Had betyder LAN? Og hvordan man afholder et godt LAN-party?

Ønsker du at holde et LAN-party? Og aner du ikke, hvad det går ud på? Så er du kommet til det rette sted! Vi gennemgår i denne artikel alt, du skal vide om LAN og LAN-parties. Vi ser på, hvad et LAN er, hvilket udstyr du skal bruge og endda nogle af de mest benyttede begreber i gaming-verdenen. Læs videre her og bliv klogere på en af nutidens mest populære sociale begivenheder, nemlig LAN-parties.

Har du styr på din sikkerhed online? Læs mere om internetsikkerhed på finsk.

Hvad er et LAN?

Et LAN (local area network) er et lokalt netværk, der forbinder computere og andre enheder i et mindre område. LAN kan let oprettes ved hjælp af almindelige Ethernet-forbindelser eller trådløse Wi-Fi-forbindelser. De fleste moderne computere har indbyggede LAN-forbindelser, så der er ikke behov for at købe ekstra hardware.

LAN giver brugerne mulighed for at dele filer og printere samt at bruge fælles internetforbindelser. Det er særligt et begreb, som bruger i gaming-verdenen, hvor spillere mødes og spiller sammen eller mod hinanden over den samme internetforbindelse.

Denne type begivenhed kaldes LAN-parties, og er en social begivenhed, hvor spillere (særligt unge) mødes for at spille online eller offline computer- og videospil sammen på et lokalt netværk. I Danmark kaldes et LAN-party også i nogle tilfælde for et net-party, men langt de fleste bruger det engelske begreb.

Er LAN kun for sjov?

LAN bruges ikke kun til sjov og spas, men også i nogle virksomheder. Nogle LAN giver adgang til centrale servere, der kan hoste store mængder af data eller specialiserede applikationer. På mange arbejdspladser anvender IT-afdelingerne LAN til at styre netværkssikkerheden og overvåge brugernes adgang til netværket.

LAN forbinder ofte kun computere og enheder i det samme fysiske område, men det er også muligt at oprette virtuelle LAN ved hjælp af VPN-software eller cloud-baserede tjenester. Disse virtuelle netværk giver brugerne mulighed for at oprette forbindelse på tværs af forskellige geografiske steder.

Hvad er fordelen ved et LAN-party?

LAN parties varierer i størrelse fra et par personer til flere hundrede, og der er nogle få grundlæggende fordele, der gør dem sjove og spændende. For det første kan du spille dine yndlingsspil med dine venner uden at skulle bekymre dig om internetforbindelsens hastighed eller latency. Dernæst kan du se hinanden og socialisere, mens I spiller. Endelig kan LAN-parties være en god måde at lære nye mennesker at kende.

En anden fordel ved et LAN-party er, at det ikke kræver meget af dit netværk at holde det kørende. Alt du skal gøre er at sørge for, at du har en router og et par ethernet kabler. Selv hvis du har en langsom eller begrænset internetforbindelse, kan du stadig nyde fordelene ved at spille lokalt med dine venner.

Hvad er ulempen ved et LAN party?

En af ulemperne ved et LAN party er, at det kan være svært at holde styr på alle de forbundne enheder. Hvis et netværk kun har få enheder, kan man nemt se, hvilke der er tilsluttet og hvilke der ikke er. Men når der er mange enheder forbundet til et netværk, kan det være svært at holde styr på dem alle. Dette kan føre til, at nogle af enhederne ikke fungerer korrekt, eller endda forstyrrer andre enheders forbindelse.

Derudover kan det være tidskrævende at forbinde alle enhederne, før man kan begynde at spille. Dette skyldes, at der i nogle tilfælde skal ændres på nogle grundlæggende indstillinger, så netværket fungerer korrekt.

Det kan ofte tage lidt tid, så man ikke har mulighed for samme spontanitet med et LAN party, som man er vant til med traditionel online gaming, hvor man blot er ansvarlig for sin egen forbindelse.

Hvilket udstyr skal man bruge til et LAN-party?

Når man afholder et LAN-party, er der nogle specifikke ting, man skal bruge for at sikre, at det hele fungerer perfekt. Først og fremmest skal du have en router – den enhed, der forbinder dit hjemmenetværk til internettet.

Du kan enten købe en dedikeret gaming-router eller blot bruge den, du allerede har. Hvis du vælger den sidste mulighed, skal du sørge for at have en god firewall og anti-virus software installeret på din computer.

Dernæst skal du have nogle Ethernet-kabler. De bruges til at forbinde alle computerne til din router og dermed det samme netværk.

Du har brug for mindst ét kabel per computer, men det anbefales at have flere parat – især hvis dine gæster ikke har deres egne kabler med. Endelig skal du sørge for at have nok strømforsyninger til alle computere – husk også at have ekstra batterier til trådløse mus, ekstra musemåtter osv.

Ud over den computertekniske del skal du også have nok snacks, sodavand og muligvis endda en spillekonsol eller tv-skærm. Så har du alle ingredienserne til et perfekt LAN-party!

Skal du til LAN-party for første gang? Se de mest populære gaming forkortelser

Måske har du planlagt at deltage i dit første LAN-party, og så skal du naturligvis være forberedt. Gamere bruger rigtig mange forkortelser, og hvis man er helt ny til video- og computerspil, kan det være lidt af en jungle af finde rundt i. Men bare rolig! Vi hjælper dig godt på vej med nogle af de mest populære forkortelser og akronymer, som gamere bruger.

Først og fremmest vil du formentlig støde på forkortelser, som betegner selve spiltypen. De mest populære her er FPS, RTS og MMO. FPS står for First Person Shooter, RTS står for Real Time Strategy og MMO står for Massively Multiplayer Online. De fleste spil i disse genrer har et online-komponent, hvor spillerne kan interagere med hinanden.

Andre almindelige forkortelser, der bruges i gaming-verdenen, omfatter MOBA (Multiplayer Online Battle Arena), RPG (Role Playing Game) og MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game). De betegner alle, hvilken type spil, der er tale om.

I din interaktion med andre spillere online vil du formentlig også støde på forkortelser. De er blevet skabt, når man hurtigt og effektivt skal kommunikere med hinanden i spillene. Her er nogle af de mest populære:

ForkortelseEngelskDansk
AFKAway From KeyboardVæk fra tastaturet
AKAAlso Known AsOgså kendt som
FFAFree For AllFrit for alle
FYIFor Your InformationFor din information
IMOIn My OpinionEfter min mening
IDKI Don’t KnowJeg ved det ikke
LOLLaughing Out LoudGriner
NVMNevermindBare glem det
TYThank youTak

Flere artikler

Start din casino oplevelse med bonuskoder

Det kan virke overvældende og som lidt af en...

Lær reglerne til whist

Whist er et spil, der har fascineret kortspillere i...

Sådan indberetter du moms

Du har formentligt hørt om moms, og hvis du...

Hjerterfri

Savner du lidt sjov underholdning til en hjemmeaften med...

Sådan sletter du Instagram

Selvom Instagram er en populær platform, kan der være...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.