Alt om LED projektorer – få overblik!

0
2832

Når det kommer til projektorteknologi, så har den ligesom alt andet teknologi, lavet kæmpe fremskridt indenfor de sidste 2 årtier. En af de ting som virkelig har vundet frem, er LED teknologi, som både findes i TV, belysning og projektorer.

LED-teknologien er blevet særligt populær i projektorere, fordi de sparer meget strøm, ikke bliver særligt varme og dermed larmer blæserne ikke, men ikke mindst fordi, at de giver et rigtig godt billedet. LED har “vundet” over både LCD og DLP teknologierne i både opløsning og funktionalitet. LED projektorerne er ikke kun mindre og har de førnævnte fordele, men de har løst alle de gamle problemer, som der var ved LCD og DLP teknologierne.

LED projektorerne har også vundet frem på erhvervsmarkedet, da de giver god energibesparelse, men samtidig  tilbyder de masser af lys til præsentationer i store rum. De er også rigtige gode til hjemmebiografen, hvor de kan tilbyde et stort og godt skærmbilledet, til en meget lav pris.

I Medieland.dk hvor jeg arbejder til dagligt har vi netop importeret en LED mini projektor, som du bør kigge på, hvis du er interesseret i en af disse LED projektorere. De er super gode og er blevet rigtig godt modtaget af vores kunder.

Hvordan virker en LED projektor

LED projektorerne bruger ikke en standard pære som de klassiske projektorere, da de istedet bruger en LED diode og dermed bruger betydeligt mindre energi. Dog var de første LED projektorere ikke lavet, så de tilbød særligt mange funktioner. De havde alt for lidt “power” til at lave store detaljeret billeder. Tilgengæld har de nyere LED projektorere rettet op på dette, da de har meget mere “power” og nemt kan lyse store kontorrum op eller lave detaljeret billeder, som er gode til en hjemmebiograf.

Her er fordelene ved LED projektorere

  • Lavt strømforbrug – kan derfor køres på batteri
  • Lav varmeudvikling
  • Ingen blæser støj, da de ikke skal køles
  • LED pæren har en meget lang levetid

Ulemperne ved LED projektorere

  • Nogle modeller er der ikke så meget power på lyset
  • LED dioden kan være svær at skifte
  • LED dioden kan godt miste lidt power over lang tid

Hvis man kigger lidt på fordelene for slutbrugeren af en LED projektor, så kan man ud over alt det ovennævnte, påpege at de er meget mindre og billigere. Enkelte producenter er endda gået hen og produceret LED projektorere som er såkaldte mini projektorere.  For at imødegå de modeller med lidt mindre “power” i belysningen, så har producenterne installeret et laserlys.

Hvilken LED projektor skal jeg så vælge

De fleste, men ikke alle LED projektorere understøtter HD opløsning. Dog skal du vide, at dette er et MUST, hvis du vil se DVD, Blueray, PS3 spil og HDTV. LED projektorere kan faktisk være en alternativ løsning til et stort fladskærmsfjernsyn, og det smarte er jo, at du kan medbringe denne projektor til et møde eller et andet sted i huset.

Også gode til erhvervsbrug

En af de store fordele ved LED projektorere er, at de er klar til brug på næsten ingen tid. Hvis du har prøvet en af de klassiske LCD projektorere, så skal pæren lige varme op, før du kan bruge projektoren. En LED projektor skal ikke varme op, og er klar til brug på ingen tid.

Mini projektor

LED teknologien har gjort det muligt, at lave små håndholdte LED mini projektorere. Når du skal ud og vælge en model til dig selv, så husk at kigge på hvor stærkt projektoren lyser. Jo højere et ANSI lumen tal, jo bedre kan du se billedet i højlys dagslys. Du skal dog også være opmærksom på opløsningen, som helst skal være høj, hvis du skal se film. Nogle modeller kan have en opløsning på 640×480 pixels, men hvis du skal se film, skal du helst op på 1080p HD kvalitet. Der er jo et kæmpe plus ved mini projektorer, at de bruger så lidt strøm, fordi så kan de fungere ret lang tid, hvis de har batteri indbygget.

Nogle af mini projektorene lyser endnu stærkere, hvis de bliver tilsluttet med strøm til ledningsnettet, istedet for blot at køre på batteri.

Sådan får du mest ud af din projektor

Alt efter hvilken projektor du bruger, så er der forskellige måder at fremvise videoerne. Til et hjemmeteater, så går mange efter at bruge et hvidt lærred. Dog er der kommet en ny trend, med at bruge lysegrå lærred, da det angiveligt skulle være bedre til høj opløsning. Det skulle også være godt med et lysegråt lærred til store lyse rum, da de ikke opsluger så meget af det naturlige lys fra omgivelserne.

Skal du derimod blot bruge din mini projektor til at fremvise noget, så behøves du blot en hvid/lys væg.

En anden ting du skal være opmærksom på, er hvor kraftig din projektor skal være. Hvis den er alt for kraftig med lys i din mørke hjemmebiograf, så risikerer du, at den lyse farve i videoen bliver for voldsom, og dermed ødelægger detaljerne og dybde-følelsen.

Mit bedste råd er, at læse anmeldelserne og så vidt muligt se den projektor du vil købe i drift. Du skal nemlig købe en projektor der passer til det formål du skal bruge den til.