RyanAirs karismatiske topchef Michael O’Leary har længe været med til at presse prisen i bund på flybilletter. Men hvor er bunden egentligt for de billige flybilletter – og ender det med, at de bliver helt gratis?
Det har selvsamme Michael O’Leary været ude at spå om i et nyligt interview.
I forbindelse med RyanAirs flyaflysninger har topchefen sat mange tusinde billetter til salg for blot 5 pund, cirka 50 danske kroner, per styk. Men den britiske lufthavnsskat per billet er på 13 pund per billet. Det betyder, at RyanAir på salget af disse billetter sætter 80 kroner til per billet.
Eller gør de?
” Jeg har en vision om at kunne tilbyde gratis flyrejser inden for de næste fem til ti år, så alle rejser kommer til at være fuldt booket” udtalte O’Leary først i 2016 og han gentog det siden i 2017.
Som bekendt er der intet som en gratis middag – men RyanAir har regnet ud, hvor pengene til de ’gratis’ flybilletter skal komme fra:
”[når fly er fuldt booket] kan vi tjene penge ved at dele lufthavnens indtægter og få en del af indtjeningen fra shopping og detailhandel fra passagererne” har den irske topchef forklaret.
Hvis du i dag går ind i Københavns Lufthavn i Kastrup minder det mere om et shoppingcenter end en lufthavn. Det er ganske bevidst.
Når du skal ud at flyve ankommer du ofte flere timer før. Du skal have noget at spise, du køber en bog til rejsen og måske noget ekstra elektronik. Derfor er der en god omsætning forbundet med at have en butik centralt i en lufthavn. Det er de penge, Michael O’Leary vil have en del af – for han har naturligvis ret i, at hvis flybilletterne bliver gratis, så kommer der flere personer ind i lufthavnen, der kan købe de andre ting.
Det har måske også kortere udsigter, end man lige skulle tro.
For blot 10 år siden kostede en tur-retur-billet til USA nemt 8-10.000 kroner per person, selv hvis du var ude at bestille i god tid.
I dag kan du flyve direkte fra Københavns Lufthavn til New York, Los Angeles, Las Vegas og Miami for blot 999 kroner per billet, hvis du bestiller et par måneder forinden. Mad og indtjekket bagage koster ekstra, men selv med mad om bord på rejsen, kan du få en tur/retur-billet for blot 2500 kroner. Det er en redution på 75 % blot på 10 år.
Hvis vi får den samme reduktion de næste ti år, kan vi flyve frem og tilbage fra USA for 500 kroner – eller, lidt under hvad en togbillet tur / retur fra København til Aarhus koster med DSB!
Udviklingen går stærkt og de gratis flybilletter er måske tættere på, end man skulle tro.