Hurtig guide til reglerne i poker

0
577

Poker er et af de mest populære spil i verden, og det er for mange et fast inventar til spilleaftenen eller når herrerne mødes til en øl. Poker er dog ikke et spil, som man lige går til. Hvis du bliver inviteret til pokeraften, så er det en rigtig god idé at sætte sig ind i de grundlæggende poker regler for, hvordan spillet udfolder sig.

Der er forskel på poker

Poker er ikke blot ét spil. Hvis du er ny til spillet, så kan det være en god idé at spørge på forhånd, hvilken type poker, I skal spille. Så kan du nemlig forberede dig lidt bedre.

Du vil sandsynligvis komme til at spille Texas Hold’em eller Omaha, som er de mest populære typer. I alt er der 5 typer, som er de meste populære: Det er Texas Hold’em, Omaha, 7 Card Stud, 5 Card Stud og 5 Card Draw.

Du skal heldigvis ikke huske på dem alle, hvis du blot skal spille sammen med dine venner. De har dog visse fællestræk, nemlig at de alle bygger på de samme grundlæggende regler.

Grundlæggende regler

Der er som sagt forskel på de 5 typer af poker som er nævnt ovenfor. De bygger dog alle på de samme grundlæggende regler, og de er grundstenen for pokerspillet. Det er derfor vigtigt, at du har helt styr på disse regler inden du sætter dig til bordet.

Først og fremmest så er der rangering af hændernes værdi. Der er nemlig forskellige hænder, som du kan sidde med, og de er naturligvis rangeret. Den første hånd er den bedste:

  1. Royal Flush
  2. Straight Flush
  3. Fire ens
  4. Fuldt hus
  5. Flush
  6. Straight
  7. Tre ens
  8. To par
  9. Et par
  10. Højeste kort

Det er naturligvis også nødvendigt at vide lidt om, hvad de forskellige hænder består af.

Royal Flush består af de 5 højeste kort i samme kulør, som er es, konge, dame, knægt og 10.

Straight Flush er 5 kort i rækkefølge og i samme kulør. Hvis der er flere med Straight Flush, så vinder den højeste rækkefølge.

Fire ens giver lidt sig selv, men hvis flere skulle sidde med 4 ens, så vinder den højeste igen.

Fuldt hus består af en kombination af tre ens og et par. Her vinder de højeste 3 ens, hvis der er flere. Hvis de 3 ens skulle være ens, så vinder de højeste par.

Flush består af 5 kort i samme kulør. De er dog ikke være i rækkefølge. Hvis der er flere med flush så vinder spilleren med det højeste kort.

Tre ens er blot 3 ens. Hvis der er flere, så er det den højeste og ellers det næsthøjeste kort på hånden.

To par selvsagt af 2 par. Vinder vælges også her som ved Tre ens.

Er par er 2 ens, og her findes vinderen igen af det højeste par.

Højeste kort vinder her, ellers findes vinderen ud fra det næsthøjeste kort.

Sådan foregår spillet

Poker begynder ofte med, at alle spiller lægger en minimumsindsats inden spillet påbegyndes. Denne pulje øges så i de efterfølgende runder.

Kortene uddeles og spiller tager skiftevis stilling til, hvordan de ønsker at handle i spillet. Turen går altid med uret, og så kan spillerne løbende melde ud, hvordan de ønsker at indgå bets.

Meldinger under spillet

Poker har sit eget sprog, og man skal derfor også lære det, så man kan melde tydeligt og klart ud til spillerne ved bordet. Det er via disse meldinger, at man indgår bets i løbet af spillet.

Check bruges, når der ikke er nogen som har placeret en indsats i den igangværende runde. Når man siger check, så afslår man muligheden for at åbne med en indsats. Hvis alle siger check, så afsluttes runden.

Bet bruges ligeledes, hvis ingen har placeret en indsats. Så kan du komme med din indsats, som de andre spillere skal matche.

Fold siges, når man ikke kan eller vil matche, og man frafalder derfor runden.

Call bruges, når du matcher indsatsen i den aktuelle runde. Du skal dog matche den højeste indsats.

Raise siges, når du forhøjer indsatsen i puljen. Du placerer altså en højere indsats, end en anden spiller tidligere har placeret.

Du kan nu de mest grundlæggende poker regler, så du er klar til at sætte dig til bordet. Poker er desværre ikke de nemmeste spil i verden, men du kan sagtens lære det. Du kan forhåbentlig lokke dine venner til at spille et par runder for øvelse, så du kan få en fornemmelse af spiller og øve dig lidt på dit pokeransigt.