Hvad er ransomware?

Ransomware er kort fortalt software, der er udviklet for at få offeret til at betale en løsesum – på engelsk ransom.

Ransomware rammer normalt privatpersoner, der modtager en mail om, at en hacker har fået adgang til alle deres personlige informationer, og vil offentliggøre dem, hvis ikke du betaler en løsesum. En anden populær type af ransomware angriber din computer og krypterer alle dine filer, så du ikke længere har adgang til dem. Det betyder farvel til dokumenter, feriebilleder, skoleopgaver og alt andet, du har liggende på din computer. Du kan først få adgang til dine filer igen, når du har betalt en stor sum penge til angriberen.

WannaCry

For nogle år siden raserede en frygtet og hidtil uset ransomware hele verden. Den hed WannaCry og angreb ikke blot privatpersoner, men også firmaer og offentlige institutioner over hele verden. Forestil dig, at store offentlige institutioner ikke længere har adgang til personfølsomme data eller at et hospital ikke kan få adgang til patientjournaler. Det er et forfærdeligt scenarie, der desværre er en realitet i en verden, hvor alle vores data er elektroniske.

Mange personer og institutioner, der er blevet ramt af ransomware angreb, har betalt løsesummen og er blot blevet mødt med et krav om at betale et endnu større beløb bagefter. Der er altså tale om personer, der så at sige tager dine informationer som gidsel og et spørgsmål om, hvorvidt du vil forhandle med den digitale gidseltager. Offentlige myndigheder og politi anbefaler, at du aldrig bukker under for dette pres og i stedet henvender dig til myndighederne og eventuelt relevante internetudbydere.

Beskyt dine filer

Der er forskellige måder, du kan sikre dig selv mod at miste alle dine data på grund af et ransomware angreb. En af metoderne er at lave løbende backup af dine filer. Her benytter mange mennesker cloud services som eksempelvis Google Drev, Dropbox eller iCloud. Det er i vid udstrækning en sikker løsning, som hjælper de fleste mennesker i deres hverdag, hvis din computer bliver stjålet, eller du taber din telefon i toilettet. I den slags tilfælde kan du nemt og hurtigt få adgang til alle dine filer igen. Hvis du imidlertid er udsat for et ransomware angreb, er der sandsynlighed for, at hackeren også har adgang til dine online informationer.

Derfor kan det anbefales, at du benytter en ekstern harddisk, usb stik eller memorykort til at lave backup af din computer. De enheder, der ikke konstant er forbundet med din computer og dermed internettet, kan af gode grunde ikke låses af et ransomware angreb.

Pas på delte netværk

Du skal også være opmærksom på, hvor du går på internettet. Der har været flere sager, hvor hackere har angrebet åbne netværk på luksushoteller, da de vidste, at gæsterne havde mange penge og derfor var oplagte ofre for økonomisk afpresning. Offentlige eller delte netværk på caféer eller arbejdspladser er særligt sårbare i denne forbindelse. Derfor skal du altid tænke dig om en ekstra gang, før du logger på et delt netværk. Det er simpelthen lettere for en hacker at få adgang til netværket og dermed til de andre brugere på samme netværk. Hvis du er hjemme hos dig selv, hvor kun du og din familie har koden til internettet, skal hackeren først bryde din kode til at komme online. Du skal huske, at have en kode til din netværk og ikke bare have det åbent for alle mennesker. Selvom du har en god kode til dit hjemmenetværk, er det dog desværre ikke en sikkerhed for, at du kan undgå ransomware angreb.

Trojanske heste

Ransomware angreb foregår ikke kun via delte netværk, hvor der er lettere adgang til din computer eller telefon. Mange angreb sker nemlig, når du er på nettet og surfer online. Den mest kendte form for ransomware er det, som kaldes en trojansk hest. I historieundervisningen har mange mennesker hørt om Troja, der blev indtaget af grækerne ved hjælp af en stor hest af træ, som de gemte deres soldater i. Begrebet bruges i dag om malware, som eksempelvis ransomware, da der reelt er tale om et ondsindet program, som vi selv har givet adgang til vores computer. Der er selvfølgelig ingen mennesker, der har lyst til at få ubudne gæster, så derfor er denne onde software forklædt som  noget, vi godt kan lide.

Et af de mest kendte eksempler er personer, der surfer på nettet og besøger bestemte typer af hjemmesider, især pornosider. Her er brugeren ofte særligt villig til at klikke rundt på billeder og videoer, og ikke umiddelbart er i humør til at dobbelttjekke sikkerheden på hjemmesiden. Det at spille på det seksuelle bliver også brugt i sms-beskeder, hvor nogle mænd har fået en besked om, at en kvinde vil sende dem et lækkert billede af sig selv, hvis de følger et bestemt link. Det er en utroligt smart strategi, da offeret i nogle tilfælde vil være tilbøjelig til at bukke under for presset, da de synes, det er lidt pinligt eller ikke vil have, at deres partner eller eksempelvis arbejdsgiver skal kende til deres online aktiviteter.

Usikre links

En anden meget brugt metode til at installere ransomware er ved hjælp af pop-up reklamer eller links. Når vi er online, oplever vi ofte, at der popper et vindue op, som eksempelvis reklamerer for et nyt onlinespil eller et interessant produkt. Du skal aldrig følge ukendte links. Der er stor risiko for, at der er tale om en hacker, der er ude på at narre dig ved at spille på nogle almenmenneskelige behov eller slet og ret din nysgerrighed.

Der er altså nogle grundlæggende ting, du kan gøre for at undgå at blive offer for ransomware: vær opmærksom på, hvilke delte netværk du logger dig på og lad være med at følge links, du ikke ved hvor fører hen. Benyt i stedet for hjemmesider, du kender og har tillid til. Derudover kan du installere forskellige programmer, som eksempelvis adblockers, der stopper pop-up vinduer og generelt holde din computer up to date med gode antivirusprogrammer og ved at holde din computer opdateret.

Flere artikler

Hjerterfri

Savner du lidt sjov underholdning til en hjemmeaften med...

Sådan sletter du Instagram

Selvom Instagram er en populær platform, kan der være...

Afmystificering af batterityper til gaming

Gaming er blevet en integreret del af moderne underholdning,...

Se den nye indretningstrend: Det runde spisebord

Det runde spisebord er hurtigt blevet populært i hele...

Sunde kostvaner: Nyttige tips til et energifyldt liv

I dagens moderne verden, hvor travlhed og stress kan...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.