Sådan spiller du yatzy

Yatzy er et spil, som har været med os i generationer. Det ikoniske spil har været standard for underholdningen, når danskerne har rejst på ferie og været i sommerhus. Sådan var det i hvert fald engang, men nu hvor online spil er dominerende, er det måske de færreste der kan huske, hvordan man rent faktisk spiller det underholdende spil. Er det lang tid siden du har holdt en ’gammeldags’ spilleaften med vennerne eller familien, så kan du læse med her.

Skal du lige have opremset, hvad spillet egentlig er for en type spil, så får du forklaringen her. Yatzy er et terningespil, som går ud på at få flest point. Spillet er ganske praktisk, på grund af størrelsen, samt udstyret og spillet er derfor ideelt til at tage med på f.eks. rejser og på ture.

Yatzy historien

Historien bag spil, er altid interessant at vide noget om. For det kommer ofte bag på folk, hvor lang tid udvalgte spil faktisk har været til. Blandt andet har terninger eksisteret i mere end 5000år, mener eksperterne. Det er nemlig således, at arkæologer har fundet udgravninger i blandt andet Pakistan og Iran, som daterer langt tilbage. Det er også kendt viden, at antikkens romere var glade for terningespil.

Det var lidt om terninger generelt, lad os kigge på yatzy historien nu. Selve yatzy blev udviklet i 1954, mener Hasbro. Det tyder på, at det var et Canadisk par som opfandt det, og de forbliver stadig anonyme. Dengang kaldte de spillet for ’The Yacht Game’ på grund af, at spillet foregik på deres yacht, sammen med vennerne. Nogle år efter bad de den velkendte legetøjs- og spilproducent Edwin S. Lowe, om at lave nogle sæt af spillet, til deres venner.

Edwin S. Lowe markedsførte således spillet efterfølgende og fik rettighederne til det, med accept fra parret. Siden da, er der sket meget indenfor yatzy historien, men spillet fik popularitet efter Edwin S. Lowe begyndte at lave sammenkomster, hvor man kunne spille det populære spil. Spillets rettigheder har været solgt nogle gange, og den dag i dag er det Hasbro, der ejer det.

Yatzy spilleregler

Inden spillet starter, skal du kende til terningekombinationer. For at det er nemmere for dig at forstå, har vi udarbejdet en forklaring som du kan læse om nedenfor.

Enere: Slå så mange enere, som muligt. Disse giver 1 point hver.

Toere til og med seksere: Også her får du point, alt efter hvor mange øjne, som findes på terningerne.

Værd at vide: Med disse terningeslag kan du komme op på 63 point. Sker dette, får du faktisk yderligere 50 bonuspoint.

Et par: To terninger med samme resultat, giver point. Eksempel 2×4 = 8 point.

To par: Parrene skal være forskellige. Resten af terningerne tælles ikke med

Tre ens: Slår du tre terninger med samme antal øjne, er der point til dig. Det er samme regler der gælder, som slår du et par. F.eks. hvis du slår du tre terninger med 4, så får du altså 12 point.

Fire ens: Her er det akkurat samme regel som er gældende. Det betyder således, at slår du fire terninger med 4 øjne, er det 16 point du får.

Stor straight: Der er andre terningekombinationer du bør kende til, som givergiver point. Blandt andet ved stor straight. Her får du 20 point, hvis du slår 2,3,4,5,6.

Lille straight: Slår du 1,2,3,4,5, får du 15 point.

Chance: Er det ikke muligt at benytte dine terningekast i forhold til talkombinationerne, kan du overføre dem til chancen.

Fuldt hus: Slår du tre ens + et par, så har du dét man kalder for fuldt hus. Et eksempel kunne være, hvis du slår tre terninger med 5’ere og to med 6’ere, som har et regnestykke der hedder 3×5=15 + 2×6= 12(12+15=27 point). De to par og tre par skal være forskellige fra hinanden.

Yatzy: Yatzy får du, hvis alle terningerne slår de samme. Det vil sige alle 5 terninger f.eks. slår 5’ere. Så får du både 5×5 point=25 + yderligere 50 bonus point = 75 point.

Før du begynder at spille Yatzy

Yatzy kan spilles med minimum to- og maksimum 10 spillere, og minimumsalderen for spillet er 8år+. Spillet tager omkring en times tid+/-. For at gøre klar til spillet, skal der bruges et raflebæger, en blok til at skrive alle point ned, en kuglepen/blyant og 5 terninger. Der er faktisk nogle, der spiller med 6 terninger og altså ikke 5. Det helt originale spil, har dog 5 terninger, hvorfor vi også har taget udgangspunkt i dette.

Sådan starter I yatzy spillet

Inden spillet går i gang, skal hver deltager, have skrevet sit navn på en kolonne på skriveblokken, hvor pointene skal skrives ned. Det er vigtigt at huske, at uanset om man ikke slår nogle point i en runde, skal det stadig skrives ned.

Det betyder derfor, at der skal skrives 0 point på skriveblokken. Der må kun stå antal point ud fra hver kolonne på skriveblokken. Der findes yatzy blokke, men man kan sagtens lave en selv. På en yatzy blok, kan man dog også se talkombinationerne, ellers kan du bruge denne guide som information.

Yatzy starter med, at alle spillere slår med terningen. Dén der slår højest, starter således. Hver spiller får tre forsøg, når de skal slå med terningerne. Det er op til spillerne at bestemme, hvilke terninger de vil slå med og hvilke, der eventuelt skal slås om, med de tre forsøg. Der skal der godt nok helst ligge en terning på bordet fra hvert kast.

Er det ikke muligt at ramme de ovennævnte kombinationer af tal, må man desværre skrive 0 point ud fra sit navn på blokken.

Slår du én af de talkombinationer, som hører til spillet i første eller andet terningekast, så er der ingen grund til at kaste dem op til de tre gange.

Når alle kolonnerne på yatzy blokken er udfyldt, er det den spiller med flest point, som altså har vundet spillet.

Kan man spille yatzy på nettet?

Har du hverken terninger eller andet yatzy udstyr derhjemme, så kan du heldigvis også spille det sjove spil på nettet. Flere spillesider tilbyder denne mulighed, hvor du kan spille med andre folk online.

Flere artikler

Hjerterfri

Savner du lidt sjov underholdning til en hjemmeaften med...

Sådan sletter du Instagram

Selvom Instagram er en populær platform, kan der være...

Afmystificering af batterityper til gaming

Gaming er blevet en integreret del af moderne underholdning,...

Se den nye indretningstrend: Det runde spisebord

Det runde spisebord er hurtigt blevet populært i hele...

Sunde kostvaner: Nyttige tips til et energifyldt liv

I dagens moderne verden, hvor travlhed og stress kan...
Tidligere artikel
Næste artikel
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.