Hvad er YouSee eSportligaen?

0
269

YouSee eSportligaen er et event, som skal styrke fællesskabet omring eSport samt give flere lyst til at prøve kræfter med sporten. Sammen har YouSee og eSportligaens partnere sat dedikeret ind for at skabe et velorganiseret og engageret miljø omkring esport. Målet er at styrke fællesskabet i den mere og mere udbredte sportsgren.

Interessen for eSporten har taget til i de seneste fem år, og flere nye spillere stimler til hvert år. Unge som gamle samles om de mange spil der udbydes i eSporten. Med tiden har der dannet sig et stort miljø omkring eSporten. Det er blevet anerkendt af mange og de store kampe og mesterskaber bliver vist på TV’et. De fleste kender en, der er blevet bidt af eSportens verden, så det viser sig mere og mere i det danske land.

Og det er ikke kun i Danmark engagementet i eSporten vokser. Der er flere lande, der sætter fokus på esporten. På esportportal.se kan du for eksempel få indblik i vores svenske naboers esportsmiljø.

Foreningen bag

YouSee eSportligaen er drevet af en forening ved navn; Foreningen bag Esportligaen. Foreningen består af medlemmer fra DGI, Dansk Firmaidrætsforbund, Efterskole foreningen samt Ungdomsringen. Ønsket og formålet med foreningen er at organisere og afvikle ligaer og konkurrencer for dem som er interesseret i esport og leder efter steder at dyrke det og nogle at dyrke det med.

Der er åbenhed for alle aldersgrupper i YouSee eSportligaen, da det skal være et tilbud, der er muligt for alle. For at etablere tilbuddet samarbejder foreningen sammen med en masse partnere. Bag alle de medvirkende i projektet står et fælles ønske om at udbrede og tilgængeliggøre esporten, så alle der har lyst kan spille.

Forskellige ligaer

Der er forskellige ligaer i eSportligaen, ligesom man kender det fra sportsgrene som fodbold. De allerfleste ligaer er baseret på foreningens partnere og medlemmer. Følgende ligaer er dem den femtende sæson af Yousee eSportliga består af:

YouSEE DGI-ligaen er en liga, der kun accepterer foreninger, der er medlem af DGI.

YouSee Kollega-ligaen er for alle virksomheder.

YouSee Studie-ligaen er for folkeskoler og andre uddannelsesinstitutioner.

YouSee Efterskole-ligaen er som navnet indikerer for efterskoleelever.

YouSee Ung-ligaen er for forskellige fritidsklubber samt ungdomsskoler.

YouSee eSportligaen er for specifikke spiltitler, som ikke er tilgængelige i de forskellige partnerligaer. Denne liga er åben for alle interesserede uanset alder og niveau.

ESportligaens sæson

Sæsonen hvor eSportsligaen foregår løber fra september-juni. I denne periode har man mulighed for at deltage i alle former for ligaer og konkurrencer i forbindelse med esport.

Niveauet i eSportligaen

Ethvert spil og enhver sportsgren kræver en niveauinddeling. Det er jo sådan de fleste ligaer hænger sammen. Det er en samling af mere eller mindre jævnbyrdige konkurrenter. Det er et fokus, som er vigtigt i eSportligaen. Det er i særdeleshed vigtigt for at alle spillere får en god oplevelse med at spille sammen med andre. At blive sat i en forkert liga kan være en stor bremse for lysten og energien til at spille.

Når holdene tilmelder sig til eSportligaen tildeles de alle et niveau, som placerer dem i et system i forhold til de resterende hold. Inddeling ser ud som følger:

A – Niveau

B – Niveau I

B – Niveau II

C – Niveau I

C – Niveau II

Begynder – Niveau I

Begynder – Niveau II

De to rækker

Der er to såkaldte rækker i eSportligaen henholdsvis bredderækken og pokalrækken. De to rækker tiltrækker forskellige deltager, og de tilmeldte hold vælger selv, hvilken række de vil deltage i. Bredderækken er hovedsageligt for dem, der gerne vil have det sjovt og deltager for oplevelsens skyld. I Pokalrækken er man som navnet indikerer mere optaget af pokalen og at jagte mesterskabstitlen. Der er derfor mange måder at deltage i eventet på. Man behøver ikke være konkurrenceorienteret eller opsat på at vinde pokaler og deltage i mesterskaber. Man kan blot have lyst til at deltage i et fællesskab omkring spillet og have det sjovt med andre esports entusiaster. Der er nogle konkrete forskelle på de to rækker, som vil blive gennemgået her.

Pokalrækken

  • Har ingen niveauinddeling
  • Udgør kvalifikation til mesterskaberne
  • De bedste hold i ligaen
  • Består af grundspil og slutspil
  • Vinderen vinder pokal og spillermedaljer til de enkelte på holdet

Bredderækken

  • Fokuserer på de gode oplevelser
  • Har fokus på fællesskabet
  • Bruger niveauinddeling
  • Alle holdene er med i slutspillet
  • Slutspillets vindere får en pokal

Opbygningen

Ligegyldigt hvilken liga, du deltager i, er den opdelt i pokalrække og en bredderække. Der er Efterårsligaen, Vinterligaen og Forårsligaen i både Pokalrækken og Bredderækken. Og de følger samme struktur. En turnering strækker sig i 7 uger. Den indebærer 5 uger med gruppespil og tilhørende to uger med det såkaldte slutspil.