige fastheder, hvilket er en af de faktorer, man skal være særligt opmærksom på ved valg af madras. En for blød madras kan have negative konsekvenser for helbredet og det samme kan en for hård madras. Forbrugsguiden har skrevet en detaljeret guide til, hvordan du vælger en passende madras. Denne guide kan du læse hos Forbrugsguiden her.

 

5: Lav vejrtrækningsøvelser inden sengetid

Har du svært ved at finde ro i hovedet og i kroppen, når du skal sove, så kan du med fordel sætte 5-10 minutter af til vejrtrækningsøvelser inden sengetid. Ved at fokusere på din vejrtrækning over en længere periode fortæller du kroppen, at den skal slappe af, hvorefter blodtrykket sænkes. Dette kan være med til at gøre det lettere at falde i søvn.

Rent praktisk handler det om at sidde eller ligge i en behaglig position, hvorefter du ånder langsomt ind og ud gennem henholdsvis næsen og munden. Du kan med fordel fokusere på at tælle dine vejrtrækninger, så du undgår, at tankerne begynder at vandre. Denne metode skulle gerne få dig til at slappe af i hovedet og i kroppen, så du får en god og effektiv nattesøvn.

 

Flere artikler

Hjerterfri

Savner du lidt sjov underholdning til en hjemmeaften med...

Sådan sletter du Instagram

Selvom Instagram er en populær platform, kan der være...

Afmystificering af batterityper til gaming

Gaming er blevet en integreret del af moderne underholdning,...

Se den nye indretningstrend: Det runde spisebord

Det runde spisebord er hurtigt blevet populært i hele...

Sunde kostvaner: Nyttige tips til et energifyldt liv

I dagens moderne verden, hvor travlhed og stress kan...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.