Undgå virus på din Android mobiltelefon

0
1960

Når du har en Android telefon, betyder det, at din telefon er udviklet til at køre apps fra Google Play Store. App står for applikation, som betyder program. Dine apps er altså små programmer, du bruger til alt muligt hele tiden. Du kan ikke have en Android telefon uden en Google konto, så du bruger helt sikker Gmail på din smartphone.

Gmail er et eksempel på en app, der udviklet af Google og installeret på telefonen fra begyndelsen. Vi har nok alle hørt eksempler på personer, der er blevet hacket via deres mail-konto, og desværre har der tidligere været en del sikkerhedshuller i netop Gmail. Der er høj risiko for, at du vil få installeret virus på din telefon via din Gmail-konto. En meget udbredt metode er ved hjælp af det, som hedder phishing mails.

Phishing

Et eksempel på en phishing mail er, at du modtager en mail fra eksempelvis SKAT om, at der er ændringer i din forskudsopgørelse. Som den gode borger du er, følger du naturligvis linket for at undersøge ændringen, og om den matcher de reelle forhold. Det kan i mange tilfælde betyde, at du netop har begået en rigtigt stor fejl. Der er nemlig mange hackere, som er gode til at forklæde deres mails som om, de kommer fra en betroet offentlig myndighed men ikke gør det i virkeligheden.

Det der sker, når du følger det indsatte link er ofte en af to forskellige ting. Den ene risiko er at den side, du lander på, automatisk installerer en virus på din telefon.

Spyware

Den anden risiko er, at der på selve siden er spyware, der kan udspionere dig og få alle de personlige oplysninger, du udfylder, når du er på den falske hjemmeside for eksempelvis SKAT. Du kan i høj grad undgå dette, hvis du sørger for at have et stærkt spamfilter, og især hvis du aldrig følger links til hjemmesider, hvor du skal indtaste personlige oplysninger.

Det er meget bedre at taste hjemmeside-adressen direkte i din browser, for så er du sikker på, at du lander det helt rigtige sted. Sidst men ikke mindst er det altid en god ide, at have en pop-up blocker. Det er et lille program, der blokerer for pop-up vinduer. Når du er inde på en så at sige falsk hjemmeside, bliver du nemlig ofte bedt om at indtaste dine oplysninger i et pop-up vindue.

Google Play Store

Et andet sted, du skal træde varsomt, er når du installerer apps fra Google Play Store. Det kan lyde underligt, men majoriteten af de programmer, du finder derinde, er ikke udviklet af Google. Det er programmer, der er udviklet af cykelentusiaster, smarte nørder, der ser et marked og udvikler en app, store firmaer og desværre nogle gange hackere. Hvis du er så uheldig at installere ondsindet software via Google Play Store, sker der i høj grad det samme, som når du følger et usikkert link.

I denne forbindelse er problemet dog ofte særligt stort, da mange mennesker har deres betalingsoplysninger gemt i deres Google Play Store. Det betyder helt konkret, at den ondsindede app får adgang til alle dine betalingsoplysninger – også selvom den selv er helt gratis. Du skal altid være opmærksom på programmer, der er udviklet af ukendte udviklere og sørge for at være beskyttet med et antivirusprogram specielt udviklet til Android.

Gratis antivirus til din Android mobiltelefon

For at undgå de virus-farer som kan inficere din Android mobiltelefon bør du installere en sikkerhedsapp eller antivirusprogram på din Android mobiltelefon. Vi vil her liste 3 gode apps som både er troværdige og samtidigt gratis at installere: