Hvad er NFT?

0
315

De sidste mange år har bragt en slags teknologisk revolution med en digital valuta, som har været gennem store kursudsving og en rivende udvikling. Blockchain-teknologien har tiltrukket meget opmærksomhed som en revolution med store potentialer. Alle de nye ord og de teknologiske kvantespring er for mange svære at forstå. Og det er ikke så mærkeligt – det er nemlig nogle svære processer at forstå. En del af den udvikling er NFT’er.

Fra digital valuta til digital kunst

Den digitale valuta, kryptovaluta, har indtaget verden og tæller på nuværende tidspunkt intet mindre end 5000 af sin slags. Siden Bitcoins fremkomst er der sket meget. Endnu en opfindelse, der er blomstret inden for den nye teknologi er NFT. NFT står for non-fungible-tokens. Med blockchain som bagvedliggende teknologi har NFT en del tilfælles med kryptovaluta, men der er især en betydningsfuld forskel. Og det er, at NFT er en non-fungible-token, hvilket indebærer, at den er uerstattelig og altså ikke kan veksles eller handles til noget af samme værdi. Som det er gældende med valuta i fysisk form og digital er det kendetegnet ved, at vi kan handle med det og overføre dets værdi til andre valutaer.

Da det kommer ud af samme teknologi, er der naturligvis nogle ligheder mellem kryptovaluta og NFT. NFT er unik, og er derfor ikke til at handle med. NFT’er er nemlig digital kunst, som ligesom reelle kunstværker er unikke og ikke skal kopieres. I NFT’s tilfælde er det umuligt at kopiere den. Hvilket også er interessant i forhold til ejerskab og rettigheder over kunsten. Et aspekt der bliver fremhævet som noget vigtigt og unikt i forbindelse med NFT.

En ny digital kunstindustri

NFT tog verden med storm, og slog rigtigt igennem i 2021. I løbet af året blev der omsat for 25 milliarder dollars, som altså er et ekstremt højt beløb. Det blev hurtigt bemærket, og mange fik øjnene op for den digitale kunst, som kunne sælges til svimlende beløb. Det værk, der har været genstand for mest omtale, er Everydays: THE FIRST 5000 DAYS, som blev lavet af kunstneren Beeple, og værket blev solgt til 69,3 millioner dollars. Handlen gik gennem Christies – et stort og anerkendt britisk auktionshus. På den måde har NFT fået en status på lige fod med verdens fysiske kunstværker til trods for, at de ikke findes i den fysiske verden. Sidenhen er flere af verdens større personligheder købt ind på markedet og nogle er endda begyndt af udfolde sig som NFT-kunstnere. Det er altså blevet etableret som en ny og populær og stor kunstindustri.

NFT og blockchain

Blockchain er den bærende teknologi bag de store teknologiske kvantespring. Det er en energikrævende proces at skabe blockchains, og man skal bruge gigantiske computere til at skabe og vedligeholde teknologien. Det unikke ved blockchain, er, at det er decentraliseret. Det betyder at kryptovaluta for eksempel ikke skal igennem en centralbank, for at man kan handle med det. Handlen foregår afkoblet fra de store finansielle instanser, og er noget der foregår mellem sælger og køber. Den komplicerede teknologi gør det umuligt at hacke sig ind, og man kan ikke så tvivl om pengene eller kunstværkets ejer. Nogle mener, at teknologien er frigørende og vigtig, fordi den kan være med til at bekæmpe skattely og korruption. Andre mener, at den er vanskelig at arbejde med, fordi den kan skabe ukontrollerbare situationer. Der er altså mange meninger om den nye teknologi, som også er grundlaget for NFT. Under alle omstændigheder er det bemærkelsesværdigt, at det er slået igennem med så stor en kraft.

Det kan være rimelig kompliceret at forstå nye og teknologiske opfindelser som blockchains, men det er ikke desto mindre grundlaget for NFT’er. Blockchains kan visualiseres som en lang kæde af forskellige informationer, som kan ses som forbundne. Blockchain lagrer altså informationer og data, som kan tage form som for eksempel valuta og NFT.

Hvad består en NFT af?

NFT kan ligne et digitalt og grafisk billede, som man kender dem fra forskellige sider. Det er ikke nødvendigvis noget, vi aldrig har set magen til, men det er simpelthen formen, der gør NFT’er til noget helt særligt. Det er nemlig blockchain-teknologien, der gør at det er umuligt at kopiere NFT’er, hvilket gør dem til helt unikke kunstværker. Det muliggør også, at ejerskabet og rettighederne over en NFT aldrig kan betvivles. Det er en sikkerhed, som giver nye perspektiver i kunstverdenen.

Beeples værk ‘Everydays: THE FIRST 5000 DAYS’ en kæmpe kollage af 5000 små billeder, så det er selvfølgelig specielt, da det er et så stort kunstværk. Det er altså en rimelig særlig sammensætning, som også skabte meget omtale. Det er et værk, der er vanskeligt at kategorisere, da det består af så mange forskellige billeder. Men de forskellige billeder varierer, men alle har et meget grafisk udtryk.

Investering og køb

Beeples værk er ikke det eneste, der er blevet solgt, som tidligere skrevet er det et marked, der har omsat for ekstremt høje beløb. Det har altså haft succes med at tiltrække folk, som kan se gode investeringsmuligheder. Der må i hvert fald være en lang række af mennesker, der ser potentialer i det eftersom der er kastet en så betydelig mængde penge i projektet. Det er, ligesom kryptovalutaer, blevet en stor investeringstendens. Og man kan sige, at det er lige så bevægeligt som krypto, da det er svært at forudsige, hvordan værdien vil bevæge sig. Alligevel er der stor tilslutning til NFT-handel, og de fleste betragter det nok som en investering, da det jo ikke er et værk, man kan hænge på væggen i hjemmet.

Hvordan køber man NFT?

Det kræver lidt forberedelse at købe NFT, da der er nogle ting, man ikke kommer udenom. Man skal nemlig omkring kryptovalutaen. De fleste NFT’er kan nemlig erhverves med kryptoen ethereum. Derfor skal man først og fremmest få fat i en platform, hvor du kan købe og have ethereum liggende. Det er selvfølgelig meget forskelligt, hvor meget en NFT koster, så du skal selvfølgelig bare erhverve dig det, du skal bruge til at betale. Når du har en platform hvor du kan opbevare ethereum, skal du finde en platform hvor du kan finde og købe NFT’er. Der er mange forskellige markedspladser og platforme, så du skal bruge lidt tid på at sætte dig ind i, hvilken er bedst for dig. Du kan med fordel tjekke nogle vurderinger og anmeldelser online, inden du kaster dig over en platform. Der er efterhånden flere muligheder, og du skal også være opmærksom på nationale tilhørsforhold. Hvis du befinder dig i Finland, så er det for eksempel https://nft-uutiset.fi/ der er en af de brugte sider.

At vælge en NFT

Når du har fundet platformen, så er det egentlig bare med at finde en NFT, som du gerne vil købe. Her foregår handlen enten ved at placere et bud eller som et direkte køb. Afhængigt af dit temperament og dine præferencer, så er der altså flere muligheder. Det kan være vanskeligt at vælge en NFT, da det jo, i højere grad end anden kunst, er en investering fremfor et kunstværk, der skal pryde en væg. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i markedet, så man kan finde ud af, hvilke der er populære, og hvilke der måske kan give et godt afkast. Og du skal væbne dig med tålmodighed, når pengene ethereum skal overføres som betaling for NFT – det kan nemlig tage nogle timer.

Hvem er sælger?

Det er en god idé at være opmærksom på, hvem sælgeren af den enkelte NFT er. Det kan være mange forskellige – alt fra selve kunstneren til en, der handler med en større samling. Muligheden for stor omsætning har lokket mange til feltet, men det kræver også noget at komme op i de helt høje priser. Ligesom i andre handler er det selvfølgelig vigtigt, at man har tillid til sælger. Her må man bruge sin sunde fornuft til at vurdere den kontakt, der er etableret. Det er vigtigt, at du også er opmærksom på sælgeren, da det kan fortælle dig meget om, hvorvidt købet er fordelagtigt eller ej.

Hvordan ser fremtiden for NFT’er ud?

Krypto, NFT og blockchain er et område i konstant udvikling, og derfor også et område, hvor der kan komme mange forandringer. Det er svært at regne med, at det forbliver som det er nu. Meget kan fortsat ændre sig. Der er meget, der stadig er i en form for udviklingsfase, og det gør det mere usikkert som investering. Det er noget, man skal have i mente, når man kaster sig over handel med NFT. Den rivende udvikling er jo også det, der har gjort de store omsætninger og ekstreme priser mulige. Det fordrer altså en del forsigtighed og research, hvis du kaster dig over NFT’er.

Det er altså en god idé at gå til NFT-handel med en undersøgende tilgang. På den måde er du sikker på, at du ikke træffer ærgerlige beslutning. Det er nok altid en fordel at starte i det små og at undlade at kaste sig over de helt dyre investeringer som det første.