Hack dig til dit livs søvn i nat

0
716

Som du nok ved, starter en god dag med en god nat. Men hvad kan du gøre for at optimere din nattesøvn? Her kommer vores praktiske hacks direkte fra eksperterne.

De bedste søvn hacks er…

Du har nok intuitivt opdaget at det fungerer bedst at sove i mørke. De fleste soveværelser er dog ikke totalt mørke som de huler den menneskelige organisme er mest vant til gennem dens evolution. Opsæt mørklægningsgardiner, tape eventuelle oplader dioder til, og få dig en sovemaske.

Drop koffein efter 16. Her er der ikke kun tale om kaffe, men også te og chokolade. Koffein har en halveringstid på ca. 5 timer, og vil med garanti forringe din søvnkvalitet – også selvom du ikke umiddelbart bemærker det.

Spis ikke et tungt måltid under 2 timer inden du smutter til drømmeland. Hvis du absolut må have noget ned, så spis lidt yoghurt eller noget andet let, fedtfattigt, og helst sukkerfrit. Undgå ligeledes at drikke noget de sidste par timer. Du kan naturligvis runde dagen af med en kop kamillete, men drik ikke litervis. Både kamille og baldrian er desuden fremragende naturligt beroligende midler. Alkohol giver derimod ringere søvn, modsat hvad det måske føles som.

Drop skærmen

Forskning viser, at det blå lys fra computer og mobilskærme, forvirrer din døgnrytme, da det hindrer produktionen af søvnhormonet melatonin. At bruge nattilstand gør en forskel, men for at være helt sikker, kan du bruge disse særlige briller som blokerer blåt lys. Hvis du sidder med din mobil eller tablet om aftenen, anbefaler vi at du lægger den fra dig mindst en time inden du skal sove. 

I Finland er 8bit.fi stedet hvor man finder alt om de nyeste devices og apps. Du bør dog vente med actionfilm, politik, og sociale medier til næste dag. Hvis du er fan af sport odds, kan du finde de bedste bonusser på sportsbonus.net. Lige hvad angår sport og motion, er det faktisk noget af det bedste du kan gøre, for at være naturligt træt og få en dyb og effektiv nattesøvn. Sørg for at træne tidligere på dagen, og altså ikke lige op til du skal sove.

Etabler et fast godnat ritual

Regelmæssig søvn overgår lang søvn. Modsat hvad man skulle tro, bliver man nemlig ikke mere frisk af at sove ekstra længe. Derimod, hjælper det at gå i seng og stå op ca. samme tid hver dag, da kroppen fungerer bedst med en stabil rytme.

Du har sikkert et godnat ritual i forvejen, hvad enten du er bevidst om det eller ej. Her er nogle elementer du med fordel kan inkludere, inden du kryber under dynen:

  • Indstil temperaturen på soveværelset så der er køligt
  • Tag et kort bad i lunt (ikke for varmt) vand
  • Læg dit tøj frem til næste dag
  • Lav et par strækøvelser
  • Sluk dit TV og mobil
  • Børst tænder

Det handler altså blot om nogle finjusteringer, og at komme ind i rytmen – derefter vil din krop automatisk hjælpe dig med at fastholde rutinen. Vi håber at disse enkle søvn hacks vil hjælpe dig på vej til en fantastisk og effektiv nattesøvn, så du vågner veludhvilet og får en positiv og produktiv dag!