Gratis backup af din filer med Microsoft OneDrive

0
3401

Det bliver mere og mere vigtigt for os at have sikkerhedskopier af både vores filer og vores indstillinger på computer og telefon. Der er ikke noget mere kedeligt, end at miste alle sine fotos fra de sidste ti år, fordi computeren brænder sammen. Eller miste sit bachelorprojekt, fordi det af uransagelige årsager blev slettet to dage før aflevering og ikke var sikkerhedskopieret. Spørgsmålet er imidlertid, hvad der er den smarteste måde at sikre sine filer på.

Backup vs synkronisering

Nogle mennesker sværger til eksterne harddiske, da de godt kan lide at have filerne fysisk og synes, det er utrygt at lægge sine ting op på nettet. Det skyldes delvist angsten for, at filerne kan forsvinde og delvist angsten for overvågning. Angsten for overvågning skyldes især frygt for at andre får adgang til ens personlige data som eksempelvis passwords. Og måske også at man har breve og billeder, man ikke vil have, at andre kan få adgang til.

Andre mennesker får adgang til alle dine data, hvis du bliver hacket. En virus, du ikke ved er installeret på din computer, kan slette eller formatere dine filer, så du ikke længere har adgang til dem. I sådan et tilfælde er der nogle gange ikke andet for at at geninstallere hele styresystemet og slette alle dine filer. Det gør ondt at sige farvel til breve, billeder, videoer og musikbiblioteket. Derfor skal du have backup eller synkronisering af dine filer. Der er to muligheder for at sikre dine data. Du kan vælge, om du selv vil lave sikkerhedskopier af dine filer til en harddisk eller en online tjeneste.

Du kan også vælge at få synkroniseret dine filer automatisk, så der er altid er de præcis samme ting på din online tjeneste og din computer. Det er sådan både Dropbox og OneDrive fungerer. Når du benytter OneDrive, er der altid en synkronisering af både dine filer og indstillinger på dine enheder og i skyen. Det betyder, at et dokument du skriver på arbejdet automatisk er tilgængelig på din private computer og din telefon.

Forskellen på synkronisering og backup er altså, at du selv skal lave backup af dine filer og kopiere dem enten til en ekstern enhed eller i skyen i f.eks. iCloud, Dropbox, GoogleDrive eller OneDrive.

På alle dine enheder

OneDrive er Microsofts service til at lave sikkerhedskopier af dine filer online og til at synkronisere indholdet på din forskellige enheder. Det betyder, at det du har på din computer bliver synkroniseret til dit online drev, men også at det du har på dit drev, bliver synkroniseret til din computer. På den måde kan du altid finde filer, andre har delt med dig via OneDrive på din computer.

Du kan bruge OneDrive uanset om du benytter Windows, iOS eller Android på computer, tablet eller telefon. Derfor kan du bruge OneDrive i mange flere forbindelser end eksempelvis Apples iCloud, som også er en backup- og synkroniseringsservice, men kun fungerer til Apples egne produkter.

Du kan både bruge OneDrive til simpel lagring af dine filer, så alt ikke er tabt, hvis din computer eller tablet går i stykker. Der er også en lang række muligheder for at oprette og dele mapper, forbinde OneDrive med din e-mailkonto, hvis du bruger Hotmail, Live eller Outlook. Du kan gratis oprette en OneDrive konto, hvis du benytter en af disse tjenester, og der får du gratis 5GB opbevaringsplads. Til sammenligning med andre tjenester får du også 5GB gratis hos iCloud og kun 2GB med DropBox. Du kan selvfølgelig også vælge en betalingsløsning, hvor du får mere plads.

OneDrive med Windows og Mac

Der er lidt forskel på, hvordan OneDrive fungerer, alt efter hvilken hard- og software du har. Hvis du har en computer med Windows 10 eller en Windows telefon, kan du synkronisere programmer og indstillinger på tværs af dine enheder og dit drive. Bruger du Android eller et produkt fra Apple, har du udelukkende glæde af dit OneDrive som lagringsenhed, når du er online. Det betyder dog ikke, at OneDrive ikke er smart, uanset om du bruger det ene eller det andet. Du kan eksempelvis sætte OneDrive op til at synkronisere dine billeder automatisk, når de er blevet taget med din smartphone. Det gælder også for iPhones og Android telefoner. På den måde er der en sikkerhedskopi af alle dine billeder og videoer, og du kan få adgang til dem fra alle steder, så længe du er online og logget ind på OneDrive.

Hvis du enten bruger Windows 8, 10 eller en Windows telefon, kan du genskabe alt fra programmer til indstillinger og filer på tværs af dine enheder. Hvis du eksempelvis har en bestemt skrivebordsbaggrund, en lang række favoritprogrammer og et stort arkiv af dokumenter på din PC, kan du reproducere det hele til din nye computer. Du kan også vælge at synkronisere dine indstillinger på tværs af dine enheder, så din arbejdscomputer og hjemmecomputer ser ens ud og fungerer på samme måde for dig. Det gælder også bogmærker i din browser og de steder, du automatisk kan logge ind på e-mailkonti og sociale medier som Facebook og Instagram.

5 GB gratis med OneDrive

Du får altså lidt mere ud af OneDrive, hvis du benytter en enhed fra Microsoft, men ikke desto mindre er det et godt og sikkert valg, der endda tilbyder 5 GB lagringsplads gratis til alle. Windows er blevet kritiseret for at skrue ned for den gratis lagringsplads fra 15 til 5 GB, men det er stadig en god håndfuld feriefotos, du kan gemme. Det vil være svært at køre reel synkronisering med 5GB lagerplads, da du sandsynligvis vil bruge markant mere plads på din computer.

De fleste mennesker har minimum nogle hundrede GB harddisk, som de benytter. Derfor skal du nok overveje en betalingsløsning, hvis du vil have fuldt udbytte af synkroniseringsfunktionen. Hvis du omvendt gerne bare vil sikre en løbende synkronisering af de billeder, du tager med din telefon, for senere at downloade og gemme dem et andet sted, er 5 GB rigeligt.

Du får hele 1 TB lagerplads med i Office 365 som du kan købe billigt hos SikkerWindows.dk