Den rette tilgang til cybersikkerhed – vigtige tips

0
628

Det kan godt være at du synes, det bliver lidt indviklet eller generelt er for kedeligt at skulle tage stilling til cybersikkerhedsmæssige spørgsmål. Et godt råd er imidlertid at vænne sig til det. For dit online liv bliver ikke mindre med tiden, snarere tværtimod. Vi flytter mere og mere over i digital form, mens vi på ingen måde tildeler cybersikkerheden samme opmærksomhed. Truslerne er mere end reelle og sværmer bogstaveligt talt hver dag om os i cyberspace via forskellige kanaler og midler. At have en ordentlig tilgang til cybersikkerhed er derfor bydende nødvendig. Her følger et par vigtige tips man kan tage til sig for at få skabt øget sikkerhed og tryghed om sit online privatliv.

Få overblik over truslerne og kend dine svagheder

For at kunne sikre sig mod udefrakommende trusler er man først og fremmest nødt til at vide, hvor de kommer fra. Det er derfor ekstremt vigtigt at tilegne sig lidt basal viden om cybersikkerhed og om de forskellige måder hvorpå cyberkriminelle kan sætte ind overfor dig og dine enheder. Man bør eksempelvis have vished om at det altid er ekstremt sårbart at logge på offentlige Wi-Fi-netværk og hotspots som ikke har adgangskode. Disse er lækkerbidskener for hackere der hermed har fri adgang til din enhed. Udover det bør man også kende til de forskellige former for malware, der kommer i alskens afskygninger i form af mails, hjemmesider, filer og links.

Skab selv aktivt mere sikkerhed om dit online privatliv

Der findes flere forskellige måder hvorpå man aktivt kan skabe større sikkerhed og tryghed, når man går online. Man blotter sig netop potentielt set hver gang man går på nettet via sin internetudbyder og fra sin åbne, offentlige IP-adresse. Der findes dog muligheder for at gøre hele onlinetrafikken knapt så åben og transparent. Man kan vælge at kryptere sin online datatrafik via en VPN. Man bør imidlertid ikke springe på den første, den bedste VPN-tjeneste på nettet, for eksempelvis er der store udsving i kvaliteten på især de gratis VPN-løsninger, som nærmest aldrig lever op til det, de lover.

Håndpluk de bedste løsninger for optimal sikkerhed

Eftersom kvaliteten er svingende hos visse udbydere af VPN-tjenester og eftersom man især skal træde varsomt med de gratis tjenester, så bør man i stedet foretage sit eget lille feltarbejde. Man kan med fordel sammenligne de forskellige VPN-udbydere og andre sikkerhedsforanstaltninger  for at ramme præcist de bedste løsninger målt på kvalitet og bruger-tilfredshed. Man kan naturligvis også gøre en hel del på egen hånd for at mindste risikoen for hacking eller anden cyberkriminalitet. Sørg altid for at bruge stærke adgangskoder, og sørg for at skifte dem regelmæssigt. Benyt dig af 2-faktor godkendelse og tryk aldrig på et link, du ikke har kendskab til. Uanset hvor spændende det end ser ud, så er det ofte bag sådanne links og ‘interessante’ vedhæftninger at der gemmer sig virus og malware.