Dette skal du vide om metroseksualitet

0
1725

Metroseksualitet er en betegnelse, som mange mennesker kender for lidt til indholdet af. Mange tror fejlagtigt, at metroseksualitet har reference til seksualitet, og hvorvidt en mand er til mænd eller kvinder. Begrebet har intet med seksuel overbevisning at gøre, men er et ord, som beskriver en mand, som går op i sit look og sin stil. Herunder kan du blive klogere på, hvad der kendetegner en metroseksuel mand.

Derfor er der brug for nuancerede betegnelser

Metroseksualitet er ikke en betegnelse, som har eksisteret i mange årtier. Det kom til som begreb og betegnelse i år 1996. Det er et ord, som er blevet opfundet i takt med udviklingen af tendenserne i samfundet. Engang var det at gå op i sig selv og gøre noget ekstra ud af sig associeret med den kvindelige målgruppe.

Kønsrollerne i dag er ikke, hvad de engang var. Kvinder kan i lige så høj grad påtage sig maskuline opgaver, som mænd kan tage mere feminine interesser til sig. Vores holdninger til hvad der er maskulint, og hvad der er feminint, er stereotype opfattelser, som er skabt og opretholdt af fordomme.

I dag er det ligeså normalt for mænd at tage opvasken, som det er normalt for en kvinde at slå græsset.

I takt med at samfundstendenserne skaber flere måder at leve på, bliver der også et øget behov for at have betegnelser, som kan beskrive vores forskelligheder. Vores forskelligheder er vores individuelle styrker, og vi bruger fortsat i dag betegnelser til at karakterisere et menneske. Det er i sig neutrale betegnelser, som kan beskrive en levemåde og en holdning hos et bestemt menneske.

Den metroseksuelle mand har stil og kritisk smag

Udviklingen i samfundet har betydning for os mennesker, og vi er medskabende af, at der bliver skabt tendenser og trends. Når det kommer til image, look og smag for kvalitet, er det i dag holdninger, som mænd og kvinder deler.

Metroseksuel er en betegnelse for en mand, som går op i sig selv. Han er selvbevidst, er kritisk om sit tøjvalg og har et image, som han plejer både materielt og immaterielt. Betegnelsen henvender sig alene til mænd og kan derfor ikke bruges i forhold til kvinder. Metroseksualitet er en helhedsbeskrivelse af en mand. Det vil sige, at både hans bopæl, arbejdsform, fritidsinteresse og ikke mindst valg af tøj og tilbehør er medvirkende til at give ham betegnelsen metroseksuel.

Som det gælder alle andre betegnelser for livsstile og væremåder, er de skabt af generaliserede holdninger. Derfor findes der mere eller mindre fastlåste opfattelser af, hvem den metroseksuelle mand er. Han er én, som er bosat i byen, han plejer sit udseende, vælger tøj i et bestemt kvalitetsmærke, og så går han op i træning. Han er aktiv og dyrker sit look både privat og offentligt.

Er det negativt at være metroseksuel?

Betegnelsen metroseksuel er neutral. I dag er vores samfund på mange områder præget af ligestilling mellem mænd og kvinder – dette gælder blandt andet, når det kommer til holdning til look og smag for kvalitetstøj. Ligestillingen er med til at gøre metroseksuelle respekterede.

Rollemodeller fra ind- og udland er i høj grad med til at gøre metroseksualitet til en positiv ladet beskrivelse af mænd.

Metroseksuelle mænd er frontførende i modelbranchen, hvor de afbilledes på forsider. Også i sportens verden er metroseksualitet at finde, hvor blandt andet David Beckham har gjort det attraktivt blandt mænd at udvise stil og være bevidst om eget image.

Alle mænd i dag har i mere eller mindre omfang metroseksuelle karaktertræk. Det kan være i forhold til påklædning, holdning til livsstil eller bevidsthed om valg i forhold til produkter til personlig pleje.