Balut

Photo of author

By Amanda Chimbonda

Balut er et klassisk terningspil, der kombinerer held, strategi og en god portion hygge. Spillet er i dag en fast del af mange klubber og sociale sammenkomster, ikke mindst i Sydøstasien. Her får du en introduktion til spillet, så du hurtigt kan komme godt i gang.

Hvad er Balut?

Balut er et terningspil for voksne, ofte spillet i klubber og til turneringer, men også velegnet til hyggelige aftener med vennerne. Det minder lidt om Yatzy, men har sine helt egne regler og traditioner.

Særligt blandt danskere er spillet blevet populært og fungerer ofte som en social aktivitet, hvor man mødes, drikker en øl og spiller nogle runder.

Spillets oprindelse og historie

Spillet opstod i Sydøstasien blandt udstationerede efter Anden Verdenskrig. Selve terningspillet blev sandsynligvis opfundet af en amerikansk soldat på Filippinerne, som manglede spillekort og inspireret af Poker lavede han derfor sit eget terningspil.

Spillet blev senere videreudviklet og navngivet “Balut” af danskeren Niels Lumholdt i begyndelsen af 1970’erne, da hangjorde det populært blandt danskere i Bangkok. Navnet er hentet fra den filippinske delikatesse balut (et andeæg med foster), valgt med et glimt i øjet.

Udstyr og materialer

Du skal bruge fem almindelige terninger, et raflebæger (eller en almindelig kop), et scoreark og en blyant til spillet.

Til turneringer bruges ofte officielle Balut-kits med fortrykte kategoriark, standardiserede regler og pointskemaer. Men du kan også sagtens lave dine egne ark og spille med det, du har ved hånden.

Spilleregler

Det spilles typisk med 2-6 spillere. Hver spiller har et scoreark med 7 kategorier, som hver skal udfyldes 4 gange – i alt 28 felter.

Spillerne skiftes til at kaste fem terninger op til tre gange pr. tur og forsøger at opnå bestemte kombinationer, som firere, straight, fuldt hus eller balut (fem ens).

Når en kategori er brugt, kan den ikke vælges igen. Når alle felter er udfyldt, vinder spilleren med flest point.

Spillets struktur

En spilrunde starter med, at spilleren kaster alle fem terninger. Derefter vurderer man, hvilke terninger der skal beholdes, og hvilke der skal kastes igen. Dette gentages op til to gange, så man i alt har tre kast pr. tur.

Herefter skal spilleren vælge en åben kategori på scorearket, hvor resultatet passer ind. Skal man satse på en svær kombination eller gå efter en mere sikker pointgivende mulighed?

Point og scoreark

Point gives efter et særligt system. Hver spiller har et scoreark med syv kategorier, som hver skal udfyldes fire gange:

  • Firere, femmere og seksere: Her lægger man blot summen af de relevante øjne sammen (f.eks. alle firere på et kast).
  • Straight: En sekvens af fem på hinanden følgende tal (1-2-3-4-5 eller 2-3-4-5-6) giver 20 point.
  • Fuldt hus: Tre ens og to ens (f.eks. 3-3-3-5-5) giver 15 point.
  • Chance: Summen af alle fem terninger – her gælder det om at få så højt et tal som muligt.
  • Balut: Fem ens (f.eks. 6-6-6-6-6) giver 20 point plus summen af de fem terninger.

Der kan også gives bonuspoint, hvis man opnår særlige resultater, som flere baluts i løbet af spillet, afhængigt af reglerne.

Strategi og tips

Et godt råd er at gemme de svære kategorier, som Balut og straight, til senere, når du har bedre fornemmelse for spillet og dine chancer. Start med at få fyldt de mere almindelige kombinationer ud, så du ikke brænder inde med dem.

Det handler også om at kende sine chancer: Hvis du mangler en terning for at ramme fire ens, og du har to kast tilbage, kan det være risikoen værd. Men tving aldrig en kombination frem, hvis du har en fornuftig anden mulighed.

Turneringer og klubber

Der findes klubber i flere lande, og særligt i Thailand og Hong Kong holdes der jævnligt turneringer. Danskere i udlandet har skabt en hel kultur omkring spillet, ofte kombineret med sociale arrangementer, middage og prisoverrækkelser. Herhjemme findes der også klubber og spilaftener, hvor nye spillere er velkomne.

Balut vs. andre terningspil

Mange sammenligner spillet med Yatzy, og det er ikke helt forkert. Begge spil handler om at opnå bestemte kombinationer og føre point. Men Balut har flere kategorier, mere struktur og typisk et lidt mere formelt præg, særligt i turneringer. I modsætning til f.eks. Poker Dice handler dette spil ikke om bluff eller psykologi, men om at kunne vælge klogt ud fra dine kast og muligheder.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er Balut?

Det er et terningspil, hvor man scorer point ved at ramme bestemte kombinationer med fem terninger. Det spilles ofte i sociale sammenhænge og turneringer blandt danskere i udlandet.

Hvor mange terninger til Balut?

Man spiller med fem almindelige seks-sidede terninger, en kop og et scoreark.