Dette skal du være opmærksom på, hvis du vil købe et håndværkertilbud

Går du med tanker om at købe bolig, så har du måske oplevet, at du ikke kommer langt med et par millioner på lommen – slet ikke hvis du ønsker noget i nærheden af de større byer eller på Sjælland generelt. Farten på boligpriserne har taget til, og ligeledes er vi efterhånden kommet så godt ud på den anden side af finanskrisen, at folk godt tør investere dyre domme i boliger. Det er godt nyt for samfundsøkonomien, men dårligt nyt for dig, der ikke har betydelige aktiver til at investere i en bolig. Samtidig har de færreste råd til at vente for længe i håbet om, at vi rammer endnu en boble, som får priserne til at falde.

Har du hænderne skruet godt på, kan løsningen i stedet for være at se sig om efter et håndværkertilbud, som du selv kan sætte i stand. Her kan du bedre sprede udgifterne ud over tid, hvis der ellers er til at bo i huset uden. Men hvad skal du være opmærksom på, hvis du køber et håndværkertilbud?

Boligens byggematerialer

Er boligen bygget imellem 1960’erne og 1990’erne så skal du være opmærksom på, om man har anvendt en række skadelige kemikalier til bebyggelsen. Her snakker vi især om asbest, PCB, bly og klorede paraffiner, som har været meget almindelige i byggerier, men som ikke desto mindre kan være enormt sundhedsskadende.

Asbest var eksempelvis meget anvendt i byggematerialer, såsom vinyl, gulvlim, lofter, rørisolering osv., i 1960’erne, da det er brandhæmmende.

Bly og kviksølv blev blandt andet brugt i husmalingen. Bly bliver dog først et problem, så snart du skal til at renovere boligen, imens kviksølv er skadeligt ved selv små koncentrationer.

Mange ældre boliger, hvor der er fugtige og lune steder, kan have problemer med skimmelsvamp. Her skal man sikre sig at fjerne årsagen til svampen, da det ellers kan sprede sig.

De fleste kemikalier kan fjernes af specialister med erfaring indenfor miljøsanering, og det er således ikke noget, du selv skal give dig i kast med. Dog kan det have betydelige ekstraomkostninger for din renovering, og derfor skal du have det med i beregningerne, før du siger ’ja’ til et håndværkertilbud.

Energimærket

I et ældre hus kan du være ret sikker på, at isoleringen ikke er den bedste, og du derfor skal bekoste en energirenovering af boligen, så du mindsker omkostningerne til opvarmning af boligen. Der kan være tale om en efterisolering af loft og ydervægge, renovering og udskiftning af vinduer eller at forbedre boligens installationer. Uanset hvad, bør du have en ekspert med ud at se på huset, før du køber, så de kan komme med en vurdering af, hvad der skal laves, og hvad det eventuelt kommer til at koste. Hos mange kommuner kan du få gratis energirådgivning og på energistyrelsens hjemmeside sparenergi.dk kan du finde mere information om alt, du skal vide om energirenovering.

Læs også artiklen; Energirenovering af din (nye) boligByg&Hjem.

Fugt i kælderen

Det er ærgerligt at købe katten i sækken, så derfor skal du for det første sikre dig, at det boligareal, som er opgivet til beboelse, faktisk også kan bebos. Er kælderen registeret som en del af beboelsesarealet, selvom den er fugtig, så trækker det betydeligt ned på boligens værdi, da du eksempelvis ikke kan have senge og møbler til at stå der, uden at de begynder at lugte. For ikke at snakke om, at det er helt ubeboeligt til soveværelse osv. Så tag et godt kig på kælderen, og sørg for at lægge mærke til den første duft, der møder dig, da du ofte kan lugte, hvorvidt kælderen er fugtig eller ej.

Flere artikler

Mousel

Mousel er et fascinerende dansk kortspil, der stammer fra...

Brus

Kortspillet Brus er en fascinerende del af dansk kulturarv,...

L’Hombre

L'Hombre-variationerL'Hombre er et klassisk kortspil med spanske rødder, der...

Spar

Mange har hørt om det sjove kortspil spar, men...
Amanda Chimbonda
Amanda Chimbonda
Jeg arbejder som deltidsskribent og anmelder her på Madskristensen.dk, hvor jeg primært dækker områder som IT, software, digitalisering, online markedsføring og søgemaskineoptimering.