Hvad er spyware?

0
1511

Spyware er et mere og mere brugt begreb, og der er en god grund til at sætte sig ind i, hvad begrebet dækker over. Begrebet er en sammentrækning af spy (spion) og software (programmer). Spyware er altså programmer, der er udviklet til at spionere og overvåge menneskers brug af deres computere, netbanker, Facebook og faktisk alt andet, du foretager dig både online og offline. Du kan med andre ord både være udsat for at en eller flere personer overvåger dig, når du arbejder ved din computer, eller når du tjekker din email. Med spyware kan alle dine informationer blive stjålet og brugt imod dig.

Pas på dit kreditkort

Der er en lang række eksempler på spyware, som har ramt både store firmaer og privatpersoner. Spyware udvikles altid med det formål at skaffe penge til indbrudstyven. Blandt de største danske spyware skandaler var sagen om hackere, der havde fået adgang til tusindvis af privatpersoners kreditkort-informationer via sikkerhedshuller i NETS. Spyware programmer er udviklet, så de er usynlige for dem, der er under angreb, og derfor ikke aner uråd, når de handler på nettet eller booker en taxi ved hjælp af deres Android telefon. De her informationer kan bruges til at overføre penge direkte fra din konto til hackerens konto. Du opdager det normalt ikke, før skaden er sket. Med andre ord kan en hacker tømme din bankkonto, simpelthen fordi du har været uheldig, og de kan følge med i alt, hvad der sker på din skærm.

Afpresning

Andre eksempler på brug af spyware er at afpresse offeret. Forestil dig at en person har adgang til alle dine billeder og alle de hjemmesider, du har besøgt, og hvad de kan bruge disse informationer til. Selvom de fleste mennesker ikke har noget at skjule, er der ingen, der ønsker, at andre mennesker ved alting om dem. Udover at det er utroligt ubehageligt at vide, at en anden person ved alting om, hvad du foretager dig, hvad du skriver til hvem og hvordan dine private billeder ser ud, kan disse hackere bruge informationerne til at afpresse dig. Der er utallige eksempler på både privatpersoner og store firmaer, der er blevet afpresset og tvunget til at betale sin spion for ikke at offentliggøre private informationer. Hvis du har en sød partner, du godt kan lide at sende private billeder til, vil hackeren ofte true med at offentliggøre dem på eksempelvis din Facebook-profil.

Det kan også være, at du har besøgt fuldstændigt lovlige hjemmesider, men ikke er interesseret i, at alle i dit netværk ved, hvad du har lavet hvor. Vi er jo heller ikke interesserede i, at nogen filmer os, når vi står op om morgenen, går i bad, skifter tøj eller har et skænderi med kæresten. Alt dette og meget mere vil hackeren true med at offentliggøre, medmindre du overfører så og så mange penge til en hemmelig konto. Du finder ud af, at du har været under den slags angreb, når du modtager en mail med denne type af trusler.

Spiller på din frygt

Identitetstyveri er et andet eksempel på konsekvenserne af spyware. Du kan simpelthen risikere, at en anden person kan udgive sig for at være dig online med alle de konsekvenser det indebærer. De kan tømme dine bankkonti, få adgang til din profil på borger.dk, shoppe online og oprette profiler i dit navn.

Fordi spyware er blevet så populært og mange mennesker frygter det efter at have hørt om det i medierne eller populære serier som f.eks. Black Mirror, bukker mange mennesker under for økonomisk afpresning. Det er ikke en sikkerhed for, at hackeren ikke vil bruge dine informationer alligevel. Der er også et stigende antal eksempler på spammails, der påstår, at du har været udsat for et spyware angreb, selvom det ikke er tilfældet. På den måde spiller hackere og almindelige dumme mennesker på vores frygt for offentliggørelse af personlige informationer uden faktisk at have fået fingre dem.

Forretningshemmeligheder

På en større skala har mange store virksomheder oplevet, at hackere har fået adgang til forretningshemmeligheder. Hackeren truer med at offentliggøre informationerne eller videregive dem til konkurrenter, hvis ikke virksomheden overfører millionbeløb i bitcoins eller anden cyber valuta, som ikke kan spores. Da mange mennesker ikke ved, hvordan man køber eller overfører bitcoins, vil der ofte være en guide til dette nederst i mailen. Det du skal gøre i denne forbindelse er naturligvis at kontakte eksempelvis din bank eller Facebook og anmelde angrebet – uanset om det er et reelt angreb eller ej.

Der er også god grund til at involvere politiet og ikke mindst at ændre alle dine adgangskoder omgående. Store finansfolk har også oplevet spyware angreb, da der er tale om utroligt rige personer, der ligesom andre mennesker har dele af deres liv, de ikke ønsker at dele med offentligheden.

Overtager kontrollen med din computer

Spyware kan også bruges til at overtage kontrollen med din computer, så din computer står bag hackerangreb på andre personers computere uden at du ved det. Din hjemme- eller arbejdscomputer eller sågar din telefon kan altså bruges til at bryde ind i andre menneskers personlige oplysninger, uden at du eller det næste offer i rækken er opmærksom på det.

Der er forskellige ting, du selv kan gøre for at undgå at blive udsat for spyware angreb. En oplagt løsning er, at benytte et anti-spyware program, der er udviklet til at opdage spyware, så du kan løse problemet, før det opstår. Vi anbefaler et sikkerhedsprogram fra Avast til formålet. En anden helt konkret løsning er, at ændre dine adgangskoder ofte og ikke bruge de samme kodeord flere steder på internettet. Det kan synes som et stort arbejde, men det betaler sig i det lange løb. Dine koder skal altid både indeholde tal, store og små bogstaver og specialtegn som eksempelvis punktum, udråbstegn, stjerne eller lignende. I denne forbindelse er det alfa og omega, at du aldrig skriver dine password på din computer eller online. Uanset hvor gode dine koder er, er de intet værd, hvis en potentiel hacker kan få adgang til dem.

Hvis du benytter et spyware program, skal du sørge for altid at have den nyeste version og at opdatere det jævnligt. Du skal også sørge for at opdatere din computer, dens programmer og dens drivere, da hackere hele tiden opdager sikkerhedshuller i software. De sikkerhedshuller løser eksempelvis Google og Microsoft løbende for at være på forkant med udviklingen.